DOT w oponach Continental - dziwny zapis

20 Kwi 2024, 15:38

Cześć forumowicze! Mam problem z odczytaniem daty produkcji w moich oponach Continental- DOT 6Y1P D7Y2. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co to znaczy? I drugie pytanie: mam Infiniti QX30 AWD i trzy opony z ww. datą :? . Co radzicie: dokupić czwartą taką samą ale nową czy dwie inne na oś?
Roofio1708
Obserwowany

20 Kwi 2024, 16:05

Roofio1708 napisał(a):Co radzicie: dokupić czwartą taką samą ale nową czy dwie inne na oś?

Jeżeli te 3 są mało zużyte, to można kupić jedną nową, o ile są dostępne.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

20 Kwi 2024, 18:40

W AWD bezpiecznie jest mieć 4 takie samo, z takim samym bieżnikiem - nie mówię już o rozmiarach, średnicach itp. bo to oczywiste. W ośce para opon musi się zgadzać i mogą się różnić wysokością bieżnika - nie ma to większego znaczenia. Sprawdzałeś od wewnętrznej strony opony - może tam masz normalny DOT ?
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

20 Kwi 2024, 18:58

Tak, wszystko się wyjaśniło. Mam opony z marca 2017 co znaczy, że auto wyjechało na nich z fabryki. Dlatego zamiast kupować jedną sztukę postanowiłem kupić dwie nowe, dobrze oceniane opony na przód a za rok dokupię takie same na tył. Dziękuję za Wasze opinie i komentarze :)
Roofio1708
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...