Droga na Wisłę (od Katowic)

08 Lut 2012, 18:05

Witam!
Czy ktoś wie, jak wygląda w te weekendy ubiegłe i nadchodzące droga na Wisłę? Chodzi głównie o odcinek Katowice - Wisła (więc E-75 i trasa 81 przede wszystkim) :)

Chodzi głównie o piątkowy wieczór/popołudnie lub sobotni wczesny poranek i powrót - niedziela wieczór :)

Pozdrawiam!
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

09 Lut 2012, 18:24

Jeżeli chcesz jechać tam, to szerze odradzam - tłok dośc duży, same ograniczenia - 80% drogi to ograniczenia 70km/h, bardzo często kręcące się nieoznakowane radiowozy, bardzo dużo skrzyżowań ze sygnalizacją świetlną i fotoradarami. Ja jeżdżę w tamtych kierunkach z Tychów i ostatnimi czasy nie jeżdżę przez Mikołów ani Kobiór tylko jeżdżę E75 na Bielsko - między węzłem DK86 z A4 a węzłem S1 z 941 na Wisłę nie ma praktycznie żadnej różnicy w odległości, a dojedziesz prędziej i bezpiecznej. Co do powrotu, to już musisz sam wybrać - zazwyczaj i tu i tu jest tłok, tyle tylko, że na Wiślance jest bardzo dużo tych skrzyżowń, ograniczeń itd więc zapewne tłok będzie większy i będzie bardziej niebezpiecznie.
Jeżeli zdecydujesz się jechać przez Tychy, Bielsko, to osobiście proponuję ci zjechać z DK86 w Czułowie i jechać przez Czułów i miasto Tychy i wyjechać na DK75 w Kobiórze - na DK75 w Tychach rozpoczął się remont i droga jest zwężona - w piątki wieczorem i soboty do południa lubią się robić dość duże korki. Tak samo w niedzielne wieczory. Więc jazda przez miasto może nie będzie szybsza, ale cały czas się jedzie zamiast posuwać się w żółwim tempie w korku. Oprócz tego ominiesz dwa skrzyżowania ze światłami w Tychach na których też lubią się robić korki - na Wartogłowcu oraz przy straży pożarnej. Oprócz tego jak masz możłiwość, to radzę jechać raczej w piątek pod wieczór - tak żeby w Tchach być koło godziny najwcześniej 18, a w Pszczynie około 18:30 najwcześniej - we wcześnioejszych godzinach jest duży ruch na drogach - i na E75 i w Tychach jak i Pszczynie. A po 18 ten ruch się już rozładowuje.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lut 2012, 09:24

To się nazywa odpowiedź....! :)
Dziękuję bardzo! :)
Dostałem dziś wolne, więc wyjeżdżam około 14, nie wiem czy to dobry pomysł. Ale pomyślę o tej drodze przez Bielsko ;)
voytek77
Początkujący

10 Lut 2012, 17:31

No to napisz o której wyjechałeś i którędy jechałeś oraz jakie były warunki. O powro
cie równiez napisz, bo napewno przyda się to potomności :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Lut 2012, 16:11

Jechałem w piątek o 12:30 drogą 86 na Tychy, same Tychy przejechałem przez aleję Bielską. Zero korków, zero postojów (jedynie tylko zwężenie drogi - straciłem tam z 3 minuty). Dalej drogą E75 do Harbutowic i potem już zjazd na Ustroń. Trasa bardzo szybko zleciała. Od Katowic do Wisły jechałem ok. 70 minut. Jedynie co to sporo fotoradarów.

Nie wracałem w niedzielę, zostałem do poniedziałku i wyjechałem o 11. Wróciłem przez Skoczów-Strumień-Żory. Więcej skrzyżowań ze światłami, jechałem 50 minut, bardzo mało samochodów na drodze. Jedno zwężenie na odcinku ok. 3 km, ale sprawnie wszystko szło:). Fotoradarów dużo mniej :)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
voytek77
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Audi Q2 wygrywa złoto w konkursie
    Kompaktowy SUV spod znaku czterech pierścieni zapewnił sobie najwyższe wyróżnienie w kategorii "Excellent Product Design – Transportation". "Audi Q2 zaskakuje niezależną stylistyką. To nie jest tylko mniejsza ...