Duże benzynowe do 45tys.

14 Mar 2016, 18:55

Witam.

Od pewnego czasu rozglądam się za nowym autkiem, ale nie mogę w sieci znaleźć żadnej ciekawej oferty. Mam nadzieję, że mi coś poradzicie.

Budźet - 45000
Rejon - Poznań i okolice
Użytkowanie - 5-15 km dziennie do pracy + większość weekendów latem 75-300km
Inne: chciałbym, żeby było duże żebym mógł w środku rower wozić. No i zależy mi żeby autko się odpowiednio toczyło szczególnie przy wyprzedzaniu, bo aktualnie mam Mazdę 626 2.0 115KM, ale to jednak trochę mało, chociaż autko nie jest ciężkie. Także celuję w coś od 150KM.
Rok: poniżej 10 lat :D

Szukałem jakiegoś takiego jak:
Astra IV Kombi 1.8T
Volvo V50 2.4/2.5T
Accord VII 2.4
Insignia 1.6T
Mondeo MK4 1.6T

niestety nic ciekawego nie znalazłem. Ma ktoś jakieś inne propozycje?
galica
Nowicjusz

Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Mazda 626 GF
Silnik: 2.0 115KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2016, 19:42

Do V50 zmieścisz rower tylko z odkręconym przednim kołem i przy złożonej tylnej kanapie. Ani to wygodne ani rozsądne. Miałem podobny problem z przewożeniem 2 rowerów, w środku kiepsko to wychodzi, problemy z załadunkiem i obawy przed porysowaniem/ubrudzeniem środka auta, bagażnik na dachu - kiepsko z załadunkiem. Myślałem o bagażniku na klapę ale nie jest to również dobre rozwiązanie, klapa się rysuje i trzeba uważać na szybę, poza tym ograniczona widoczność. Wybrałem bagażnik na hak, to jest rewelacyjne rozwiązanie, załadunek/rozładunek beż żadnych problemów, trzeba tylko pamiętać o odpowiednim ułożeniu rowerów, wszystko bardzo stabilne, nie ogranicza widoczności tak bardzo, można spokojnie do 150km/h pomykać, można otworzyć klapę bagażnika przy załadowanych rowerach. Trzeba mieć hak i sam bagażnik też nie jest najtańszy ale jest sporo używek i przecenionych modeli z poprzednich lat (za 1200zł kupisz nowy bagażnik Thule), można też taką platformę wypożyczyć. Jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie tym bardziej że legalnie można już wyrobić trzecią tablicę rejestracyjną.
Wracając do auta to o wiele więcej miejsca w środku ma V70 ale tutaj też trzeba będzie odkręcić koło.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

14 Mar 2016, 19:45

Lexus IS250
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

MB C-klasa 1.8/2.0 kompresor

Citroen C5 2.0

W Mondeo możesz wziąć 2.0

Honda Accord 2.0

Toyota Avensis

A w Insigni tego 2.0T możesz wziąć pod uwagę.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

14 Mar 2016, 20:42

Do listy forumowicza Kieł dodałbym jeszcze Mazdę II gen z silnikiem 2.0
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

14 Mar 2016, 20:48

Zasadniczo kombi wszelkiego typu średnio nadają się do przewozu roweru :wink: może i jest przestronnie na długość, jednak wysokość wypada kiepsko.
Problem można rozwiązać na kilka sposobów:
1. Kupujesz vana, jednak nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie gdy jeździsz sam, a rower tylko we wakacje
2. Kupujesz kombi czy też hatchbacka, sedana, montujesz hak i bagażnik o którym wspomniał Rom33
3. Kupujesz auto za powiedzmy 40k, a za resztę... drugie w rodzaju starego Caddy czy Berlingo w blaszaku aby przewozić nim rower :naughty:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Mar 2016, 22:15

@Rom33

dzięki za sporą wypowiedź. Myślałem nad hakiem, ale mam jedną obawę, iż takiego samochodu nigdzie nie będę mógł zostawić bez nadzoru, bo ktoś może sobie przywłaszyć mój rowerek. A w środku to jednak co innego. No i jak pada to też szkoda.
Ale tak poza tym to hak ma rzeczywiście chyba same plusy.
Na V70 może bym się pokusił, ale to trochę nie mój budżet.

@Kieł
z tych ofert co wymieniłeś, to odrzuciłem niestety od razu wszystko z automatem. Jeszcze chyba nie dojrzałem do jazdy z automatem, no i poza tym automat może w przyszłości sprawić przykrą niespodziankę, szczególnie dla portfela.

Ten mercedes w Karliku wygląda ciekawie, tylko już go widziałem chyba z miesiąc czy dwa temu i wciąż go nikt nie kupił więc coś jest na rzeczy. Sam nie oglądałem, bo jakoś nigdy nie myślałem nawet o mercedesie.

@sanvean23
Rozumiem, że mówisz o mazdzie 6 II gen? Przyznam się, że to był mój pierwszy wybór, ale już dwóch mechaników mi odradziło ten samochód ze względu na korozję, która zjada wszystko. Sam mam mazdę więc wiem co to znaczy. Chociaż pod względem mechaniki pewnie jest super, jak to w japończykach.

@mike1735
Vana ani dwóch samochodów, nie będę kupował, nie o to chodzi.
Ale tak myślałem nad tym sedanem. Jak tam zamontuję hak, to jednak rowery będą sporo wystawać ponad klapę bagażnika. Czy podczas jazdy np. autostradą ich nie zwieje, z powodu zbyt dużych oporów powietrza?
galica
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Test Volvo V90 2018r. D4 190KM Inscription
    Udostępniono mi, w celu przetestowania, Volvo V90 z 2018 r. Samochód ten był w bogatej wersji wyposażenia Inscription oraz posiadał kilka istotnych dodatków. Atutem był dwulitrowy, czterocylindrowy silnik diesla, ...

14 Mar 2016, 22:19

Tak też myślałem czy warto może się pakować w jakikolwiek samochód spod znaku VW (VW, Seat, Skoda czy też Audi)? Bo jednak same negatywne opinie słyszałem o ich silnikach. Poza 1.6 MPi i 1.9 TDi, ale to trochę nie moja bajka.
galica
Nowicjusz

14 Mar 2016, 22:29

Rowery umieszczone na platformie na haku są zabezpieczone zamkiem na klucz w uchwytach, tak samo jak w bagażniku dachowym.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Rok produkcji: 2008

14 Mar 2016, 22:31

Podałem ofert przykładowe.
Wszystko do znalezienia w manualu :)
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

15 Mar 2016, 19:40

@Kieł
dzięki za oferty. Muszę przyznać, że nawet nie myślałem o Lexusie :naughty:
Jednak obawiam się, że ciężko mi będzie znaleźć taki z manulem w moim zakresie cenowym.

@Rom33
rozumiem, że ten zamek trzyma tylko ramę, a koła są już tylko na jakieś zaciski? Czyli można po powrocie zastać samą ramę bez reszty. Trochę się tego obawiam, tym bardziej, że mój rowerek jest trochę więcej niż większości polaków i komuś mógłby się nadmiernie spodobać :/
galica
Nowicjusz

15 Mar 2016, 20:32

Zamek trzyma uchwyt i blokuje ramię, koła są spięte paskami w prowadnicach, nie ma możliwości dźwignięcia czy przesunięcia zapiętego roweru. Oczywiście ryzyko zawsze istnieje, równie dobrze mogą buchnąć Ci auto z rowerami w środku.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz