Dostajesz 10 tys. zł i masz kupić auto. Co wybierasz?

11 Maj 2017, 09:49

Chciałbym zwrócić uwagę,że na wstępie robisz podstawowy błąd bo wrzucasz auta z różnych segmentów.Rozumiem,że mogą Ci się podobać,ale czy na pewno potrzebujesz do jazdy 5-cio metrowego A8? Dopiero co wrzucałeś małe A3...

Więc na wstępie zastanów się czego potrzebujesz bo to ułatwi pracę użytkownikom na forum.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

11 Maj 2017, 10:12

Czy mnie stać na kupno auta za 10k i włożenie drugie tyle w remont? Zależy jakby to było rozłożone w czasie. Jeśli kupiłbym auto to chciałbym nim pojeździć z rok czasu i zmieścić się w budżecie 12-13k za kupno i naprawy bieżące. Podoba mi się wiele aut, a to będzie moje pierwsze prywatne, dlatego taka duża rozbieżność i niezdecydowanie. Nie znam się kompletnie na samochodach w sumie, dlatego tutaj zajrzałem. Wychodzi na to że wszystko co mi się podoba to bita skarbonka. Rozumiem że do 10k można kupić tylko pospolite autko z brzydkim wnętrzem?

PS Nie napaliłem się na Audice. Początkowo wręcz w ogóle nie brałem ich pod uwagę, ale z tych co kolega wyżej wymieniał to są to jedyne egzemplarze które jako tako wizualnie mi siedzą.
wizjoner1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2016
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Nie mam

11 Maj 2017, 10:21

Nie wyjeżdżaj poza segment D i marki premium i kupisz coś dobrego. Jak to ma być pierwsze auto to uwierz, że i tak tym gdzieś pukniesz, stukniesz, zarysujesz, będzie płacz, a potem olejesz totalnie i dojedziesz aż do złomowiska :D

A8... Chłopie, nie znasz się, ale google nie boli (chyba, że masz bana). To jest pełnoprawna limuzyna, najwyższy segment (wyżej tylko wersja L). Tam koszty części są nieziemskie... Spalanie to będzie najmniejszy wydatek.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

11 Maj 2017, 10:57

Ktoś tu ma chyba podwójne konto :unsure:

Odpuść sobie to a8. Już widzę jak ktoś za taki pieniądz oddał dobre auto, do którego nie trzeba od razu włożyć drugiego tyle...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

11 Maj 2017, 11:03

Otóż to. Był na YT gościu, co kupił okazyjnie Jaguara, mechanik. Chciał kupić autko do remontu i mieć dla siebie, lub sprzedać. Wiedział, że silnik wymaga wymiany rozrządu itp itd.
Po rozebraniu okazało się... Że silnik nie nadaje się do czegokolwiek. Musiał kupić drugi i dopiero w nim zrobić remont. Tarcze? Jak żyletki, amortyzatory bez oleju, padaka...
Wiem, że to nie to samo auto, ale za 10 tyś nie kupisz A8, tylko właśnie taką okazję.
galakty
Forumowicz VIP

11 Maj 2017, 11:08

Dobra, Panowie o to mi własnie chodziło. Mianowicie mówicie że A8 to słabo w moim budżecie i ja to przyjmuję do wiadomości. Odpuszczam zatem temat A8. Macie jakieś pomysły? Auto do 10k w które moge wpakować 2-3 na rok na remonty itd. Najlepiej 5 miejsc, ale 4 również rozważę. Chciałbym żeby miał klimę, radio, el. lusterka i szyby i był atrakcyjny jeśli chodzi o wygląd wewnątrz.
wizjoner1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowe systemy miejskie we Włoszech wdrożone przez Kapsch
    Firma Kapsch TrafficCom, specjalizująca się w innowacyjnych rozwiązaniach z zakresu telematyki transportu, wygrała kolejne trzy przetargi na przygotowanie oraz wdrożenie inteligentnych systemów zarządzania ruchem miejskim ...

