Drżenia w aucie po wymianie kół

29 Maj 2023, 18:54

Witam,
Posiadam auto Peugeot 206+, diesel silnik 1.4 i jakieś 164 tys ma przejechwbe. W sobotę wymieniałam całe koła i zauważyłam, że komfort jazdy się dla mnie pogorszył. Mam wrażenie , że czuje delikatne drżenia nadwozia. Lekkie drżenia na kierownicy oraz drżenia na drążku zmiany biegów. Czuję też delikatnie do na pedale gazu.Ogólnie drążek drga raz mocniej raz słabiej , szczególnie na biegu 4, a czasem nie drga w ogóle. Opony są nowe, zakupione były niedawno, całoroczne, więc wykluczam zużycie opon. Myślałam, że to problem z wyważeniem kół, ale pojechałam do innego serwisu i pan stwierdził, że nie było dużej różnicy, lekko tylko dowazyl koła i stwierdził, że to raczej nie wpłynęło na drgania. Stwierdził, że delikatnie skrzywiona jest felga z tyłu , ale to nie powinno wpłynąć na drgania, szczególnie drążka. Podobny przypadek miałam , z tym drążkiem jak się okazało, że opona z przodu jest rozwalona i czułam dokładnie to samo co teraz. Z tym , że to są nowe opony , więc wykluczam wadę opony.
Stąd moje pytanie co to może być , gdzie szukać przyczyny, czy raczej nadal w kołach , czy może już grubsza sprawa jak dwumas i inne rzeczy. Dodam , że na biegu jałowym nie czuje jakichś drgań mocnych, są delikatne wibracje dźwigni, ale takie były cały czas odkąd mam auto.
AsiaK15
Nowicjusz

• 29 Maj 2023, 21:29

W 206 była tylna belka skrętna która się lubiła psuć. W 206 + też była , chyba że się mylę ale w różnicach jakie podają artykuły o tym modelu nie wspominają żeby były zmiany z belką. Miałem kiedyś 206 i pierwsze symptomy awarii belki były podobne jak u Ciebie.

A co do skrzywionej felgi możesz zasięgnąć opinii innego fachowca , bo być może to jest powód
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

30 Maj 2023, 07:33

Nie sądzę aby to była belka, poza tym łatwo ja sprawdzić. Ja bym sprawdził dobrze opony bo może okazać się ze nowe wcale nie są idealne, naja jakiegoś guza czy coś.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2023, 07:54

Dzisiaj jechałam nim do pracy, dodam, że jak puszczę delikatnie kierownicę, to samochód schodzi od razu na prawą stronę. Wcześniej raczej trzymał się toru jazdy , nie było takiego ściągania :/
    AsiaK15
    Nowicjusz

30 Maj 2023, 10:29

AsiaK15 napisał(a):W sobotę wymieniałam całe koła i zauważyłam, że komfort jazdy się dla mnie pogorszył.
    Felgi też są inne? Jaki rozmiar opon był wcześniej (gdzie było ok), a jaki jest teraz?

AsiaK15 napisał(a):Opony są nowe, zakupione były niedawno, całoroczne, więc wykluczam zużycie opon.
    Niekoniecznie, jakie to dokładnie opony marka, model, rozmiar?

AsiaK15 napisał(a):Dzisiaj jechałam nim do pracy, dodam, że jak puszczę delikatnie kierownicę, to samochód schodzi od razu na prawą stronę. Wcześniej raczej trzymał się toru jazdy , nie było takiego ściągania :/
    Wygląda na to że ewidentny problem leży w nowych kołach, warto by było zamienić je miejscami np. przód na tył i zobaczyć czy coś się zmieni.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2023, 10:55

Mam dwa komplety felg, więc felgi są inne. Zostały zmienione opony wraz z felgami.
    Jeśli chodzi o opony to mam obecnie Imperial All Season Driver 175/65/R14 82T
    Poprzednie też miały rozmiar 175/65/R14.
    Tzn ja też obstawiam koła, ale wczoraj wulkanizator stwierdził, że opony są OK i może mi dwumasa siada. I tak się odbijam od "fachowca" do "fachowca", a jeżdżę tym samochodem 4 lata i po prostu wiem, że coś jest nie tak, a wcześniej tak nie było.
    AsiaK15
    Nowicjusz

30 Maj 2023, 11:12

AsiaK15 napisał(a):wulkanizator stwierdził, że opony są OK

Mi jeden też twierdził że są OK, a pojechałem do innego i od razu powiedział że nadaje się na śmietnik.
    galakty
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Prawo jazdy: 23 08 2012
    Auto: Ceed I
    Silnik: 1.6 CRDi 115/130
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007

30 Maj 2023, 11:21

AsiaK15 napisał(a):Tzn ja też obstawiam koła, ale wczoraj wulkanizator stwierdził, że opony są OK i może mi dwumasa siada.
    Raptem po wymianie kół problem z dwumasą, proszę Cię :) obstawiam że wulkanizator nie ogarnął problemu. Felga może być krzywa w dwóch płaszczyznach czasem jest tak krzywa że na zwykłej wyważarce ciężko to wykryć bo wychodzi dopiero pod obciążeniem.

Opony masz bardzo budżetowe i w nich też może zdarzyć się problem tego bym nie odrzucał aczkolwiek na pewno bym zmienił koła miejscami i podjechał do innego wulkanizatora który sprawdzi felgi i opony dokładnie, a najlepiej ja by miał wyważarkę z tzw. testem drogowym.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2023, 11:38

Wiem, że opony nie są jakieś rewelacyjne , ale poprzednie też nie były szałowe i nie było takiego problemu.
    Dzięki za pomoc w takim razie udam się do trzeciego już wulkanizatora i mam nadzieję, że on pomoże ;)
    AsiaK15
    Nowicjusz

30 Maj 2023, 11:42

Zrób koniecznie test drogowy opon.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

30 Maj 2023, 12:36

AsiaK15 napisał(a):mam obecnie Imperial All Season Driver
    wszystko mówi za siebie :ok:
    Daj drugie koła na auto aby potwierdzić naszą teorie :ok:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Maj 2023, 13:42

Zamień koła przód na tył, zwracając uwagę na kierunek toczenia się opony. Jak nic się nie poprawi, to załóż spowrotem te stare koła na których tego nie było. I będzie wszystko jasne.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000