Drżenie drążka do zmiany biegów

29 Maj 2016, 13:11

Witam. Niedawno zakupiłam samochód - peugeot 206 cc i zastanawia mnie pewna rzecz. Otóż drążek do zmiany biegów podczas jazdy dość mocno drga, poza tym biegi wchodzą lekko a samochód jeździ bez zarzutu. Będę bardzo wdzięczna za wskazanie możliwej usterki :)
Paula1996
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2015
Auto: peugeot 206 cc
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

29 Maj 2016, 19:34

Jeżeli w tej wersji jest już kaseta wybieraka biegów z linkami łączącymi skrzynię, to można tylko próbować wymienić całą kasetę na drugą w lepszym stanie. Jeżeli natomiast jest jeszcze starego typu z przegubowym jabłkiem pod drążkiem i prętem, to trzeba się przyjrzeć każdemu elementowi i ocenić gdzie jest wyrobiony.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

30 Maj 2016, 11:43

Zdejmij mieszek od drążka zmiany biegów i będziesz widziała mechanizm o którym pisał wyżej "Anjin". Możesz na podstawie jego postu ocenić jaki masz mechanizm.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

02 Cze 2016, 21:00

Dziękuję za odpowiedzi, chyba jednak będzie konieczna wizyta u mechanika gdyż sama raczej nie poradzę sobie z wymianą wadliwej części.
Mam jeszcze jedno pytanie. Mogę bez obaw używać samochodu i dopiero za jakiś czas udać się do naprawy czy jednak jest ona niezbędna ?
Paula1996
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 06 2015
Auto: peugeot 206 cc
Rok produkcji: 2006

03 Cze 2016, 13:41

Paula1996 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Mogę bez obaw używać samochodu i dopiero za jakiś czas udać się do naprawy czy jednak jest ona niezbędna ?
Możesz, problemy które mogą się pojawić to wyskakujące biegi, problem z trafieniem w odpowiedni bieg.

Drgający drążek podczas jazdy może również zaowocować późniejszymi problemami ze skrzynią biegów więc najlepiej zrobić to w miarę możliwości szybko żeby mieć spokój.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - hybrydowy crossover
    Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...