Duze spalanie Daewoo Lanosa 1.5 8v pomocy

09 Wrz 2014, 17:19

Witam tak jak w temacie chodzi mi o Lanosa 1.5 8V. Od czasu kupna tego samochodu prześladuje mnie duzy problem z duzym spalaniem LPG(ok.16l miasto) i ciężką jazdą na LPG bo na zimnym gasł... Gdy trafiłem do gazownika i opisałem mu ten problem stwierdził, ze i spalanie jak i odpalanie jest wina zużytego reduktora(parownika) po wymianie i regulacji rzeczywiście problem z jazda na gazie przy zimnym silniku ustał ale spalanie nie spadło i pojawił sie dodatkowy problem ktorym był palący sie ENGINE CHECK. Widząc nowe usterki udałem sie do tego samego gazownika opowiedziałem o zaistniałym problemie na co zaradził tylko ponowną regulacje gazu i tak zrobił, ENGINE CHECK juz sie nie swieci ale samochód nadal pali mi w granicach 16l po mieście przy spokojniej jeździe.. :evil: co moze byc tego przyczyną?? POMOCY !!! Razem z reduktorem były wymieniane świece, kable zapłonowe,, filtr gazu i wszystkie przewody od gazu, rozrząd, termostat i czyszczony silniczek krokowy, filtr powietrza w dobrym stanie.
Motopompa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2014
Auto: Daewoo Lanos
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

13 Wrz 2014, 09:13

Pb też dużo pali? Były jakieś błędy na kompie? Np że uboga lub bogata mieszanka.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

14 Wrz 2014, 20:40

Pb normalne spalanie, mieszanka była ustawiana pod sonde i gazonik stwierdził ze mieszanka spełnia wymagania silnika i nie jest zbyt bogata.
Motopompa
Nowicjusz

29 Wrz 2014, 12:47

Gdzieś masz nieszczelność w takim razie, jeżeli na benzynie Ci spala normalnie. Jaką masz instalację założoną dokładnie - jakie graty?
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

01 Paź 2014, 20:35

Butla STAKO legalizowana rok temu, reduktor 100HP. TOMASETTO, instalacja raczej szczelna nie czuć gazu w żadnym stopniu ;/ Macie jeszcze jakieś pomysły ?
Motopompa
Nowicjusz

03 Paź 2014, 12:10

a wtryski? Jak mierzysz spalanie? Jeżeli jest dobrze wystrojona, to nie ma bata. Może ucieka delikatnie, np w okolicach zbiornika, i nie czujesz tego nawet. Ogólnie jeżeli spalanie na paliwie jest ok, to na gazie też powinno być. Jeżeli nie jest, to prosta sprawa, że albo jest uwalona instalacja, albo nie trzyma parametrów i się sama rozregulowuje. Inna szansa, to że działa tzw czynnik ludzki - kiepski gazownik. Spróbuj na forum dot lpg znaleźć kogoś polecanego z Twojej okolicy i podjechać do niego. Ciężko na odległość przeprowadzić diagnozę.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ogłoszony najbardziej niezawodną marką
    Brytyjski portal oferujący porady dla konsumentów Which? przygotował ranking niezawodności marek samochodowych. Pierwsze miejsce zdobył Lexus. To kolejna z wielu nagród, którymi w tym roku wyróżniono ...

11 Paź 2014, 22:10

Sprawdzam na zasadzie zatankowania do pełna i wyśmigania wszystkiego, byłem u gazownika i sprawdził szczelność jak i w silniku (tam przy parowniku) tak i przy butli wszystko szczelne. Wtrysków jeszcze nie sprawdzałem, ale teraz zastosuje płyn czyszczący wtryski dolewany do benzyny może cos da ... Co do tych płynów może coś polecisz albo inni forumowicze ?? :cry:
Motopompa
Nowicjusz