Dowód zabrany przez policję

19 Kwi 2014, 15:40

Witam mam pytanie
niedawno policja zabrała mi dowod (mialam wypadek) szkody naprawilam przeglad zrobilam
ale czy zeby moc nim jechac musze od razu odzyskac dowod rejestracyjny?
bo znajomy powiedział mi ze majac OC, przeglad i kartke od policji odnosnie zatrzymania dowodu moge nim spokojnie jechac, czy to prawda?
musze odzyskac dowod a niestety nie mam jak poruszac sie zeby po niego skoczyc i stad moje pytanie czy moge jechac po niego tym samochodem? :)
z gory dziekuje za odp ;)
misia1994
Obserwowany

Auto: Citroen C3

19 Kwi 2014, 19:28

7 dni można jeździć, potem narażasz się na mandat 50zł. Auta raczej nie odholują, także...
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

20 Kwi 2014, 14:05

Longhorn napisał(a):7 dni można jeździć

Nie do końca tak jest - to zależy od przyczyny zatrzymania DR - jeżeli pojazd po tym wypadku zagrażał bezpieczeństwu ruchu drogowego, lub naruszał wymagania ochrony środowiska, to policjant nie mógł wpisać w pokwitowaniu ani jednego dnia.
Jeżeli jednak była to tylko kolizja ( wielu kierowców myli wypadek z kolizją ), to policjant mógł wystawić pokwitowanie i wpisac, w nim, że dopuszcza pojazd do ruchu np. na 3 dni lub na jeden dzień z adnotacją, że ten jeden dzień jest przeznaczony na dojechanie np. na warsztat lub stację diagnostyczną. Ale to, na ile dni policjant wystawi pozwolenie na ruch danego pojazdu zalezy tylko i wyłacznie od niego. Nie może jednak wpisać więćej niż 7 dni.
Tak więc to, ile dni pani może jeździć tym samochodem na pokwitowaniu zatrzymania DR jest napisane w pokwitowaniu. Jeżeli nie ma nic wpisane, to nie można tym samochodem jeździć do momentu, aż się DR odzyska w WK. Jest też tam wpisany powód dlaczego nie można tym samochodem jeździć lub dlaczego można jeździć. Dodam od razu, że zgodnie z tym, nie można tym samochodem jechać z warsztatu na stację diagnostyczną oraz ze stacji diagnostycznej do WK po DR. W tym przypadku naraża się na holowanie - oczywiście zależy od samego policjanta - jak się trafi na normalnego, to po wyjaśnieniu i okazaniu pokwitowania ( jest tam napisana przyczyna zatrzymania DR ), policjant może dać 50 zł i pozowlić jechac dalej. Służbista jednak wezwie holownik. Co do holownika - nie wszyscy wiedzą, że holownik może być wynajęty na koszt sprawcy - zajmuje sie tym ubezpieczyciel.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2014, 19:40

Dziekuje serdecznie za odpowiedz :)
niestety był to dosc powazny wypadek gdzie samochod musial byc odcholowany a wina skonczyla sie sprawa w sadzie gdyz ewidentnie byla to wina nie moja ale jak sie ma meza policjanta to niestety wszystko wolno ;)
z rozmowy z moim adwokatem jednak wiadomo ze wina lezy po stronie tej Pani :)
jak bedzie to zobaczymy :)
szkody naprawione to najwazniejsze ;)
jeszcze raz dziekuje :)
misia1994
Obserwowany

Auto: Citroen C3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy luksusowe SUV-y mogą być ekologiczne?
    Jeszcze dekadę temu aspekt ekologii w segmencie samochodów klasy premium nie był brany przez producentów pod uwagę tak mocno, jak w chwili obecnej. Co więcej, samochody luksusowe produkowane dzisiaj mogą poszczycić ...