Drgania na postoju Skoda Fabia 2

29 Cze 2018, 20:29

Dzień dobry,
Około 2 tygodnie temu zauważyłem, że na światłach na byle jakim biegu (nawet jałowym) z wciśniętym sprzęgłem jak i na luzie bez sprzęgła występują jakieś dziwne drgania dopiero przy zatrzymaniu samochodu.
Biegi wchodzą normalnie, auto rozpędza się bardzo dobrze, nie ma problemu z biegami, nie szarpie w czasie jazdy.
Nie wiem czy to ważne ale na zimnym silniku te objawy nie występują.
Auto Skoda Fabia 2 1.4 TDI
Z góry dziękuję za pomoc
Kacper192
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2017
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Skoda Fabia 2
Silnik: 1.4
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lip 2018, 01:00

Sprawdź poduszki silnika i skrzyni. Przy rozgrzanym silniku guma staje się bardziej miękka i wtedy takie drgania mogą być bardziej wyczuwalne.

Jak dodasz lekko gazu to drgania przestają być odczuwalne?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Lip 2018, 10:27

Sprawdzę, dziękuję.
Po dodaniu nawet troszeczkę gazu wszystko jest okey. Problem robi się jak się zatrzymam do 0.
Kacper192
Nowicjusz

04 Lip 2018, 10:57

Kacper192 napisał(a):Po dodaniu nawet troszeczkę gazu wszystko jest okey. Problem robi się jak się zatrzymam do 0.
Teraz jeszcze patrzę że masz 1.4 TDi z 2010 roku, a tam powinno być koło dwumasowe które może być przyczyną takich drgań właśnie na postoju. Wiesz jakie masz oznaczenie silnika?

Sprawdź jeszcze czy obudowa filtra nie stuka o obudowę zbiorniczka płynu hamulcowego. Wiem, że coś takiego zdarzało się i potrafiło powodować wyczuwalne drgania silnika właśnie na wolnych obrotach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Sie 2018, 09:12

Zawór podciśnienia zaczął głośno chodzić wraz z drganiami :) Pomogła wymiana właśnie tego zaworka.
Dziękuję za chęć pomocy
Kacper192
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, uważaj na dzieci!
    Część uczniów jeszcze w tym tygodniu chodzi do szkół, a w piątek będzie zakończenie roku szkolnego. Dla kierowców oznacza to konieczność zachowania wzmożonej czujności. Co roku najwięcej wypadków ...