Duże kombi/minivan z klimą do 9k zł, Warszawa, Pb/LPG, zdrowa blacha

01 Lis 2017, 14:28

Cześć!
Rok temu zakładałem tutaj temat gdy szukałem auta dla siebie, teraz mój ojciec potrzebuje czegoś do wożenia rodziny. Budżet na samochód: 9000 zł.

Co byśmy chcieli?
-Silnik benzynowy, ewentualnie z gazem, szybki być nie musi - 1.6-2.0 optymalnie
-Duże kombi lub minivan, będzie wozić 5 osobową rodzinę
-Z wyposażenia koniecznie klima i ABS, ale to chyba nie będzie problem.
-Wiadomo że za taki pieniądz ideału nie będzie, ale chcemy żeby był bez zarzutu blacharsko - mechanikę się zawsze zrobi, a z rudą walka zawsze jest ostatecznie przegrana.
-Auto z Warszawy + 100km, dalej nie ma sensu jeździć moim zdaniem.
-Fajnie by było, gdyby auto było sprzedawane przez osobę która nim jeździła, nie handlarza...

Oglądaliśmy Chevroleta Lacetti/Daewoo Nubirę:
[link do oferty na Olx wygasł]
Model nam się bardzo podoba, idealny dla nas. Co do egzemplarza mam mieszane uczucia - blacharsko idealny, oglądaliśmy go od spodu. Niestety zaniedbany: szyba do wymiany, fotele z dziurami po szlugach, klima nie działa, połamane kilka plastików w środku, jakiś kawałek wiązki komputera obcięty i luźno wisi pod maską, urwane zaczepy od prawego reflektora. Do tego ma fabryczne LPG 5 generacji (potencjalny problem), na dodatek bez polskich papierów na butlę. Sprowadzony był z uszkodzonym silnikiem po zerwaniu rozrządu i naprawiony u nas. Jeździ dobrze, jest w miarę świeży, no ale długa ta lista wad... Chyba nie warto, prawda?

Oglądany był też Scenic I fl - auto fajne, egzemplarz do kitu. Peugeot 406 Kombi też wydaje się być idealny, ale nie ma żadnego w okolicach.

Kilka ofert które mam na oku:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Sami handlarze zasadniczo, warto kupić taki sprowadzony samochód?

Dajcie znać co myślicie o samochodach z linków, chętnie też zobaczę wasze propozycje ;)
Pablito98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 05 2016
Auto: Golf 3
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

01 Lis 2017, 15:31

1. Beznadziejne zdjęcia po których nic nie widać. Śmiać mi się chce z takich ogłoszeń.
2.Sprowadzony, wypicowany
3. j/w
4. j/w
5. j/w
6. j/w
Nubire spokojnie dostaniesz od właściciela. Te auta szybko się nie sprzedają. Nie szukaj sprowadzonych.
Ode mnie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (z tym że to nie jest DUŻE kombi)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

01 Lis 2017, 15:47

Oglądałem go już. Mało że handlarz z umową in blanco, to do tego auto jest przegnite. W progach śrubokrętem zrobiłbym dziurę, doły drzwi lecą, błotniki też. No i silnik jakoś nierówno pracował. Podziękowałem.

Oczywiście że wolę od osoby prywatnej, ale oprócz tych dwóch zostały tylko sprowadzone. Mówisz że nie warto się nimi zajmować? W okolicach Żyrardowa są 3, myślałem żeby przejechać się jutro i zobaczyć je wszystkie.
Co do wymiarów - z zewnątrz to rzeczywiście nie jest duży samochód, ale w środku miejsca jest mnóstwo, więcej niż w takim Pasku B5 chociażby.

Za propozycje dzięki, Passat chyba najsensowniejszy, zadzwonię jutro. W E39 boję się kosztów utrzymania, A4 jest starsze od obecnego samochodu ojca i pewnie go nie przekonam. No i chyba nie ma w nim za dużo miejsca.
Ogólnie planowałem raczej auto spoza grona ulubionych marek polaków - można w tych samych pieniądzach kupić coś kilka lat młodszego. Na "prestiżu" mi nie zależy :lol:

Co myślicie o Lagunie II przed fl i Citroenie C5? Królowa lawet rzeczywiście nią jest?
Pablito98
Nowicjusz

01 Lis 2017, 16:26

Pablito98 napisał(a):Mówisz że nie warto się nimi zajmować? W okolicach Żyrardowa są 3, myślałem żeby przejechać się jutro i zobaczyć je wszystkie.
Zobacz, myślałem że wrzuciłeś tylko sprowadzone bo lepiej na zdjęciach wyglądają. :wink: W takim razie, obejrzyj. Uważaj tylko, bądź czujny. Patrz czy silnik nie wymyty. Weź miernik, spójrz na podłużnicę, podłogę bagażnika. :wink:
Pablito98 napisał(a):Ogólnie planowałem raczej auto spoza grona ulubionych marek polaków - można w tych samych pieniądzach kupić coś kilka lat młodszego. Na "prestiżu" mi nie zależy
Specjalnie nie szukałem takich, po prostu temat mnie zbił z tropu. Było kilka Corolli ale stwierdziłem że będą małe. Powiedz mi w jakiej odległości od Wawy mam szukać. Teraz wrzuciłem filtr +/- 25km. Mogę poszukać w obrębie 50 lub 100. :wink:
Pablito98 napisał(a):Co myślicie o Lagunie II przed fl i Citroenie C5? Królowa lawet rzeczywiście nią jest?
Lagunę sobie odpuść. Dużo lepszy będzie wspomniany 406, tylko że te auta sprzedają się bardzo szybko. C5 zależy jak utrzymana, z pewną historią można się zainteresować choć w pierwszych rocznikach elektronika żyła własnym życiem. A co z Xsarą z końca produkcji. Do 03 roku klepana. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

01 Lis 2017, 16:42

Myślę że do 100km można się przejechać po samochód. Mój się zadowala niewielkimi ilościami LPG, więc to nie są duże koszty, gorzej z czasem ;)

Corolla niestety mała + ojciec ma wielką awersję do tego modelu, więc odpada. A co do Xsary nie wiem, nigdy nie jechałem żadną, ciężko mi powiedzieć ile tam może być miejsca. Jakby coś było blisko to by się obejrzało ;)
O Xsarze Picasso jeszcze myślałem, ale opinie o nich są niewiele lepsze od Lagun II i ostatecznie chyba ją też odpuszczam.
Pablito98
Nowicjusz

01 Lis 2017, 16:57

Dałem filtr do 10k, 100km od Wawy, kombi,minivan, benzyna lub LPG. :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (zdecydowanie za drogi, warto negocjować)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (To samo co przy Focusie)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (chyba doły drzwi robione)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (warto zabiezpieczyć po zakupie, w celu uniknięcia korozji)
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?
    Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji. Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu: ...
    Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...

01 Lis 2017, 17:09

Ja bym proponował
Mondeo MK3
Volvo V70
Opel Zafira
A6 C5
Skoda Octavia ostatecznie

Będą to dość przestronne auta ze sporymi bagaznikami i trzymającą się jako tako blacharką. Xsara to małe auto, ma spory bagażnik ale przestronność w środku coś podobnie do A4
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2017, 17:22

Wielkie dzięki za propozycje! Na pewno obejrzę zielonego Scenica i Premacy. Raz że blisko, dwa przekonują mnie najbardziej. Czarna Zafira też interesująca.

Focus i Golf IV zdecydowanie odpadają. Oba za małe - w Golfie 4 jest nawet mniej miejsca niż mojej trójce ;) Do tego, po badziewnym Escorcie, Ford nam się nie widzi :mrgreen:
Octavia raczej też out - poza bagażnikiem ciasna + mają chore ceny.

Odezwę się jutro jak uda się coś obejrzeć i być może kupić :ok:
Pablito98
Nowicjusz

02 Lis 2017, 17:39

Scenic kupiony :D

Auto jak i sprzedawca okazało się być po prostu bardzo uczciwe. Rzeczywiście był od nowości w rodzinie, wszystko wskazuje że rzeczywiście ma te 197 tysięcy przebiegu i brak historii wypadkowej. Są faktury na wymieniany rozrząd, olej i filtry co roku, świece i alternator w ostatnim czasie. Nie wypicowany, ma dwie obcierki i dwa punkciki gdzie pojawia się rdza, ale to czysta kosmetyka - będzie co dopieścić :) Ważne że spód zdrowiutki.

Z wad - trochę nierówno pracuje na wolnych obrotach, ma zapoconą pompę wspomagania (wygląda że przewód) i silnik też poci się lekko od strony skrzyni. Więcej problemów, przynajmniej na ten moment, nie widzę. Wyposażenie działa całe, nawet opony są okej. Ostatecznie poszedł za 6500 zł, myślę że to będzie dobry zakup. Ojciec po pierwszej przejażdżce zachwycony z wygody tego samochou :ok:

Dzięki wielkie za podrzucenie tego ogłoszenia 8)

PS: Mazda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jest przegnita na wylot. Co ciekawe, sprzedający powiedział to od razu przez telefon. Miała robione doły drzwi (celne oko Koniu :P ), progi, błotniki - ale i tak był problem z przejściem przeglądu, bo leci dalej podłoga.
Pablito98
Nowicjusz

02 Lis 2017, 18:52

No to gratulacje, oby sprawował się jak najlepiej. Chciałeś coś z dużym bagażnikiem a jednak zmieniłeś zdanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Lis 2017, 21:35

Cieszę się że mogłem pomóc. Wszystkiego dobrego, jak możesz wrzuć zdjęcia auta. Niestety ogłoszenie wygasło. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lis 2017, 23:41

W takim budżecie poszedłbym w youngtimera typy Volvo serii 700/800
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi