Duże auto dla dwumetrowca! :) do 32k

26 Lut 2018, 21:51

Witam serdecznie!
Stoję przed wyborem samochodu dla siebie, zakładany budżet to 32tys zł - rok nie ma dla mnie znaczenia, uważam że nie jeździ się rocznikiem - wolę na przykład kupić samochód rok/dwa lata starszy ale dużo lepiej wyposażony.

Podstawowym wymogiem jest duża ilość miejsca w środku, mam 2 metry wzrostu, muszę mieć wystarczająco miejsca na nogi, liczy się dla mnie też komfort jazdy. Byłoby fajnie gdyby moc silnika wynosiła minimum 150KM.

Zastanawiałem się nad C5 w dieslu 160KM z zawieszeniem hydro, ale trochę sie naczytałem ze to auto męczy sporo jakiś drobnych awarii które występują dość często. Myślałem też o E60 530D 218KM - nie przeraża mnie, że byłby to rok ~2004 ale przypuszczam że znalezienie dobrego egzemplarza nie jest realne i boję się że ewentualny koszt serwisu mnie pogrąży - zarabiam ok 3.5k/mc

Rocznie robię 25tys km. 60% miasto 40% trasa.

Będę wam niezmiernie wdzięczny za porady za jakim samochodem powinienem się rozejrzeć - samochód musi być przede wszystkim przestronny i wygodny. Planuję nim jeździć ok 2 lata, byłoby dobrze żeby nie zrujnował mnie finansowo w tym czasie..

Pozdrawiam.
visqn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2011
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: BMW
Silnik: 320D 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

27 Lut 2018, 01:05

visqn napisał(a):60% miasto 40% trasa
a więc z góry odpuść diesla, skup się na benzyniakach, które dobrze zniosą ew LPG. Typy masz dobre, choć w zasadzie to dwa różne segmenty.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Lut 2018, 19:36

Mam ponad 190cm, więc coś Ci poradzę. Jak chcesz mieć dużo miejsca, to kup dwumiejscowe, bo nawet małe będzie wygodne dla Ciebie. A z 5-osobowych, to bardzo dużo miejsca na nogi ma Vectra. Mnóstwo przestrzeni miałem też w Alfie 147, a to przecież mały kompakt. Fotel odsuwa się tak daleko. Tak samo Mazda 6 wygodna, bo fotel idzie bardzo w dół i do tyłu. We BMW E60 nie było zbyt dużo miejsca. Podobnie w Volvo S60 było mi ciasno.

Zwróć uwagę na jedno - chcesz więcej miejsca, to kup z ręcznie regulowanym fotelem. Ja w S60 miałem elektryczny i on nie cofał się aż tyle, co w wersji z ręczną regulacją.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotować się Rajdu Dakar na 130 procent!
    Rajd Dakar to jedno z największych wyzwań dla sportowców. Blisko dwa tygodnie i dziewięć tysięcy km walki w nieznanym terenie, w piekielnym upale i twardej rajdówce, w której trzeba podejmować dziesiątki ...