REKLAMA
Witam,
Z góry przepraszam, jeśli umieściłem temat w złym dziale, jednak ze względu na brak znajomości przyczyn, nie wiem gdzie go umieścić.
Otóż mam focusa III 1.6 benzyna z turbo 150km.
Zauważyłem jakiś miesiąc temu że przy trochę mocniejszym przyspieszeniu drży dość wyraźnie pedał gazu, takie daje wrażenie jakby koła traciły przyczepność czy coś, choć nic takiego sie nie dzieje.
Co jest jeszcze dziwniejsze to się dzieje tylko na dwójce.
Przyspieszanie na autostradzie na wyższych biegach z tego samego pułapu obrotów i nawet z pedałem w podłogę nie daje tego objawu. Jedynka też bez - tylko na dwójce tak się dzieje i to w chwili między momentem naciśnięcia gazu a momentem jak auto nabiera rozpędu więc to trwa tak na prawdę ok 1 sekundy. Nie ma drgań na reszcie auta ani kierownicy ani na sprzęgle. Z resztą drgania od silnika (jak np ruszam ze zbyt niskich obrotów) są inne i wtedy trzęcie całą budą a zwłaszcza na kierownicy się to czuje, a tu tylko na tym pedale gazu sekunde nim potelepie...
Trochę to denerwujące. Ale mogę też przymknąć na to oko.
Nie wiem tylko czy wybierać się z tym do jakiegoś diagnosty czy nie. Z jednej strony boję się, że może faktycznie coś się tam dzieje i zaniedbam i przez to będzie drogo w naprawie, z drugiej że zacznę jeździć po warsztatach i będę słono płacił za eksperymenty polegające na zmienianiu całego układu napędowego a na końcu okaże się że problem nie został rozwiązany... Trudno mi też powiedzieć, czy tak było od początku jak auto kupiłem czy faktycznie teraz tak się zaczęło dziać...
Czy mogę liczyć na jakieś porady w jakim kierunku szukać oraz do kogo się z tym zwrócić czy w ogóle jest sens czy ja już jestem nadwrażliwy ?
Dodam też że jeżdżąc innymi autami tego nie wyczuwam.