Drgania kierownicy podczas jazdy

18 Sty 2021, 20:35

Mam forda mondeo mk4 w automacie. Mój problem, to drgająca kierownica od 80 km w górę. Koła wyważone nowe i felgi proste. Zawieszenie sprawdzane w trzech miejscach żadnych luzów, czyli to co najważniejsze sprawdzone. Zostaje z tego co czytałem półoś lub piasta ale piastę sprawdza się jakiś specjalnym urządzeniem i w mojej okolicy dwóch mechaników mi powiedziało, że nie mają lub nie umią ale mniejsza o to. Drgania nie są duże ale mnie denerwują tym bardziej,że nie wiem co jest. Może, to coś związana ze skrzynią jeden gość mi powiedział, że może przegub od skrzyni ale wydaje mi się,że by drgało przy przyspieszaniu a tak nie jest. Kurcze strasznie mnie to irytuje i nie wiem co dalej robić aby szukać przyczyny. Jest jeszcze jedna kwestia mam minimalne drganie przy hamowaniu także z winy tarcz ale z tego co mi wiadomo tarcze krzywe przenoszą tylko podczas jazdy drgania a jak czytam w necie dziś, że może jednak. Nie będę na darmo kupował tarcz bo sa jeszcze dość grube. Jest mi tu ktoś w stanie powiedzieć, że na pewno tarcza na drgania podczas jazdy nie wpływa? Kolega mówi abym dał sobie spokój skoro nie są, to duże drgania ale mnie to draźni ale jak na razie nie ma widoków aby usterka została odkryta.

Może ktoś coś doradź?Czy tarcza może powodować takie drgania, które nie są tylko przy hamowanie? Przegub można wykluczyć jeśli nie ma takich objawów przy przyspieszaniu a przy stałej prędkości?
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW

18 Sty 2021, 21:43

MATRIX266 napisał(a):Czy tarcza może powodować takie drgania,
Jeszcze z takim twierdzeniem się nie spotkałem. Czy ten fachowiec od wyważania sprawdził Ci dokładnie powierzchnie opony która przylega do jezdni....Jak jeszcze pracowałem często przy sprawdzeniu zawieszenia itp było widać ze opona miała odkształcenia na tej powierzchni....Nie wiem czy to może być przyczyna drgania kierownicy mimo że
MATRIX266 napisał(a): Koła wyważone nowe i felgi proste.
Sprawdzić nigdy nie zaszkodzi....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

18 Sty 2021, 23:19

A krzywa piasta też uważasz,że przy hamowaniu tylko bo tutaj już mechanik mówił, że może powodować takie drgania? Nie wiem może dobrym pomyhsłem jest umówić się do aso i zapłacić te 2 stówy ale może coś znajdą.
MATRIX266
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 17 02 1987
Auto: VW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej
    Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...