Drugi samochód - Sedan czy Hatchback? Budżet 8.5 tys

18 Wrz 2017, 07:10

Jeszcze coś takiego u nich znalazłem:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko czy rdza tego nie zje...? :( Bo to Madzia..
AlVar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 07 2012
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Renault Clio II
Silnik: 1.4 75 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

18 Wrz 2017, 09:13

Jak masz gdzie ją trzymać to zrobisz porządną konserwację po zakupie i jeszcze pojeżdzi.
Ta z linku ładna ale ten wydech bym wywalił od razu i progi na pewno trzeba obejrzeć bo wydają mi się do poprawek.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2017, 10:44

No właśnie pisałem, że w grę wchodzi tylko parkowanie pod chmurką... stąd moje obawy...
Jestem w stanie zainwestować w zabezpieczenie antykorozyjne podwozia i pobawić się w polerowanie oraz woskowanie ( porządnymi środkami a nie tylko pic dla połysku) kilka razy do roku... tylko pytanie czy jest sens...?
Ewentualnie zawsze mogę kupić dobry pokrowiec... :o
AlVar
Nowicjusz

19 Wrz 2017, 09:32

Mała aktualizacja.
Mazdę oglądałem - na zewnątrz w miarę ok ( nie pomyliłeś się Barol) ale środek strasznie wysłużony i pardon my french "zapierdzielony" w dodatku śmierdzący jakby tam ktoś dokonał samospalenia...

Accordem:
[link do oferty na Allegro wygasł]
jestem pozytywnie zaskoczony.
Wstępne oględziny:
1. BARDZO zadbane wnętrze, żadnych plam przetarć ( boli mnie tylko ten brak radia...), klima dobrze działająca, elektryka też, jedyny mankament to to że tylnych lewych drzwi nie zamyka centralny zamek ( zamykanie samochodu kluczem) - trzeba docisnąć wewnętrzny przycisk.
2. Wstępne badanie miernikiem wykazało wszędzie oryginalny lakier z wyjątkiem lewego nadkola gdzie ktoś całkiem profesjonalnie powalczył z rdzą.
Na żywo - ten samochód o wiele lepiej się prezentuje czego nie mogłem powiedzieć o Mazdzie. Rdzy nie zauważono.
Silnik nie myty, chodzi sprawnie i cichutko.
Nie miałem niestety ostatnim razem czasu zabrać na diagnostykę - jadę tam w tym celu najbliższych dniach.

Druga sprawa że widziałem w tym komisie również bardzo zadbanego Opla Astrę II w poszukiwanej przeze mnie przedziałce cenowej...który również mnie bardzo zastanowił... niestety nie mają go jeszcze wystawionego... więc nie mogę tu zamieścić zdjęć poglądowych...
AlVar
Nowicjusz

20 Wrz 2017, 16:01

Jeśli jest tak jak mówisz to bierz Accorda na stację i jak wyjdzie ok to tylko kupować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Wrz 2017, 19:14

Wpis z cyklu: to było zbyt piękne żeby mogło być prawdziwe. Samochód prowadził się całkiem fajnie i dobrze wchodził na obroty.
Niestety na stacji kopara mi opadła kiedy wszedłem z diagnosta i znajomym mechanikiem pooglądać podwozie.
I o ile:
Wymianę lewego górnego wahacza, łącznika stabilizatora prawego tyłu, problem z "trzymaniem" lewego tylnego hamulca i braku ręcznego na prawym tylnym, raczej bym spokojnie przetrawił...
O tyle w pakiecie z dość zaawansowaną korozją, zalecaną wymianą przewodów hamulcowych, wyciekami z przewodów paliwowych ( zalecana wymiana) oraz wyciekami z układu wspomagania ( prawie pusty zbiorniczek na olej od nie wiadomo kiedy) i potencjalnymi problemami z pompą wspomagania oraz przekładnią... było to raczej nie do zaakceptowania.
Nie ma mowy żeby to przeszło przegląd...
Koszt potencjalnych napraw - nie licząc w ogóle ruszania "wspomagania" oscylował w granicach 1500-2000 zł...według wstępnej wyceny dwóch zaprzyjaznionych warsztatów...
Do tego trzeba by dorzucić ewentualną zabawę przy wspomaganiu,pełny wstepny serwis w postaci luzów zaworowych, rozrządu, wszystkich płynów i filtrów + komplet nowych opon+ OC+przegląd... i nie wiadomo czy coś jeszcze nie wyskoczyłoby po drodze...
Nie oczekiwałem cudu... ale przynajmniej jakiegoś akceptowalnego stanu podwozia.
Wracamy więc chyba do poszukiwań... :(
AlVar
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 09:32

