Duplikat certyfikatu od samochodowej buli LPG

12 Sty 2010, 17:04

Witam!

Zgubiłam certyfikat od samochodowej buli LPG. Czy jest możliwość abym otrzymała jego duplikat? Jeśli tak to gdzie mogę się o niego ubiegać i co muszę zrobić by go otrzymać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
lika
Nowicjusz

Miejscowość: olsztyn

12 Sty 2010, 17:19

u producenta butli jesli ma numer seryjny (a powinna mieć) to odpis świadectwwa powinieneś dostać
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Sty 2010, 22:46

Pocieszny - nie pisz do pań ,,powinieneś,, :wink:
A duplikaty legalizacji zbiorników można wytobić tu:
http://www.tdt.pl/start.php?id=LPG
Lub pojechać do zakładu uprawnionego do badań zbiorników i dokonać ponownej legalizacji zbiornika.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

12 Sty 2010, 23:02

przęciampraszam :oops: :oops: :oops:
:mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

13 Sty 2010, 18:05

migaz, wielkie dzięki ;** dzięki Tobie załatwiłam wszystkie formalności w mig. I na szczęście zainteresowałam się tym teraz, bo niedługo kończy mi się legalizacja i aby przedłużyć ja (bo butlę mam w rewelacyjnym stanie :) ) potrzebny mi certyfikat.

jeszcze raz dziekuję :*

a Ty pocieszny nie martw się, nie gniewam się :)
lika
Nowicjusz

13 Sty 2010, 23:30

A tu się mylisz. Do ponownej legalizacji zbiornika stary certyfikat nie jest ci potrzebny. :grin: ale cieszę się, że wszystko załatwione.
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...

16 Sty 2010, 18:41

naprawdę? Tzn że źle mnie poinformowano :( w takim razie na jakich zasadach to działa? :)
lika
Nowicjusz

16 Sty 2010, 22:03

Zbiornik zamontowany w samochodzie w Polsce ma ważną legalizację na 10 lat potwierdzoną dokumentem. Jesli taki dokument zaginie można wystąpić do Transportowego Dozoru Technicznego o duplikat. Można to zrobić za pomocą strony www którą podałem.
Drugim wariantem jest udanie się do zakładu uprawnionego do legalizacji, gdzie pracownik takiego zakładu wraz z inspektorem TDT dokonuje oględzin zewnętrzej powłoki zbiornika, spisuje dane ze zbiornika i wystawia dokument legalizacji do 10-tego roku życia.
Gdy ważność zbiornika mija to nie ma sensu starać się o duplikat. Ważność dokumentu legalizacji zbiornika mija wraz z upływem 10-tego roku życia zbiornika. Należy wtedy pojechać do zakładu j.w czyli wykonujacego badania legalizacyjne zbiorników i zlecić dokonanie ponownego badania. Trzeba mieć ze sobą dowód osobisty i dowód rej. samochodu. Badanie takie polega na oględzinach zbiornika na zewnątrz i wewnątrz i zbadaniu go pod ciśnieniem. Zreguły zostawia się samochód na cały dzień w takim zakładzie, a mechanicy robią resztę i wieczorem odbiera się auto z zalegalizowanym zbiornikiem (jeśli jest w dobrym stanie) na kolejne 10 lat.
Aby zbiornik przeszedł pomyślnie badanie musi spałniać dwa podstawowe warunki. Na tabliczce znamionowej zbiornika (tam gdzie są wszystkie dane) nie może być symbolu K.E. Oznacza to Koniec Eksploatacji. Czyli jak na zbiorniku jest napis np. 00.01 K.E.2010 to oznacza, że zbiornik jest wyprodukowany w styczniu 2000 roku i jego koniec eksploatacji wyznaczony przez producenta nastepuje w 2010 roku i podlega wymianie. Jeśli na zbiorniku nie będzie K.E. 2010 to oznacza, że w 2010 można dokonać badanie zbiornika przedłużające legalizację na kolejne lata.
Drugi warunek - to zbiornik nie może być skorodowany.
Mam nadzieję że już wszystko jasne
Migaz
Zaawansowany

16 Sty 2010, 22:18

jasne jak słoneczko latem. dziękuję ;*
lika
Nowicjusz

16 Sty 2010, 22:48

jeszcze kilka latek temu legalizacja na nowo była niewiele tańsza jak nowy :???: a jak to jest teraz??
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Sty 2010, 00:07

tak do końca to nie wiem, bo jeśli butla po badaniu okaże się w takim dobrym stanie na jaki wygląda to będę miała cenę trochę po znajomości, więc nie mogę CI nic konkretnego na ten temat powiedzieć, bo jeszcze nie płaciłam.
lika
Nowicjusz

17 Sty 2010, 19:49

Koszt legalizacji zbiornika od zawsze wynosił około połowy kosztu wymiany.
Migaz
Zaawansowany

17 Sty 2010, 21:09

Migaz napisał(a):Koszt legalizacji zbiornika od zawsze wynosił około połowy kosztu wymiany.
hmm dziwne bo z wymontowaniem i takimi tam różnica w cenie wychodziła mi około 50 zeta :/ ale to bylo jakies 2 latka temu
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Sty 2010, 21:45

Cena legalizacji zawiera wymontowanie i zamontowanie zbiornika, więc nie wiem skąd u ciebie to 50 zł różnicy???
Migaz
Zaawansowany

18 Sty 2010, 23:04

aaa to ja już wiem dlaczego taniej będę miała :) kolega jest mechanikiem i ma uprawnienia do pracy przy instalacji gazowej ale nie ma uprawnień do przedłużania legalizacji, i to on z majstrem swoim będzie mi butle oglądał i jakby wymiana była konieczna to on mi to zrobi za półdarmo. Jedan bez facetów na tym świecie kobiety by zginęły wśród samochodów. Albo dalej jeździły rowerem :)
lika
Nowicjusz