Drzwi się nie otwierają - Skoda Fabia

20 Sie 2021, 18:36

Dzień dobry
Ostatnio dzwi od strony kierowcy zewnątrz w mojej skodzie fabia przestały się otwierać
Po zdemontowaniu zamka przy klmace okazało się że problemem jest zerwana linka tak jak na zdjęciach
Wole najpierw zapytać i dopiero potem działać żeby czegoś nie rozwalić, bo nie znam się na tym
Teraz moje pytanie czy jest możliwość zrobienia tego bez zdejmowania boku dzwi i szyby czy jednak trzeba będzie to wszystko rozbierać?
Jeśli tak to szczerze wole oddać samochód do mechanika
Tylko jeśli oddam do mechanika to będzie trzymać przez tydzień a ja potrzebuję mieć auto ciągle pod ręką dlatego jeśli jesteś taka możliwość to zrobię to sam
Jeszcze jedno pytanie po zdjęciu plastików z boku dzwi kiedy chce zamknąć dzwi kluczykiem od strony kierowcy gdzie zdejmowałem plastikową obudowę zamykają się tylko te dzwi
Ale jeśli przekręce kluczyk od strony pasażera bądź wcisnę guzik od strony kierowcy wewnątrz to zamykają się wszystkie dzwi co może być przyczyną?
Pozdrawiam

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Kierowca234
Nowicjusz

• 20 Sie 2021, 20:53

Kierowca234 napisał(a): okazało się że problemem jest zerwana linka tak jak na zdjęciach
    Te linki się nie zrywają . Oczywiście przy sprawnym zamku.
    Kierowca234 napisał(a):Teraz moje pytanie czy jest możliwość zrobienia tego bez zdejmowania boku dzwi i szyby czy jednak trzeba będzie to wszystko rozbierać?
    Teoretycznie tak , ale praktycznie to ginekologiczna robota . Przez małą dziurkę wykonać szereg operacji aby wyczepić pozostałość linki a potem zaczepić nową . Tam trzeba wykonać obrót o 90 stopni . Szparka mała :mrgreen: a linka nie za bardzo elastyczna . Wydaje mi się że jednak przed tobą demontaż wszystkiego łącznie z szybą . I teraz czy ya duża blacha wewnątrz jest nitowana czy przykręcana ? Jak nitowana to nity trzeba rozwiercać . Ponowny montaż polecam przerobić na nitonakrętki . No i oczywiście kwestia uszczelnienia . Wokół tej blachy jest uszczelka . Jak będzie do d....y to masz wodę w aucie po deszczu . Silikon załatwia problem . Ale najpierw zobacz co za przyczyna zerwanej linki . Na wymontowanej wkładce , zamknięty drzwiach , jakimś tam haczykiem drucianym spróbuj pociągnąć tą dzwignię na zamku czy drzwi się otworzą . Nie to zamek do wymiany . Jednakże piszesz że
    Kierowca234 napisał(a):Jeszcze jedno pytanie po zdjęciu plastików z boku dzwi kiedy chce zamknąć dzwi kluczykiem od strony kierowcy gdzie zdejmowałem plastikową obudowę zamykają się tylko te dzwi
    Ale jeśli przekręce kluczyk od strony pasażera bądź wcisnę guzik od strony kierowcy wewnątrz to zamykają się wszystkie dzwi co może być przyczyną
    Co sugeruje na uszkodzenie mikrostyku w zamku lub problem z wiązką elektryczną .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

