Drugie auto...

19 Kwi 2014, 13:29

Hej, ze względu na to ,że kupuję auto, chciałem się was doradzić. Jeździłem dotąd starym Mercem ojca (klasa C, 2001), ostatnio go sprzedałem no i mogę sobie wybrać wreszcie auto "marzeń" (może nie aston ,ale cóż...).

Do rzeczy :
Mieszkam w woj. Mazowieckim (dokładnie Warszawa) ,ale dla samochodu mogę przejechać nawet te 500-600 km. Ogólnie rzecz mówiąc to nie problem.

No właśnie budżet: jeśli chodzi o auto nowe to mam na nie prawie 100 tyś ,ale wolałbym (chyba nie tylko ja :naughty: ) ,żeby był to model 2-3 letni za max 80 tyś. Jeśli macie coś naprawdę ciekawego starszego ,to można jeszcze uznać max 5 letni model za max 50 tyś.

Auto użytkuje głównie w takim pół-mieście (na przedmieściach, nie ma tu świateł itp. ,no ale to też nie jest autostrada). Czasem wjeżdżam do miasta (2-3x w tygodniu) ,no i raz na miesiąc jadę przynajmniej 300 km drogą ekspresową. W wakacje oczywiście zdarza się przejechać znacząco więcej.

Samochód musi mieć jakieś zacięcie sportowe ,nie musi to być jakiś super mocny potwór ,ale też nie chce jakiegoś ślimaka... Wyposażenie jest mi prawie obojętne (zdaje się ,że w tej cenie wszystko jest podobne) , kolor w sumie też ,choć bardzo mi się podobają białe auta :)

Spalanie średnie realne do max 12 L, żadnych gazów. Nie chce też aut z Ameryki. (mam na myśli kraj pochodzenia ,nie marki).

Aktualnie patrzyłem na Peugeota RCZ ,ale to 1,6 to tak ... Oprócz tego są jakieś w miarę nowe bmki 1, czy też Hyundaie Genesisy.

Do zakupu przymierzam się na przełomie maja/czerwca.
Mameos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: aktualnie nie mam

19 Kwi 2014, 13:40

Tylko pozazdrościć budżetu :D
Samochód ma być większy (kombi/suv), czy sportowe coupe, a może mały kompakt? Może limuzyna? Silnik mniej więcej do jakiej pojemności? I przede wszystkim jaki silnik? Diesel, czy PB? Tak na wstępie to proponował bym raczej odrzucić Peugeoty i Hyundaie i skupić się bardziej na Niemcach/Japońcach (ja bym tak zrobił).
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: W-M
Prawo jazdy: 12 11 2013
Auto: VW Passat B3
Silnik: 1.9TDI 90KM (AAZ+)
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

19 Kwi 2014, 13:43

befree napisał(a):Tak na wstępie to proponował bym raczej odrzucić Peugeoty i Hyundaie i skupić się bardziej na Niemcach/Japońcach (ja bym tak zrobił)

poprzyj swoją głupią tezę szczególnie, że za tą kwotę może dostać 300konnego Genesisa Coupe z tylnym napędem
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

taka konkurencja dla niego to może Nissan 370z? Może się uda wyrwać Toyotę GT86/Subaru BRZ?

szkoda, że odrzucasz auta z USA, bo to jest świetne:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

19 Kwi 2014, 13:49

Gdybym kupował samochód za 80-100 tyś. to chciał bym raczej coś prestiżowego, a Hyundai w sobie prestiżu ma raczej mało. Wykładając taką kwotę wolał bym samochód jakiejś renomowanej firmy, a wiadomo, że Hyundai w historii motoryzacji nic ciekawego i przełomowego nie dokonał. I mimo, że akurat firma ta się rozwija, co widać w nowych modelach to jednak póki co wolał bym zastąpić Genesisa 370Z lub własnie GT86/BRZ.
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 13:52

befree napisał(a):Tak na wstępie to proponował bym raczej odrzucić Peugeoty i Hyundaie

Stereotypy.. :roll: Skąd ja to znam..
Ode mnie cuś takiego..
lub słabszy
befree a co może Wieśwagen ma więcej prestiżu? Ale z jednej strony masz racje VW dokonał czegoś i zapisał się na kartach historii.. awaryjnym zawieszeniem w Passacie B5 :mrgreen:
To tylko jeden z przykładów
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Kwi 2014, 13:56

befree napisał(a):Hyundai w historii motoryzacji nic ciekawego i przełomowego nie dokonał.

się wie, bo jak VW produkował Golfy to oni składali rowery i statki ale prawda jest taka, że nie patrzymy na marki, a na modele i wolałbym wielkie wolnossące 3,8l od Hyundaia z RWD niż Scirocco 4x4 z silnikiem wcinającym olej i lecącym osprzętem
Mi marka nie przeszkadza ale wiem, że jest sporo ludzi co nie dałoby tyle kasy na Hyundaia (co jest dla mnie głupie jak spełnia wymagania) ale znów nie przepłacałbym za VW i jego złudną jakość.

poza tematem:
Dziś mnie rozwalił cennik Polo po fl gdzie za silniczek 1,0/60KM trzeba dać 45tys. a za 1,2/90KM tyle co za i30 z 1,4/100KM - i gdzie tu logika?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Nowy VW Polo R Supercar 570KM i napęd na cztery koła
    Nowe Polo R Supercar przygotowane przez Volkswagen Motorsport. Model z silnikiem o mocy 570 KM i z napędem na cztery koła został przygotowany z myślą o startach w Mistrzostwach Świata FIA w rallycrossie (WRX). Auto wygląda ...

19 Kwi 2014, 14:08

befree a co może Wieśwagen ma więcej prestiżu? Ale z jednej strony masz racje VW dokonał czegoś i zapisał się na kartach historii.. awaryjnym zawieszeniem w Passacie B5 :mrgreen:
To tylko jeden z przykładów

To, że mam awatar VW raczej nie oznacza, że jest to dla mnie szczyt prestiżu :)
Zadziwię Cię nawet i napiszę, że nie jestem wieśniakiem dla którego drift to katowanie Golfa na ręcznym. Z drugiej strony chyba raczej VW zrobił więcej w historii motoryzacji co Hyundai i to niepodważalny fakt. Hyundai jednak idzie w dobrą stronę i za kilka ładnych lat raczej będzie równym konkurentem z wiodącymi markami świata. Póki co jednak po prostu bał bym się za takie pieniądze kupić Koreańca.
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 14:12

befree napisał(a):VW zrobił więcej w historii motoryzacji co Hyundai i to niepodważalny fakt.

zgadzam się ale to nic nie wnosi do wyboru modelu

befree napisał(a):Póki co jednak po prostu bał bym się za takie pieniądze kupić Koreańca.

grunt to przełamać stereotyp, bo te auta się nie psują, bo są budowane na sprawdzonych zasadach i uczą się na wpadkach konkurentów takich jak właśnie VW

Zresztą sam nie wiem co bym wybrał za takie pieniądze :ok: Pewnie coś nowego jak Cee'd GT :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 14:14

A tak wgl. to nie po to jest ten temat, żeby się kłócić i wyrażać opinie na temat marek, których się nie szanuje, ale po to, żeby pomóc chłopakowi kupić samochód więc może niech sam zainteresowany wypowie się na temat wymogów dot. auta i o propozycjach.
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 14:16

A jeśli chodzi o stereotypy to o Francuzach i Fiatach chyba nigdy nie przełamię...
Co do forda to właśnie nie wiem co niektórzy mają do tej firmy. Sam za tą cenę zastanawiał bym się nad jakąś mocną (RS/ST) Fiestą lub Focusem.

Manual/automat???
Ostatnio edytowany przez befree, 19 Kwi 2014, 14:18, edytowano w sumie 1 raz
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 14:17

zgadzam się i nie będę bronił koreańców co do sportowych aut, bo nie ma czego prócz Genesisa w sumie i Cee'da GT w hot hatchach

A jeśli chodzi o stereotypy to o Francuzach i Fiatach chyba nigdy nie przełamię...
lepiej dla innych, bo dzięki temu te auta są tanie i dobre :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 14:32

Może Impreza?
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 15:07

Godzinę mnie nie było i już :D Pozazdrościć forum!

Dla mnie auto może być nawet kombi ,choć raczej tak sobie te kombiaki wyglądają... Lepiej gdyby był to sedan, hatchback , coupe , nie ma mowy o cabrio ,ani suvach.

Pojemność mnie nie obchodzi tylko ,żeby tych 12 L średnio nie przekraczał , osobiście wolę benzynę.

Charger napewno nie ,bo i z Ameryki i z gazem ,no i jeszcze za stare :/ Hyundaia już oglądałem i chciałbym spytać o waszą opinię.

370Z jest za paliwożerny i za ciasny, GT86 też raczej nie. Prędzej Subaru ,ale i tak nie za bardzo...

Nie czytacie chyba moich wypocin... Napisałem ,że jak za 100 to wymagam nowego, jak za 80 to max 2-3 letni...

Hyundaie i Kie za bardzo mi się nie podobają ,ale ... no właśnie Genesis to wyjątek :)

Wolę automat ,ale do manuala też się przyzwyczaję.
O subaru słyszałem tyle ,że 2.5 to jedynie duch doładowanego 2.0...
Mameos
Nowicjusz

19 Kwi 2014, 15:20

No to może BMW e90/91/92 - fajne silniki benzynowe i diesel 3,0d
Lexus IS 250?

Z nowych to A-klasa? tylko trochę słaby silnik będzie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Kwi 2014, 15:25

A klasa - nie.
Bmw to jak już myślałem o jakimś 2 letnim 120i ,albo coś w tym stylu.
Lexus jest świetny ,może trochę drogi... ale....
No a co myślicie o trochę ponad 1 letnim Volvo V40? Czy to w ogóle warto się rozglądać za nim?
Mameos
Nowicjusz