DOT opony - jak go znaleźć?

11 Lis 2021, 10:56

Ja się z tym totalnie nie zgadzam, widzę jak w ostatnich latach spadła jakość opon, nawet premium, kiedyś opona wytrzymała 15-20 lat a teraz? Jak 3-4 lata wytrzyma to juz jest dobrze, wczoraj zakładałem 12 letnie continentale na zimę, jakbym nie widział daty to nigdy bym nie uwierzył w ze maja 12 lat. Zresztą temat juz poruszałem wiele razy bo na codzien też opony zmieniam więc trochę tego towaru się przez ręce przewija.
Ja jestem ostrym kierowca i hamulce i opony nie mają u mnie lekko i jeżdżąc nawet na tych wieloletnich nie czuje niebezpieczeństwa jak to nazwałeś.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lis 2021, 13:36

Każdy robi jak uważa. Teść kupił sobie opony na zimę, jakieś michelin alpin, ładnie wyglądały, bieżnik ok, ale dot XX11 :shock:
Nie założyłbym 10 letnich opon, bo to już nie taka mieszanka jak wyszła z fabryki i nie te właściwości.
Gość114260

11 Lis 2021, 17:22

Dlatego chciałem sprawdzić wiek. Ale samochodzik już ma nowe pantofelki na zimę, a Uniroyale poszły w odstawkę.
Dziadekw42
Początkujący

11 Lis 2021, 17:26

Napewno lepiej założyć 10 letnie markowe niż nowe "te z najtańszych", to jest dopiero niebezpieczeństwo.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Lis 2021, 23:27

Nie mogę zgodzić się z taką opinią. Mam całkiem przyzwoite doświadczenia z jazdy na oponach klasy ekonomicznej. A córce rozleciała się przy 160 km nowiutka oponka b.wysokiej klasy na super-hiper modnym SUV-ie . Nie ma sztywnej reguły - jest tylko prawdopodobieństwo, że te markowe będą jednak i lepsze i trwalsze. Tylko dla porządku dodam, że obecnie kupiłem opony klasy premium, a zaczynałem swoje "jeździectwo" maluchem na Michelinkach. Ale jeździłem w życiu także na oponach tanich. I były całkiem niezłe, tyle, że krócej były dobre. Np. chyba ok. 16 lat temu kupiłem Fuldy i byłem zaskoczony ich jakością. A były tanie. Tyle tylko, że wymieniłem je chyba po 3, może po 4 latach. A na czym jeździliśmy za komuny ..... ZGROZA. I jakoś ćwierć wieku za komuny przetoczyłem się na kółkach bez jednego wypadku i z jedną drobną stłuczką.
Dziadekw42
Początkujący

12 Lis 2021, 10:58

Dziadekw42 napisał(a):samochodzik już ma nowe pantofelki na zimę, a Uniroyale poszły w odstawkę.
No i dobrze :ok:

Opony starzeją się różnie i jedna po pięciu latach będzie mocno sfatygowana, a druga dopiero po 10 latach. Wszystko zależy w dużej mierze od warunków w jakich będzie się poruszał samochód. Do tego dochodzi konserwacja opon, są do tego preparaty które zabezpieczają przed promieniami UV i warunkami zewnętrznymi itd.

Dziadekw42 napisał(a):A na czym jeździliśmy za komuny ..... ZGROZA
No niestety nie było wtedy wyboru...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

12 Lis 2021, 13:00

Dziadekw42 napisał(a):Zgadza się - na tych oponach wyjechał z salonu w listopadzie 2011.

Auta z salonu wyjeżdżają na letnich. Żaden producent nie daje na pierwszy montaż zimówek.
A DOT powinien jednak być. Sprawdź co to za model opony.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lis 2021, 14:46

Ja odkupiłem samochód, który jeździł 3 miesiące, a kupiony był w listopadzie. Kupiłem go na zimòwkach, więc myślałem, że tak wyjechał z salonu - miał przejechane 5k km.
Dziadekw42
Początkujący