Drugie auto rodzinne do miasto/pod miasto dla rodziny 2+2 (automat)

21 Kwi 2024, 22:40

Cześć,
Powiększyła nam się rodzina (2 dzieci) i powoli zaczynają się problemy logistyczne. Myślimy o 2 aucie.
Pierwsze to Peugeot 508 i zamierzamy je póki co zostawić - wygodny i bezproblemowy, mieści co potrzebujemy.

Drugi miałby być do miasta i do dojeżdżania 25km spod miasta - tani w utrzymaniu, wygodny, oszczędny. Klasyka.

Musi być w automacie (żona ma niesprawna lewą nogę)
Ja mam 187cm, żona 163cm ale oboje będziemy tym sprzętem jeździć - nie może być za mały.

I teraz tak…
Zastanawiamy się czy:
1. Nowy (do 120k max) czy używany (do 60k max)
2. Czy rasowy dzieciowóz, generyczny czy jednak mniejsze auto ale żeby jakaś radość była…moc i przyjemność z używania (tak…wtedy kryterium niskich kosztów nieaktualne)

Z nowych aut rozmyślamy nad:
- Yaris Cross
- Kia Ceed
- Nissan Juke

Z używanych:
- Mini Cooper
redrum1906
Nowicjusz

22 Kwi 2024, 07:37

Jak ci się hybrydowy yaris cross mieści w budżecie to się nie ma co zastanawiać :ok:

redrum1906 napisał(a):Z używanych:
- Mini Cooper

To się już pośmialiśmy a teraz zapomnij, że o czymś takim w ogóle pomyślałeś :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Kwi 2024, 07:47

Cooper - rozumiem, że chodzi o awaryjność? Dużo tego jeździ po Wawie. Wizualnie spoko i silniki mocne…

Yaris Cross - w budżecie. Czytałem tylko, że te nowe Toyoty to z kartonu jak Trabant. Ale może tylko plotki…i silnik 3 cylindrowy.
redrum1906
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...