Duże spalanie Renault Megane Coupe 1.6 66kw

11 Paź 2011, 22:53

WItam ostatnio moja Meganka za dużo pali litrów benzyny ok 10-11 / 100 km.
Ostatnio wymieniałem sonde lambde, tłumik środkowy i końcowy i szczenki hamulcowe pytanie co jeszcze moze być nie tak. Niepokoją mnie obroty silnika np przy prędkości 60 km/h na piątym biegu mam ok 2000 obr. Prosze o pomoc co może mieć wpływ na spalanie
fold
Obserwowany

Auto: Renault megane coupe 1.6 90 km

13 Paź 2011, 23:40

A ta sonda lambda została podpięta? :P
Napisz jakie masz obroty na biegu jałowym i nie jeździj 60 km/h na piątym biegu! Jeśli tak jeździsz na co dzień, to nic dziwnego, że masz takie spalanie. Jeździ się tak, aby jak najlepiej wykorzystywać maksymalny moment obrotowy, jeżdżenie na bardzo niskich obrotach nie jest ani ekonomiczne, ani tym bardziej zdrowe dla silnika.
Tobi
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Katowice
Auto: BMW E36

18 Lis 2011, 14:45

Środkowym tłumikiem jest przecież katalizator. Jeżeli masz auto po 2001 to masz 2 sondy, którą wymieniałeś? (druga jest tylko informacyjna) Po 2001 katalizator z racji EURO3 jest ceramiczny i nie każda tania podróba spełnia tą rolę (np. mogli zamontować zwykły dla rocznika niższego), co powoduje podwyższenie spalania. Jeżeli wymieniałeś pierwszą sondę to uniwersalne również potrafią podawać zły sygnał = wyższe spalanie. Jak dla mnie 2000 obr przy 60 na prostej to ślizgające się sprzęgło - norma w Megane, czyli do wymiany. Jeżeli Lambda (pierwsza) to szaleją obroty luzem (zazwyczaj), jeżeli zły kat - spadek dynamiki i zwiększone zużycie paliwa (i paląca się check engine po lewej stronie - ta od kata - bo są dwie takie kontrolki ).
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co piesi robią na jezdni?
    Może trudno w to uwierzyć, ale piesi leżą, siedzą i klęczą na jezdni. Ze statystyk policji wynika, że w 2016 roku zginęło w ten sposób w Polsce 81 osób, a 68 zostało rannych! Wśród wypadków spowodowanych ...