20 Sie 2021, 21:13

Blacha jest na śruby już próbowałem odkręcać i idzie ładnie płaskim kluczem 10.Co prawda w blaszce są jakieś nity ale wydaje mi się że nie ma to nic wspólnego z mocowaniem blachy do dzwi to chyba jest od prowadnic od szyby albo coś wyśle zdjęcie. Pozostaje wyjąć tylko te szybę w blaszce są dwie dziury w których znajdują się po jednej śrubie od mocowania szyby. Myślę że jutro to ogarnę jak wrócę z miasta z tą linką. Myślisz że dostanę taką linkę w sklepie z częściami samochodowymi? Czy będę musiał zamawiać z netu? A jeśli nie będzie w sklepie na czas dopóki nie przyjdzie nowa z internetu da radę dosztukować jakieś druciarstwo żeby to działało? Ogólnie zamek strasznie ciężko chodził musiałem trzy razy pociągać klamką żeby załapał ale moim zdaniem po prostu był zawalony syfem strasznie i pewnie dlatego ciężko chodziło aż w końcu linka pękła. Jeśli wymontuje zamek to wyczyszcze wszystko WD40. Właśnie wyczytałem w necie że najprawdopodobniej to mikrostyk Ale nie chce mi się grzebać w zamku i wymontowywać tego to jeśli coś kupię nowy używany zamek widziałem takie po 30-40zł A o co chodzi z tą wiązką w którym to miejscu może się znajdować?
    Kierowca234
    Nowicjusz

20 Sie 2021, 21:37

O dodaję zdjęcia zamku ta wiązka to gdzieś na zamku jest?
    Kierowca234
    Nowicjusz

20 Sie 2021, 22:03

Kierowca234 napisał(a):Myślisz że dostanę taką linkę w sklepie z częściami samochodowymi? Czy będę musiał zamawiać z netu?
    Myślę że przez neta będziesz musiał . To nie jest częśc którą chcą handlować pobliskie sklepy czy hurtownie .Podaż kontra pobyt . Jak pisałem wcześniej to się raczej nie urywa . Nie wiem gdzie , w jakim rejonie naszego kraju bywasz . W moim nie ma co kupić , sprzedać , ukraść, nawet panienki , czy grzybiarki się wyniosły :mrgreen:
    Kierowca234 napisał(a): kupię nowy używany zamek widziałem takie po 30-40zł
    Numerek części ma się zgadzać ze starym . To nie jest tak że do fabiany pierwszej i tyle . Numer OEM odczytasz po wymontowaniu zamka , I policzysz ile jest pinów.
    Kierowca234 napisał(a):Ogólnie zamek strasznie ciężko chodził musiałem trzy razy pociągać klamką żeby załapał
    A widzisz tam na klamce są ząbki . W ząbki się wpina końcówkę linki . Tutaj reguluje się napięci linki . Należy tak ustawić , zapiąć linkę aby niewielkim pociągnięciem klamki otworzyć drzwi . Bez przesady bo inne funkcję przestaną działać.
    Kierowca234 napisał(a): A o co chodzi z tą wiązką w którym to miejscu może się znajdować?
    Tzw przelotka między drzwiami a słupkiem .
    bonifacy
    Stały forumowicz

20 Sie 2021, 22:11

No dobra dzięki Bonifacy
    Tak czy siak muszę rozkręcić dziadostwo i wyjąć zamek żeby sprawdzić numer w razie czego
    Apropos mikrostyku czy wiązki to może zwyczajnie coś się wypieło sprawdzę jak nie to zamawiam cały zamek z linką
    I tak będę wymieniał podsufitkę na urlopie to przy okazji zamawiania materiałów na podsufitke zamówie zamek i wszystko zrobię w czasie wolnym
    Dzięki
    Kierowca234
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
      Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...

20 Sie 2021, 22:25

Kierowca234 napisał(a):Ap
    Kierowca234 napisał(a):Apropos mikrostyku czy wiązki to może zwyczajnie coś się wypieło
    jak masz możliwość to podłącz tą swoją fabbianę pod komputer i sprawdż czy nie ma błędów we wszystkich dostępnych sterownikach . Niby stare auto ale jest tam co diagnozować .
    bonifacy
    Stały forumowicz

21 Sie 2021, 19:54

No właśnie panie kolego Bonifacy zjechałem dziś całe miasto wszystkie sklepy z autoczęściami i nigdzie nie mieli tego małego dziadostwa, wszędzie na zamówienie do odbioru w poniedziałek. To już sobie zamówiłem na allegro.
    I tak byłem na mieście w innej sprawie więc przy okazji pojeździłem za tą linką.
    Pod komputer był podłączony kilka dni temu bo dopiero co odebrałem od mechanika
    Ale jeszcze będę musiał oddać do elektryka żeby porządek z elektryką zrobił to podłączy i przy okazji ten mikrostyk zrobi i wszystko na cacy
    Kierowca234
    Nowicjusz