Drobne naprawy blacharskie

19 Lis 2024, 20:35

Cześć, to mój pierwszy post na forum :D
W moim aucie jest trochę rdzy powierzchownej i niedoskonałości lakieru(załączone zdjęcia) które chciałbym spróbować naprawić samodzielnie. Wiem, że jest sporo filmików na ten temat jednak chciałbym poznać wasz punkt widzenia jak się z tym uporać, jakie środki polecacie i wasze uwagi. A tak szczerze mówiąc to jestem kompletnie zielony w tym temacie poza kilkoma poradnikami na youtubie. Najbardziej mi zależy aby dowiedzieć się jak naprawić te dwa pokłady rdzy

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

, ale możecie też doradzić odnośnie zarysowanego zderzaka

i tej anomali blacharskiej obok lampy

. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, Pozdrawiam serdecznie całe forum :mrgreen:
presik
Obserwowany

Zdjęcia: 0

19 Lis 2024, 22:52

Jak jesteś zielony i nie masz umiejętności to nawet się za to nie bierz bo będzie wyglądać komicznie, w sumie rację będą mieli pokazując palcami i z sarkazmem mówiąc "chciał jeździć luksusowa limuzyną i porobione zaprawki pędzlem"
Jakby to było takie łatwe I proste to lakiernicy nie byli by tak drodzy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lis 2024, 22:52

Sprzedaj swój samochód! :mrgreen:
sjcoates
Nowicjusz

20 Lis 2024, 16:47

Dzięki za odpowiedzi, jednak mimo wszystko chciałbym chociaż spróbować, auto kupione jako "projekt" za pół darmo a na tym co sąsiad powie umiarkowanie mi zależy. Jak już to dam lakiernikowi do pomalowania a sam spróbuje usunąć rdzę
presik
Obserwowany

Zdjęcia: 0

20 Lis 2024, 17:04

To rób według poradników z YT, każdy ma swoją technikę a finał mniej więcej ten sam.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

23 Lis 2024, 17:37

Rozumiem Cię doskonale.
sjcoates
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari Monza SP1 i SP2
    Ferrari słynie z niesamowitych aut z otwartym nadwoziem. Dziedzictwo marki w tej kwestii sięga bardzo daleko wstecz, a model Monza wprost do niego nawiązuje. To speedster, czyli auto, które nie zna kompromisów. ...

27 Lis 2024, 13:11

próbować zawsze warto ale nie mając doświadczenia trudno powiedzieć co z tego wyjdzie, poradniki z sieci mogą pomóc, lepiej nie podchodzić zbyt ambitnie
mati23
Nowicjusz

11 Lut 2025, 17:17

Jeśli blacha nie jest zjedzona na wylot i da się oszlifować ją tak, aby nie pozostał choć milimetr jakiegokolwiek wżeru korozji to da się to naprawić. Niestety, efekt pracy będzie widać (odcień nowego lakieru bazowego) lecz lepsze to dla oka aniżeli dziura i parch. Nawet dla potencjalnego nabywcy. Udokumentuj jednak naprawę na foto, wtedy kupującego łatwiej przekonać.

Jeśli jest dziura to trzeba zeszlifować do zera po obu stronach a samą dziurę rozwiercić wiertłem tak, aby nie pozostały na rantach jakiekolwiek ślady starej korozji. Dalej są dwie opcje - zasmarkać migomatem i zeszlifować albo cynowanie z palnikiem w dłoni a wtedy hebel i szlif. Można pobawić się żywicą i płótnem ale wychodzi drożej.

Przy takich naprawach należy unikać gotowych lakierów w sprayach bo to szit maksymalny. Mowa o podkładach, klarach (lakierach bezbarwnych) i lakierach akrylowych. Nawet do lakierowania rowerów się nie nadają.
VW Polo III, 6N2, 1.4MPI 16V 55kW/75KM, polift, HB, 2001.03, 182kkm, bez ABS, z klimą, 185/60r14
Marczelli
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Ciechanów
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Polo 6n2
Silnik: 1.4MPI 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001