Dosyć długi podjazd na posesję a warunki zimowe

21 Lis 2016, 15:54

Ja troszeczkę z innej beczki. Mam dosyć długi podjazd na posesję i zastanawiam się na co zdecydować się zimą. Idą już przymrozki, a nasza droga jest lekko pod górkę. Znalazłem sól drogową w przyzwoitej cenie, ale z drugiej strony boję się, że ona spowoduje uszczerbek na drodze, aucie i jeszcze na roślinach posadzonych wokół... Z kolei piasek wydaje mi się mało skuteczny. Jakie jest Wasze zdanie?
Dareek
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 05 2004
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lis 2016, 17:02

Pozostaje regularne odśnieżanie. Chodzi o to żeby nie ubić śniegu przed odśnieżaniem wtedy ładnie go zgarniesz i najlepiej po takiej operacji posypać podjazd piaskiem. Wtedy jest bezpiecznie i dla samochodu i podłoża.

Czym można zastąpić sól drogową hm... tu można polecić chlorek magnezu lub inny uznawany za bezpieczny środek do odladzania np. kostki brukowej, którym jest chlorek wapnia. Jest znacznie droższy od tradycyjnej soli drogowej, jest jednak kilkakrotnie bardziej wydajny, a jego działanie utrzymuje się w temperaturach do -30°C.

W sumie zastanawiasz się nad samochodem tylko jakie to ma znaczenie w przypadku jak zjedziesz z drogi która będzie posypana mocno solą drogową? Twój odcinek podjazdu nie będzie miał wtedy znaczenia jeżeli chodzi o samochód, czym jest posypany.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Lis 2016, 18:32

Myślę, że jeśli chodzi o rośliny i kostkę, to lepiej pozostać przy odśnieżaniu i czystym piasku. Rośliny wiadomo, a kostka-szczególnie kolor, też nie lubi soli i innej chemii. Całkiem soli nie unikniesz, bo i na kołach wwieziesz i tu dobrze jest kostkę zaimpregnować, ale to robota dla fachowców z profesjonalnym sprzętem.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

21 Lis 2016, 18:44

Można się jeszcze skusić na zrobienie podjazdu ogrzewanego. Bardzo fajna rzecz, ale niestety kosztowna.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne