Drgania pedału gazu

28 Paź 2021, 12:11

Witam,

Z góry przepraszam, jeśli umieściłem temat w złym dziale, jednak ze względu na brak znajomości przyczyn, nie wiem gdzie go umieścić.
Otóż mam focusa III 1.6 benzyna z turbo 150km.
Zauważyłem jakiś miesiąc temu że przy trochę mocniejszym przyspieszeniu drży dość wyraźnie pedał gazu, takie daje wrażenie jakby koła traciły przyczepność czy coś, choć nic takiego sie nie dzieje.
Co jest jeszcze dziwniejsze to się dzieje tylko na dwójce.
Przyspieszanie na autostradzie na wyższych biegach z tego samego pułapu obrotów i nawet z pedałem w podłogę nie daje tego objawu. Jedynka też bez - tylko na dwójce tak się dzieje i to w chwili między momentem naciśnięcia gazu a momentem jak auto nabiera rozpędu więc to trwa tak na prawdę ok 1 sekundy. Nie ma drgań na reszcie auta ani kierownicy ani na sprzęgle. Z resztą drgania od silnika (jak np ruszam ze zbyt niskich obrotów) są inne i wtedy trzęcie całą budą a zwłaszcza na kierownicy się to czuje, a tu tylko na tym pedale gazu sekunde nim potelepie...
Trochę to denerwujące. Ale mogę też przymknąć na to oko.
Nie wiem tylko czy wybierać się z tym do jakiegoś diagnosty czy nie. Z jednej strony boję się, że może faktycznie coś się tam dzieje i zaniedbam i przez to będzie drogo w naprawie, z drugiej że zacznę jeździć po warsztatach i będę słono płacił za eksperymenty polegające na zmienianiu całego układu napędowego a na końcu okaże się że problem nie został rozwiązany... Trudno mi też powiedzieć, czy tak było od początku jak auto kupiłem czy faktycznie teraz tak się zaczęło dziać...
Czy mogę liczyć na jakieś porady w jakim kierunku szukać oraz do kogo się z tym zwrócić czy w ogóle jest sens czy ja już jestem nadwrażliwy ?
Dodam też że jeżdżąc innymi autami tego nie wyczuwam.
Boron
Nowicjusz

28 Paź 2021, 12:45

Zastanawiam się jak to możliwe bo tam masz przecież pedał gazu z potencjometrem więc on nie jest w żaden sposób sprzężony z układem napędowym. Regulacja obrotów odbywa się elektronicznie.

Zobacz wciskając ręką na wyłączonym silniku jak chodzi cały pedał czy nie ma jakiś luzów itd. drgania pojawiające się na nim przy jednym z biegów są bardzo dziwne i ciężko to wytłumaczyć. Może się przycina w jakiejś pozycji przy wciskaniu gazu i ty to odbierasz jak drgania?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2021, 13:25

Rokiko napisał(a):przy jednym z biegów są bardzo dziwne i ciężko to wytłumaczyć. Może się przycina w jakiejś pozycji przy wciskaniu gazu i ty to odbierasz jak drgania?

Prawda, że dziwne ? No i jakby to był ukł. napędowy to raczej na wyższych biegach byłoby mocniejsze a nie na odwrót.
A może to być gdzieś wina po str. kół, tarcz ?
Albo tak jak piszesz są jakieś luzy i jakieś naturalne drgania przenoszą się na ten pedał, może jakiś rezonans akurat na dwójce ?
Boron
Nowicjusz

28 Paź 2021, 13:42

Zobacz z ciekawości w jakim zakresie obrotów występuje ten problem.
Boron napisał(a):to trwa tak na prawdę ok 1 sekundy
Jak to tak krótko trwa to będzie ciężkie do zdiagnozowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Paź 2021, 15:32

Powiem Ci, że właśnie nie w tym najniższym tylko coś ok 1900 .
Boron
Nowicjusz

11 Gru 2021, 16:29

Jeszcze zauważyłem taką rzecz.
Na luzie na postoju słychać bardzo delikatny klekot. W zasadzie brzmi jak praca silnika ale po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Po puszczeniu znów jest. Co ciekawe ten dzwiek mi pare razy zniknal ponwylaczeniu nawiewu ale moze to byl przypadek...
Przy włączonym radiu tego nie słychać.
Nie wiem czy to normalny dzwiek pracujacego przeniesienia napedu do skrzyni czy jednak coś jest nietak ?
Generalnie nie zwróciłbym na to uwagi ale w poprzednim aucie było podobnie (choc tam jednak zdecydowanie głośniej i bardziej to było stukanie niż klekot) wtedy podejrzenia padły na skrzynię.
Moze jestem.juz przewrazliwiony sam nie wiem... sprzegło ma max 10-20 tys km przebiegu (akcja serwisowa) a samo auto tez ma zdecydowanie za niski przebieg jak na problemy z dwumasą ale nie wiem
..
Boron
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...