Droższe i ''zadbane'' czy tańsze i włozyć

12 Sty 2015, 03:23

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna auta, wiem tematów było sporo, odwiedzam to forum od 3 dni i czytam propozycje, oglądam i miewam wątpliwości.

Samochód chciałbym do 5 tysięcy max, na sam samochód, na opłaty mam i powiedzmy rozrząd z płynami i filtrami. Generalnie mam 6 tysięcy ale wydam wszystko na auto i gdyby coś to nawet nie będę miał jak zarobić na jego naprawę bo on będzie służył mi do zarobku.

Skoro podałem budżet dodam, że jestem z Katowic a maksymalny limit kilometrów jaki jestem w stanie pokonać, by obejrzeć ''złomka'' to 50-70 kilometrów.

Autem pokonuję trasy raz w tygodniu 100-150 kilometrów, a na co dzień 30-40 kilometrów, generalnie na rok 35 do 40 tysięcy.

Jeśli chodzi o wyposażenie mile widziane wspomaganie kierownicy, koniecznie 4 drzwi, niezawodność i spalanie 6 trasa, 7 normalna jazda, 8 szybsza bądź jakiś ostrzejszy korek, przeważnie jeżdżę 110km/h. Co do wielkości auta nie mam wymagań, czy to hatchback/sedan/kombi choć te drugie przeważnie mają duże silniki i dużo pala wtedy może być lpg, ewentualnie jakiś diesel, choć to graniczy z cudem przy takiej kasie.

Od samochodu za 5 tysięcy zbyt dużo nie wymagam, pod żadnym pozorem nie patrzę na wygląd, dla mnie może być nawet 125p, ale za te pieniadze juz nie kupie :( będę woził niemowlaka z narzeczoną i raczej jestem nastawiony na bezpieczeństwo dlatego tu narzuca się myśl czy brać ''igłę'' za 5 tysięcy, czy może coś za 3 tysiące i porobić sobie przy nim, dodam że interesują mnie tylko ceny części, rzeczy mechaniczne wymienię z pomocą rodziny, może być skorodowany, ponieważ mam szwagra lakiernika (tylko bez przesadyzmu).

z góry dziękuję i czekam na jakąś poradę, ewentualnie podesłanie oferty z okolic Katowic, będę aktywny w wątku więc proszę zadawać pytania jeśli coś jest niejasne.
Pozdrawiam
MrTHC
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: citroen saxo
Silnik: 1.1 54km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Sty 2015, 08:20

Wczoraj wrzucałem w innym temacie [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Sty 2015, 10:31

To zależy. Ja np jak musiałem kupic drugiego vana, obejrzałem 6 różnych Previi i kupiłem najtańszą za 13tys. Wszystkie były malowane szpachlowane nie ważne czy facet wołał 21, 23 czy nawet 26tys zł :) a ta najtansza mimo, ze wyglądała kiepsko zewnętrznie miała największy przebieg to jezdziła najlepiej :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

12 Sty 2015, 16:25

Tu masz ciekawą opcje:
[link do oferty na Olx wygasł]
Samochód niesłychanie wygodny, mega ekonomiczny i śmiesznie tani jak na to co oferuje.
Pod maską prosty, prawie niezniszczalny diesel tani w naprawach.
Nadkola mogą być ponadgryzane trochę ale skoro masz w rodzinie lakiernika to nie będzie to problem.
Spalanie jak na taką landarę jest symboliczne, realnie 5-6 litrów przy nie najgorszej dynamice.

Co do ,, Droższe i ''zadbane'' czy tańsze i włozyć "
Jeżeli znasz się dobrze na motoryzacji i na konkretnym modelu, który chcesz kupić to można kupić tańsze i zrobić. W innym wypadku nie polecam bo można się przeliczyć.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

12 Sty 2015, 22:21

Według mnie ten Rover dostał z przodu i z tyłu,na trzecim zdjęciu pod lampą widać tak jakby rdze,do tego prawie 3000wyświetleń i zdjęcia jeszcze za czasów tablicy.. mi tu coś śmierdzi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012