Dostosowanie samochodu osobowego do Euro 4

14 Lut 2020, 11:52

Cześć, planuje wyjazd do Niemiec i mam pytanie odnośnie norm spalania. Otóż mój samochód, bmw e46 2.0 diesel 115 koni, rok 2002 ma z tego co przeczytałem normę euro 3, wjazd do niektórych miast wymaga euro 4. Czy jest zatem sposób by dostosować ten silnik do wyższej normy? Auto dobrze się sprawuje i chciałbym go jeszcze używać, a kupno innego tylko po to żeby wyjechać raczej niekoniecznie mi się podoba.
Starałem się sam znaleźć jakieś informacje,ale wszędzie piszą tylko o samochodach ciężarowych.
Wendiego444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2020, 12:54

Jedynym wyjściem w tym przypadku będzie dołożenie filtra cząstek stałych. Jednak musi to zrobić firma która wyda odpowiednie zaświadczania potwierdzające modyfikację auta i dostosowanie układu do wyższych norm. czy ktoś to robił w samochodach osobowych nie wiem ale wiem że w ciężarówkach potrafią dołożyć taki filtr. Nie jest to tanie rozwiązanie ale szybsze do wykonania niż sama zmiana pojazdu bo kiedyś czytałem że potrafią taka modyfikację zrobić w ciągu jednego dnia. Taki DPF dokładają gdzieś na końcu układu wydechowego ale jak to dokładnie wygląda tego nie wiem. Zobacz sobie firmę Euro-Vat czy jakoś tak i zadzwoń, popytaj. Jak dowiesz się czegoś ciekawego to daj znać :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Lut 2020, 18:54

Polecona firma nie udzieliła odpowiedzi, ale pooglądałem ceny filtrów, do tego montaż, jakieś programowanie, bo z tego co czytałem,to jest cała instalacja, a nie tylko wspawanie filtra do układu wydechowego i obstawiam,że będzie koło 5-6 tysięcy, skoro do ciężarówki robią to za 12-15. Eh jakby nie było cena modyfikacji o wartości auta,także raczej się nie opłaca. Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy - dlaczego na mobile.de ten model z tym samym silnikiem i identycznym rocznikiem też widuje się z zielonymi plakietkami?
Wendiego444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Corsa
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

15 Lut 2020, 21:48

Wendiego444 napisał(a): Nie rozumiem natomiast jednej rzeczy - dlaczego na mobile.de ten model z tym samym silnikiem i identycznym rocznikiem też widuje się z zielonymi plakietkami?
Pytanie z którego roku jest ta zielona nalepka . To wszystko się zmienia . Nadejdą czasy że euro 4 nie będzie się już kwalifikować na zielono
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

13 Mar 2020, 16:15

Przy takiej cenie modyfikacji lepiej zmienić auto na takie które będzie spełniało nowszą normę i mieć spokój. Przy ciężarówkach jest trochę inaczej niż przy osobówkach.
bonifacy napisał(a):Pytanie z którego roku jest ta zielona nalepka . To wszystko się zmienia . Nadejdą czasy że euro 4 nie będzie się już kwalifikować na zielono
Dokładnie!
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35