Duże dla młodego kierowcy. omega?w124?

01 Mar 2010, 22:04

Witam, jestem młodym kierowcą i niedługo ide na studia i potrzebuje rady co kupić. Na wstępie powiem że będe sprowadzał autko z niemiec bo mam taką możliwość. Jestem wysoki i chciałbym aby było miejsce w samochodzie. Proszę o rade znawców, ponieważ mam już mętlik w głowie. Wymagania:
-wygodny
-mało awaryjny
-mało palił, wiec chyba diesel
-do 17.000zl
Moje pytanie następne czy szukać np w210 rocznik 97/98? Czy lepiej odpuścić sobie tak stare samochody?
oscar
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń/Berlin

01 Mar 2010, 22:25

Wszystko zależy tez ile mniej wiecej bedziesz robił kilometrów rocznie.Ja bym na Twoim miejscu porozglądał sie za miskiem C klasse jeśli Ci sie juz miski podobają,bedzie wprawdze mniejszy od W210 ale po co Ci wlasnie taka krowa jak 210.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Mar 2010, 22:33

Rocznie będe robił troszke dużo i przynajmniej dwa razy w miesiącu do Berilna. Więc myśle że diesel będzie lepszym rozwiązaniem niż benzyna. W sumie myślałem może aby gaz założyć ale mało miejsca potem w bagażniku:( i oczywiście koszt gazu:( Nie mówie że podobają mi się meśki ale chciałbym coś mało awaryjnego na studia. Ciekawe rozwiązanie barol91 ale nie wiem czy nie będzie mały dla mnie. Jezdziłem e46 i powiem że mało miejsca miałem:( w końcu 191 wzrostu...
oscar
Nowicjusz

01 Mar 2010, 22:37

No to Omega B,to już jest prawdziwa limuzyna :lol: znaczy sie duzo miejsca w srodku i jako auto rodzinne sie sprawdza wiec dla Ciebie tez powinna byc dobra.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Mar 2010, 22:37

No bez przesady, ja mam 190 cm wzrostu i w seicento jestem w stanie podróżować wygodnie a ty się w e46 nie mieścisz. Co innego jak samochód ma być pełny(jak cofniesz siedzenie to brak miejsca dla jadącego z tyłu) ale jak jeździsz sam to nie przesadzaj, że się w c klase nie mieścisz.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

01 Mar 2010, 22:41

Ja mam 185cm i bez problemu załaduje sie do swojego malca wiec nie przesadzajmy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

01 Mar 2010, 22:52

koczas napisał(a):No bez przesady, ja mam 190 cm wzrostu i w seicento jestem w stanie podróżować wygodnie.

Jestem ciekaw czy aż tak wygodnie:) bez obrazy. Może i leciutko przesadzam ale napradwe jak ma się jeżdzić dwa razy w miesiącu 800km to lepiej aby było wygodnie. A jak ten mesiek jest dobrym wyborem to rozglądać się najlepiej za jakim silnikiem? Może jakieś uwagi na co zwracać uwage szczególnie?
dziękuje za rady:)
oscar
Nowicjusz

02 Mar 2010, 20:28

Za dieslem CDI,ma on solidny układ wtryskowy,mało pali i zapewnia zadowalające osiągi.Benzynówki są paliwożerne.
Barol
Awatar użytkownika

02 Mar 2010, 21:21

Za 17 tysięcy dostaniesz forda mondeo, który jest dobrym samochodem i w nim na brak przestrzeni nie będziesz narrzekać na pewno.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

02 Mar 2010, 21:30

Jezdziłem e46 i powiem że mało miejsca miałem:( w końcu 191 wzrostu...

Sorry że nie wnoszę nic do tematu ale rozbawiło mnie to :mrgreen:
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

02 Mar 2010, 21:40

barol91 napisał(a):Za dieslem CDI,ma on solidny układ wtryskowy,mało pali i zapewnia zadowalające osiągi.Benzynówki są paliwożerne.

To nie jest żadne CDI, to zwykły 2.2 D. CDI weszły wraz z liftingiem w 1997r. Można to też poznać po mocy zwykły diesel ma 95km a CDI 125.
Co do tego ,że benzynówki są paliwożerne nie mogę się zgodzić w dużym mieście da się spalić 10l przy normalnej jeździe w trasie 7-8 litrów też bez probmeu jest osiągalne.
A silniki benzynowe serii M111 są bardzo udane więc warto się nad nimi zastanowić.
Sam samochód jeśli jest w dobrym stanie zdecydowanie polecam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2010, 22:26

Ten misiek z ogłoszenia podałem tylko przykładowo.
Barol
Awatar użytkownika

03 Mar 2010, 00:55

Jasiek90 ma racje po 1997r z liftem jak sie nie myle. Jedno mnie przeraża w Niemczech jak patrzyłem i mój wuja się rozgląda to kosztują dobre egzemplarze około 4,500 ojro:( W sumie chyba warte uwagi jest też e46? Z tego co czytałem i jeżdziłem to mało pali, średnio 6l ON i podobno te zawieszenie i napęd coś pięknego, z tąd moje pytanie czy równie jest mało awaryjny jak ten mesiek?
oscar
Nowicjusz

03 Mar 2010, 06:59

A patrzyles tez na ceny E46 w Niemczech??Bo mi sie wydaje że napewno będzie kosztowało tyle samo co misiek a nawet i drożej.Możesz sie jeszcze rozejrzeć za takimi:
Barol
Awatar użytkownika

03 Mar 2010, 10:49

Oczywiście w przypadku tak wiekowych samochodów awaryjność zależy głównie od stanu technicznego ale daje się zauważyć, że E-46 niezależnie od statystyk dość słabo wypada pod względem awaryjności, W202 jest pod tym względem dużo lepsze co nie oznacza ,że jest lepszym wyborem. E-46 jest jednak generacje nowsze i jeśli wziąć pod uwagę wszystkie czynniki jest nieco lepszym samochodem a ceny ma trochę niższe.
Warto się nad nim zastanowić bo też daje dużo frajdy z jazdy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000