Drugi samochód do 6-8tys

23 Wrz 2017, 19:53

Witam. Jako pierwszy samochód kupiłem Megankę 2 z 2005 silnik 1.5dci (haha!).
Strasznie tego żałuję.
Dałem za niego 10tyś, po roku miałem małą stuczkę, do wymiany cała tylna belka + inne pierdoły, później zaczęły wysiadać mniejsze rzeczy aż na końcu zaczeły się problemem z silnikiem. Stukanie na większych obrotach, panewki, wtryski, poduszki od silnika, dwumasa i praktycznie wszystko do wymiany.

Doszedłem do wniosku, że nie stać mnie na takie drogie naprawy.
Samochód sprzedałem.

Teraz chcę kupić coś mniej awaryjnego. Z samochodu będę korzystał tylko ja i moja dziewczyna (często jeździmy razem) - czasami może będę woził rodzinę.

Głównie tylko do miasta, czasami wypad do większych miast 60/150km, kilka razy w roku troszkę dłuższa trasa w okolicach 500km.

Chciałbym teraz pojeździć czymś mniejszym - chodzi o to, że nie chcę kombi, ani giganta w sztylu scenica (przykład). Zwykły sedan będzie idealny.

Najbardziej zależy mi na tym, żeby wyglądał jako tako + żeby pojeździł spokojnie przez te 2-3 lata co najmniej. Z zakupem się spieszyć nie będę, więc będę szukał ile będzie trzeba.

Budżet: im mniej tym lepiej. mam dziecko w drodze i nie chcę przeznaczać dużej kwoty na samochód, także coś w okolicach 6000-8000zł.

Bardzo proszę o pomoc

Dodam, że szukam samochodu w miejscowości "Mielec", ewentualnie w okolicach
marioman3
Nowicjusz

Auto: Megane 2

23 Wrz 2017, 21:17

honda civic w sedanie? jeszcze toyota corolla lub opelek astra?
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

24 Wrz 2017, 06:06

Z tych wszystkich to najbardziej mi odpowiada toyota. Jakiego roczniku szukać, jakiego przebiegu się spodziewać i na co zwracać uwagę?

I co myślisz o jakiejś mazdzie? Też czytałem, że w tym przedziale można coś znaleźć
marioman3
Nowicjusz

24 Wrz 2017, 14:29

Opłaca się w tym budżecie szukać mazdy 6?
marioman3
Nowicjusz

24 Wrz 2017, 15:02

Mazdy 6 w ogóle nie opłaca się szukać w żadnym przedziale propozycje odemnie
Honda Accord (uwaga na rdzę)
Seat Toledo
Skoda Octavia
BMW E39
Peugeot 406
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2017, 16:07

Kao napisał(a):Seat Toledo

BMW raczej nie znajdę w takim przedziale cenowym + nie będzie raczej tanie w utrzymaniu, choć nie ukrywam, że 39 bardzo mi się podoba.

A jeśli chodzi o te wszystkie samochody, jakich szukać roczników i z jakimi silnikami?
marioman3
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpierw kierunkowskaz, potem hamowanie
    Obok braku sygnalizowania kierunkowskazem planowanego manewru, podstawowym błędem wielu kierowców jest nieodpowiedni moment włączenia kierunkowskazu. Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne sygnalizowanie ...
    Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...

24 Wrz 2017, 19:19

E39 spokojnie kupisz z 2.0 z pierwszych roczników. Jakbyś chciał to mam taką do sprzedania bardzo tanio bmw-e39-dla-majsterkowicza-vt103538.htm wyjdzie ci taniej niż byś chciał a ja mogę udzielić na to auto gwarancji z czystym sumieniem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 19:38

marioman3 napisał(a):Jakiego roczniku szukać, jakiego przebiegu się spodziewać i na co zwracać uwagę?
I co myślisz o jakiejś mazdzie? Też czytałem, że w tym przedziale można coś znaleźć

Nie patrz na rocznik ani na przebieg tylko na stan auta
marioman3 napisał(a):Opłaca się w tym budżecie szukać mazdy 6?

Za mazdę 6 minimum 10k trzeba dać
Kao napisał(a):Mazdy 6 w ogóle nie opłaca się szukać w żadnym przedziale

M6 to super wypasożone auta z mocnymi i trwałymi silnikami, wymóg konieczny znaleźć egzemplarz bez rdzy i cieszysz się komfortem aut o dwukrotnie większej wartości, także kiepsko się orientujesz
Kao napisał(a):wyjdzie ci taniej niż byś chciał

no żeby doprowadzić takiego gruchota do normalności to budżet jednak nie trudno będzie przekroczyć
marioman3 zdecydowanie poszukaj jakiegoś bezpiecznego wozidła dla bobasa bez choinki na desce i z niewystrzelonymi poduszkami, masz jakieś ogłoszenia na oku? Nie trzeba decydować się na konkretny model, lepiej zacznij oglądać różne, przekonasz się na własnej skórze jakie są różnice i wrażenia z użytkowania aż wybierzesz coś godnego i pewnego co CI posłuży, bo takto wybierasz tylko po wyglądzie :mrgreen:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 19:41

Jeszcze nic konkretnego na oku nie mam, ale wygląd też będzie ważny i wewnętrzny i zewnętrzny, ponieważ moja kobieta też będzie go używała dość często.
marioman3
Nowicjusz

24 Wrz 2017, 20:55

fate napisał(a):M6 to super wypasożone auta z mocnymi i trwałymi silnikami, wymóg konieczny znaleźć egzemplarz bez rdzy i cieszysz się komfortem aut o dwukrotnie większej wartości, także kiepsko się orientujesz
taaa normalnie auto idealne :ok: nie znajdziesz egzemplarza bez rdzy bo takich nie ma albo są na bieżąco lepione, a jeżeli mówisz że 6 jest komfortowa to chyba nie jeździłeś w życiu niczym innym, kolejna sprawa mówisz o wartości??? Przecież ten model w ogóle nie trzyma wartości. Podzwoń do sprzedających i popytaj ile czasu wystawiają ogłoszenia i nie mogą sprzedać.
Autorze masz jakieś swoje typy?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 21:43

Przecież ty nie jeździłeś nigdy szóstką a obcykane masz w małym paluszku :yes: , kiepsko u ciebie z dekodowaniem zdań złożonych widzę, auto nie trzyma wartości właśnie przez tą powszechną korozję jeżeli tego znowu nie pojmiesz to ręce opadają :x
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 22:11

Nie mam zamiaru się z Tobą wdawać w offtopowe dyskusje bo jesteś na bardzo niskim poziomie motoryzacyjnym, w dodatku zaprzeczasz sam sobie (przeczytaj swoje wypowiedzi i analizuj). Ja nie mam już nic do powiedzenia w tym kontekście.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika