Dobry wieczór wszystkim.
Z góry uprzedzam że kłopot jaki mam jest dość nietypowy, dlatego też zresztą się tu zarejestrowałem. Szukarki na otomoto i innych takich wymiękają...
Poszukuję samochodu który poza normalnym codziennym użytkowaniem nada się do regularnego przewożenia po całym kraju pewnego sporego grata. Ów grat wymaga otworu załadunkowego/bagażnika o szerokości przynajmniej
125 cm , na długość potrzebne jest z kolei
200 cm (przy czym to 125 jest tylko w jednym miejscu). Budżet do 25k.
Do tej pory miałem mazdę 323f (fajna, ale ruda ją zjadła do zera), i teraz astrę H kombi (mniej fajna, ale daje radę), obie benzyna. Niestety opel jest za mały. Niby wydaje się że to duży samochód o prostym kształcie, a jednak po otworzeniu bagażnika ukazuje się otwór o szerokości zaledwie 105 cm, 110-115 jak by kombinować po przekątnej.
Nie stać mnie ani na spedycję za każdym razem gdy potrzebuję, ani nie stać mnie na kupno druiego, dedykowanego samochodu, muszę więc znaleźć.... no i właśnie nie wiem nawet co, bo na tych wszystkich otomotach i innych takich nie mam jak wyszukać "szerokości bagażnika"
![Uśmiechnięty :)]()
W stronę czego mniej więcej iść? Duże kombi? Jak tak to jak sprawdzić konieczny dla mnie wymiar? Średni dostawczak? Czy za tą kwotę w ogóle jest szansa na jakikolwiek komfort?
A może jakiś minivan, ale czy są takie szerokie w tym budżecie?
Z pozostałych preferencji...
- generalnie więcej jeżdżę po mieście, więc raczej benzyna, lub diesel który nie wymaga przepalania i innych rytualnych obrzędów;
- samochód ma jeździć a nie szpanować, z wyposażenia dodatkowego wystarczy mi klima i ewentualnie komputer z funkcją podawania aktualnego/średniego zużycia paliwa;
- nie znam się za bardzo na samochodach więc potrzebny jest raczej samochód trwały, wolę silnik który pali nieco więcej ale jest bardziej bezawaryjny niż wyżyłowane jednostki wymagające serwisowania co chwila;
- marka jakakolwiek, byle tylko samochód był trwały
- 140 na autostradzie powinien dać radę jechać bez tworzenia wiru w baku. Rozmawiać przy 140 fajnie by było, ale nie jest to obowiązkowe
![Szczęśliwy :D]()
- wiek - w zasadzie bez różnicy o ile spełnia pozostałe kryteria
- musi być względnie popularny, bo szanse na to że nie dam się oszukać w komisie są raczej mizerne.