11 Maj 2017, 12:59

Musisz zawęzić konkretniej obszar poszukiwań, bo jak pewnie zauważyłeś, jest mnóstwo aut, pytanie, czy wolisz coś z segmentu C typu focus, civic, astra czy może coś odrobinę starszego, ale segment D, czyli bardziej komfortowe - a4, passat, accord, mondeo. Zależy, jak użytkujesz auto, jeśli są to głównie trasy po prostych drogach, to a4 b5 w kombi 1.8 z LPG sprawdzi się bardzo dobrze, ale jeśli jeździsz głównie po dziurawym mieście, często na krawężniki wjeżdżasz, to takie a4 to słaba opcja, bo nie dość, że ma swoje spore wymiary, więc z parkowaniem słabo, to jeszcze zawieszenie się szybko wybije, więc lepiej już kupić mniejsze a3 albo focusa. Zakładając, że na auto wydasz 9tysięcy, po zakupie pierwszy wkład 1500zł i w przeciągu najbliższego roku dołożysz 2500-3000zł (nie licząc OC i przeglądu), to spokojnie możesz brać praktycznie wszystko, bo musiałbyś natrafić naprawdę na niezłego parcha, żeby 4500zł w przeciągu roku nie starczyło na naprawy, bo by musiało paść sprzęgło, skrzynia, 2 komplety opon do wymiany, komplet amortyzatorów, całe zawieszenie do wymiany i jeszcze coś, co jest jednak mało prawdopodobne.

Mazda 6 to kiepska propozycja, diesla na pewno odpuść, tylko benzyna albo benzyna+gaz, z tym, że to auto ma ogromne problemy z rdzą, która szybko atakuje, więc bierz pod uwagę, że jeśli teraz taką mazdę kupisz za 10 tysięcy, to jeśli będziesz chciał ją sprzedać za 2 lata nie robiąc nic z blacharką, to możliwe, że dostaniesz tylko 5-6 tysięcy, co jest dużą utratą wartości, a przecież utrata wartości to też koszt użytkowania pojazdu.

A, i ogólnie za takie słabe pieniądze nie szukaj diesli, które są kosztowne w naprawach, lepiej PB+LPG.
Petento
Początkujący

Auto: .

11 Maj 2017, 14:40

Będę nim jeździł głównie do pracy (miasto), ale z parkowaniem tu nie będzie problemu. Poza tym czasem na jakieś weekendowe wypady +/-100km. Wolałbym coś jednak z segmentu D. Czy A4 B5 sprowadzony z Niemiec brać pod uwagę czy lepiej się wstrzymać i czekac na jakieś ogłoszenie osoby prywatnej, która to auto użytkowała przez dłuższy okres?
wizjoner1
Nowicjusz

11 Maj 2017, 15:07

Oczywiscie ,że lepiej szukać od osoby prywatnej niż gdzieś w komisie.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi

11 Maj 2017, 15:14

Nie no to wiadomo że lepiej. Ale czy jest sens w ogóle rozważać te auto z komisu do 10k?
wizjoner1
Nowicjusz

11 Maj 2017, 15:15

Jak już to nie sprowadzone.
galakty
Forumowicz VIP

11 Maj 2017, 16:25

Auto warte mniej niż 10 tysięcy złotych i świeżo sprowadzone, na dodatek klasy D to w większości przypadków już trup, bo za granicą dobre auta są często w przeliczeniu nawet droższe niż w Polsce, a gdzie jeszcze koszty sprowadzenia, opłacenia akcyzy, zysk tego, co sprowadził? Wychodzi więc, że auto sprowadzone i wystawione za 10 tysięcy często w Niemczech kosztowało 5-6 tysięcy, więc nie ma sensu się takimi interesować. Nie rezygnowałbym całkiem z komisów, ponieważ coraz więcej % ogłoszeń stanowią te wystawiane przez komis, bo ludziom nie chce się często użerać z kupującymi i wolą dostać za auto mniej, ale wszelkimi komplikacjami obarczyć komis. Nie każdy komis równoznaczny jest z przekrętem. Często ludzie zostawiają auta w rozliczeniu i komisowi nie wypada odmówić, więc mimo, że na placu są same auta kilkuletnie za parędziesiąt tysięcy a klient chce w rozliczeniu zostawić 17-letnie Audi, to komisant je weźmie, ale często oprócz umycia nie będzie mu się opłacało przy nim ,,kombinować'', bo o wiele większy zysk ma z auta wartego 50 niż 8 tysięcy złotych :)
Petento
Początkujący

Auto: .