Dowód Polisy OC

24 Lip 2011, 21:43

Witam dzisiaj kupiłem auto od właściciela i wydaje mi się że nie dostałem dokumentu polisy OC posiadam:
-Dowód Rejestracyjny
-Karte Pojazdu
-2 Zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym 2010 i 2011
-3 pokwitowania wpłaty OC , 2010 i 2011 ważna do sierpnia
-Umowe kupna

Czy dokument polisy OC to jest to pokwitowanie?
I czy podczas kontroli mogę policjantom pokazać to pokwitowanie,nie dostane mandatu za brak tego ?
kamilo3773
Początkujący

Miejscowość: Kłodawa
Prawo jazdy: 05 05 2011
Auto: VW Polo 86c2f =D

25 Lip 2011, 08:13

dla Ciebie jest ważny dowód zawarcia polisy OC czyli ten kwitek z opłatą, sama polisa jest własnością właściciela, Ty masz i tak 30 dni na zmiane polisy na siebie, możesz wypowiedzieć tamtą i zakupic nową albo przepisać ją na siebie z odpowiednim aneksem
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

25 Lip 2011, 12:29

Zgodnie z ustawą w momencie sprzedaży pojazdu sprzedający ma obowiązek przekazać polisę nowemu nabywcy (nie jest już jej właścicielem). Kwitek płatności może być dowodem zawarcia ubezpieczenia, pod warunkiem że jest na nim napisany nr polisy i dane pojazdu. Lepiej skontaktuj się z tow. ubezpieczeniowym i niech wydadzą Ci duplikat lub zrobią aneks.
BobBore
Nowicjusz

Auto: Mazda 626 GF 2.0 115KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i20 1,0 T-GDi MT o mocy 100 KM
    Hyundai i20 posiada silnik benzynowy generujący równe 100 KM o pojemności jednego litra i tym samym umożliwia on sprint do "setki" w czasie 10,7 sekundy. Napęd przekazywany jest za pomocą manualnej skrzyni biegów ...
    Skoda Superb w wersji kombi
    Pierwszy egzemplarz nowej ŠKODY Superb w wersji kombi dla Klienta z Czech, został już wyprodukowany. Zbudowany w fabryce w Kvasinach samochód posiada silnik 2.0 TDI i biały lakier nadwozia. ŠKODA Superb ...