Dowcip nt. BMW

07 Sie 2014, 08:21

Znalazłem dziś w sieci coś takiego:

Fragment niepublikowanego wcześniej wywiadu z dr. Hansem Dietrichem Lügnerem, szefem projektu " BMW G01 " (nowej serii 7, która zostanie zaprezentowana w 2016 r.). Znalazłem go na pendrajwie kolegi, który był na statycznej prezentacji prototypu i przetłumaczyłem dla Was.
„- jakich innowacji mogą spodziewać się użytkownicy w nowym BMW serii 7?
- jedną z najważniejszych innowacji będzie wprowadzenie systemu odwrotnej emisji CO2. Dzięki zastosowaniu trzycylindrowego silnika biturbo 1.5 w bazowej wersji 723i, uzyskaliśmy mnóstwo miejsca pod maską, ponieważ silnik 3-cylindrowy jest bardzo krótki. Miejsce to zostało zagospodarowane w taki sposób, że włożyliśmy tam wielki bęben wypełniony chlorofilem. Światło dociera do niego przez otwory w masce. Wskutek reakcji fotosyntezy CO2 zamieniane jest w czysty tlen. W połączeniu z ekstremalnie małą emisją CO2 silnika 1.5, uzyskujemy samochód, który pochłania więcej CO2 niż go emituje. Ten system nazwaliśmy Positive Emissions.
- a co z wodą? Wszak do tej reakcji potrzebna jest też woda...
- oczywiście nad bębnem znajduje się zasobnik z wodą, która zapewnia płynny przebieg reakcji.
- czy kierowca sam uzupełnia wodę?
- jest taka możliwość, ale zalecamy wizytę w ASO co ok. 500-1000 km.
- czy w razie potrzeby, np. w trasie, można po prostu dolać wody z kranu?
- NIE, absolutnie nie!!! To specjalna woda BMW – Bayerische Mineral Wasser o wyjątkowej recepturze, dostępna tylko w autoryzowanych salonach BMW!!!”
Niestety reszta pliku jest uszkodzona i nie da się odtworzyć. Ale zapowiada się ciekawie.

Ukradzione z: https://www.facebook.com/zlomnik?fref=nf

Mam nadzieję, że to baaardzo głupi dowcip :)
3 cylindry w BMW 7? :)
To byłoby żałosne, naprawdę żałosne!
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

07 Sie 2014, 08:52

Chyba pierwszy raz złomnika czytasz :mrgreen: To oczywiście sarkazm, nawiązanie do totalnie bezsensownego, desperackiego wręcz zmniejszania emisji dość pożytecznego wręcz CO2, które ma miejsce nawet w klasie najbardziej wyrafinowanych i luksusowych aut. Najbardziej rozśmieszyło mnie to, że w przytoczonym tekście to rzekome zmniejszenie emisji zostało podane na pierwszym miejscu, jako najbardziej rewolucyjna zmiana w stosunku do poprzednika..
Aczkolwiek pewien, że w kolejnej "siódemce" dostaniemy dwulitrowe R4 bi(co najmniej)turbo. Już dzisiaj mamy trzylitrowe BMW 750d (what?) w konfiguracji triturbo. Gdyby któryś sąsiad kupił to cudo po gwarancji, to mógłbym z rodziną codziennie rano obstawiać, która sprężarka padnie mu tym razem :lol:
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

07 Sie 2014, 09:19

Czytuję regularnie, ale to po prostu rozłożyło mnie na łopatki i było tak brutalnie prawdziwe, że aż poczułem przez chwilę myśl... "ch...a jasna, czy to nie jest prawa przypadkiem"?.... :D brrrrrrrrrrrrrrrrr, czekam aż w f1 będą silniki 3 cylindrowe w dieslu z dpf-em :D
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczne podróże na rodzinne wakacje
    Zbliża się koniec roku szkolnego, a wraz z nim czas wakacyjnych wyjazdów z rodziną. Wielogodzinna podróż samochodem może być trudna zarówno dla dziecka, jak i jego rodziców. Co można zrobić, żeby ...