Drgania podczas przyspieszania na 4 biegu

22 Sie 2018, 13:33

Witam mam problem z moim autem, a chodzi właśnie o przyspieszanie na 4 biegu. Zdarza się czasem ze dość mocno "telepie" samochodem podczas przyspieszania na 4 biegu. I nie chodzi o ciśnięcie auta od niskich prędkości. Przyspieszanie na 4 biegu od prędkości 70km/h, prędkość obrotowa ok. 2000 do 90-100km/h by wrzucic 5 bieg. Nie dzieje się to zawsze, czasem jest wszystko ok, przyspiesza gładko. Na innych biegach tego nie ma. Jedyne co udało mi się zaobserwować, to, że częściej te drgania się pojawiają kiedy na dworze jest chłodniej, albo wilgotniej, ale to być może tylko zbieg okoliczności. Macie może jakiś pomysł co to może być?
Ola121090
Nowicjusz

Miejscowość: Śrem/Zbrudzewo
Prawo jazdy: 18 12 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra H kombi
Silnik: 1.9 CDTI 120KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Sie 2018, 15:04

Ola121090 napisał(a):Jedyne co udało mi się zaobserwować, to, że częściej te drgania się pojawiają kiedy na dworze jest chłodniej, albo wilgotniej, ale to być może tylko zbieg okoliczności. Macie może jakiś pomysł co to może być?
A nie ma znaczenia czy skrzynia biegów jest rozgrana czy zimna?
Ola121090 napisał(a):Zdarza się czasem ze dość mocno "telepie" samochodem podczas przyspieszania na 4 biegu
A jak tak "telepie samochodem" na czwórce próbowałeś zapiąć wyższy bieg lub niższy w tym momencie i sprawdzić czy problemu nie ma? Może zazwyczaj między prędkością 70 a 90 km/h jedziesz na 4 biegu :wink:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sie 2018, 18:56

Niestety zdarzyła mi sie taka sytuacja zarówno niedługo po pierwszym uruchomieniu samochodu jak i po godzinnej jeździe, wiec chyba nie ma znaczenia czy skrzynia ciepła czy zimna. Mechanik rozkłada ręce bo nie dzieje się to cały czas więc nie ma jak tego sprawdzić. I to telepanie jest z rożną częstotliwością. Czasem są wyczuwalne tylko lekkie drgania a czasem naprawdę jest to konkretne.
Istotnie najczesciej jeżdżę 70-90km/h na 4 biegu. Ale zdarza mi sie przeciągnąć go na 3 biegu do 3tys. obrotów albo jechać na 5 spokojnie 80km/h i nic sie takiego nie dzieje. :-(
Ola121090
Nowicjusz

27 Sie 2018, 13:06

Spróbuj może podczas tego problemu jadąc na czwartym biegu jak wystąpi odjąć nogę z gazu i ponownie go dodać. Zobacz czy coś się wtedy zmieni?

Rozumiem że jak wciśniesz sprzęgło podczas takiego telepania to problem ustaje tak samo jak odejmiesz gaz na biegu nie przyspieszając?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sie 2018, 13:12

Jeśli odejmę gaz to telepanie ustaje. Jeśli dalej się rozpędzam i wcisnę sprzęgło i wbiję 5 i np. dalej przyspieszam by wrzucić 6 to już żadnego telepania nie ma. Tylko tak jak pisałam nie dzieje się to za każdym razem. Mam wrażenie że to, kiedy się to dzieje jest zupełnie losowe, chyba że jest taki czynnik na który nie zwracam uwagi, a też jest przy tej sytuacji.
Ola121090
Nowicjusz

27 Sie 2018, 15:35

Niestety nie można wykluczyć [link wygasł], ale nie są to objawy jednoznaczne. Czy problem dotyczy auta z podpisu? Jeśli tak, warto byłoby sprawdzić również choćby układ wtryskowy.
Sprzegla24
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...

27 Sie 2018, 18:50

Tak, chodzi o auto z podpisu. Dwumas był wymieniany 30tys. km temu. Czyżby już miał szfankować? A układ wtryskowy nie dawałby objawów na każdym biegu? Czy to nie jest dziwne, że dzieje się to tylko na 4? Przepraszam jeśli moje pytania sa trywialne jednak nie ukrywam, że nie znam się zupełnie na mechanice.
Ola121090
Nowicjusz

28 Sie 2018, 10:26

Jeżeli koło dwumasowe zamontowane w samochodzie było nowe, nie regenerowane, czy używane to raczej nie powinno dawać oznak zużycia po tak krótkim przebiegu, chyba że popełniono jakiś błąd w montażu. Być może wtrysk daje o sobie znać przy akurat takim, konkretnym obciążeniu, jednak to tylko sugestia oparta na niewielkiej ilości danych.
Sprzegla24
Początkujący

28 Sie 2018, 10:45

A czy istnieje (i czy w ogole jest to korzystne) jakis srodek ktory mozna wlac do baku i w jakis sposob przeczyscic wtryski by w ogole zobaczyc czy bedzie jakas poprawa i czy to tego dotyczy problem?
Ola121090
Nowicjusz

30 Sie 2018, 12:11

Raczej nie, nowoczesne wtryskiwacze nie podlegają takim zabiegom, ale tutaj mogliby się wypowiedzieć specjaliści od układów wtryskowych. Tak,czy inaczej, bez wizyty u mechanika raczej się nie obędzie.
Sprzegla24
Początkujący

30 Sie 2018, 12:14

Udało mi się jeszcze zawęzić przedział, w którym pojawiają się drgania. Dzieje się to na 4 biegu w zakresie prędkości od 70 do 80 km/h (prędkość obrotowa 2000-2250). Kiedy przekroczę 80km/h na 4 biegu to już nie ma tego telepania. I odnoszę wrażenie, że teraz jak jest chłodniej jest to bardziej odczuwalne. Ale może to tylko kwestia, że dużo bardziej zwracam na to uwagę. Dalej Panowie obstawiacie wtryski?
Ola121090
Nowicjusz