No to jedziemy dalej:
Toledo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Civic:
Leon:
AlVar
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 10:18

1. ok
2. Widać, że po przygodach
3. ok
4. Malowany lewy bok
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

21 Wrz 2017, 10:29

I takie to właśnie są auta od handlarzy. Z wierzchu piękny ładny igła a zaczniesz go ogladac dokladnie to wychodzi calkiem co innego. Ale zawsze znajdzie się jeleń co kupi oczami i pożałuje 50 zł na sprawdzenie auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Wrz 2017, 11:45

Zerknij na to ogłoszenie,bardzo sensownie wygląda tylko z tylnym zderzakiem coś się działo.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2017, 12:07

Barol napisał(a):Zerknij na to ogłoszenie,bardzo sensownie wygląda tylko z tylnym zderzakiem coś się działo.

Znalazłem je już wcześniej i dłuższą chwilę się zastanawiałem czy podrzucić je od oceny... ale wstępnie doszedłem do wniosku, że chyba poszukam czegoś z silnikiem 1.6 powyżej 100 KM...

Póki co dzwoniłem już do właściciela:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i wstępnie go zarezerwowałem. Usiłuję skombinować jakiegoś znajomego mechanika na jutro żeby mi pomógł w obiektywnej ocenie tego samochodu.
Myślę, też żeby dzwonić tu:
Generalnie zastanawiam się, któy z nich będzie lepszy w obecnej sytuacji bo silnik jest praktycznie ten sam i stan również podobny...
AlVar
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 12:11

Pierwszy ładny, ale handlarz (naprawia chyba auta) więc ostrożnie.
Drugi mało zdjęć, ale też nie jest zły.
Pomijając silnik, który nie jest super dynamiczny i swoje pali.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

21 Wrz 2017, 12:24

AlVar napisał(a):Znalazłem je już wcześniej i dłuższą chwilę się zastanawiałem czy podrzucić je od oceny... ale wstępnie doszedłem do wniosku, że chyba poszukam czegoś z silnikiem 1.6 powyżej 100 KM...

akurat taki Civic będzie bardziej dynamiczniejszy i ekonomiczniejszy niż Toledo z 1.6.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2017, 12:47

galakty napisał(a):Pierwszy ładny, ale handlarz (naprawia chyba auta) więc ostrożnie.

Niewątpliwie, po tym jak się ostatnio zdenerwowałem w Częstochowie... nie mam zamiaru kupić hebla oczami. :)
Co do gościa to z tego co się wstępnie dowiedziałem to jest właścicielem warsztatu i serwisu partnerskiego profiauto... co nie znaczy, że musi być uczciwy. Dziś do niego dzwoniłem i był za granicą... zapewne zachodnią...

galakty napisał(a):Drugi mało zdjęć, ale też nie jest zły.
Pomijając silnik, który nie jest super dynamiczny i swoje pali.

Stąd moje rozterki - gdyby to był silnik: 1.8 20V 125KM to pewnie w pierwszej kolejności dzwoniłbym w sprawie Toledo...

Barol napisał(a):akurat taki Civic będzie bardziej dynamiczniejszy i ekonomiczniejszy niż Toledo z 1.6.

Masz całkowitą rację... i nigdzie nie wspominałem, że jest inaczej. :)
Mówiąc o 1.6 i 100KM - miałem na myśli mniejsze hatchbacki
W przypadku sedanów w grę wchodzą raczej silniki 1.8.

Naturalnie ten Civic również wygląda ciekawie i absolutnie go nie dyskwalifikuję. Jeśli ten Leon nie wypali to chętnie go sprawdzę. :)
AlVar
Nowicjusz

21 Wrz 2017, 13:08

Masz budżet na znalezienie 1.8 więc spokojnie. 1.6 to do Polo/Ibizy właśnie, dobrze myślisz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007