Drżenie samochodu

14 Lut 2017, 22:02

Hej. Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale, ale niezbyt sie orientuje i szukam pomocy. Ostatnio podczas jazdy od prędkości 110 km/h samochód zaczal mieć drgania, przy mniejszej prędkości nie było to odczuwalne, następnego dnia wracając z pracy ostre drgania całego samochodu zaczęły się już od 80 km/h, lecz po zatrzymaniu się w celu skręcenia drgania juz przy 80 km ustały i było ok nawet przy 110. Miał może ktoś taki problem, że najpierw samochód cały drga, razem z kierownica a później to mija? Wyjeżdżam za 2 tygodnie i chciałabym mieć w pełni sprawny samochód w trasie. Pomocy,czekam na wasze opinie :) mam benzynę +LPG. Ostatnio gdy gaz się skończył a w tym samym czasie przyspieszałam coś głośno pyklo, czy to może mieć jakis wpływ? Help :?
kobietaaa
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 08 2015
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1,4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Lut 2017, 00:16

Sprawdź czy masz wszystkie śruby w kołach i czy są one podokręcane. Nie wiem jak mocne są drgania, ale na kierownicy będą wyczuwalne przy nie wyważonych kołach, uszkodzonej, zagiętej feldze.

Jeżeli coś raz drży a raz nie to musi wpadać w jakiś rezonans może jakaś osłona pod silnikiem powoduje takie drgania przy większym pędzie wiatru? Jak jedziesz pod wiatr to może to występować przy mniejszej prędkość jak z wiatrem przy dużo większej. Tak głośno myślę :)

Takie drgania nie wróżą nic dobrego i dopóki nie znajdziesz i usuniesz ich przyczyny radzę nie rozpędzać się za bardzo ponieważ może to być niebezpieczne zarówno dla ciebie jak i innych użytkowników drogi.

kobietaaa napisał(a):Wyjeżdżam za 2 tygodnie i chciałabym mieć w pełni sprawny samochód w trasie.
Tu chyba warto żeby ktoś spojrzał na to fachowym okiem zanim wyruszysz w trasę żebyś była spokojna podczas podróży że ten problem został rozwiązany.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

15 Lut 2017, 12:30

samochód ma grypę

umnie sie objawiało tym ze po przekroczeniu 130 kierownica dostawała wibracji musiałem koła wyważyć
merkaba12
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2003
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: ford
Silnik: 1,3 44
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Lut 2017, 09:47

Dzięki :ok: