Duży diesel za 16-17tys

08 Cze 2009, 20:46

Witam

jako, że zmieniam prace i przeprowadzam się w odległe miejsce i poszukuje auta, wpadłem na to forum
potrzebuje w miarę żwawego dieselka na długie trasy
policzyłem, że będę robić koło 35 tys km rocznie, myśle że nawet 45 tys.
obecnie jeżdze starym mondeo z gazem, a ze auto juz nie mlode, wiec musze zmienic
no, ale do rzeczy
moje priorytety:
- diesel
- kombi lub przestronne 5 drzwi (ze względu na to, że często coś przewoże, wyjazdy na narty, a bagażnik dachowy nie jest mi potrzebny bo jeżdze w maks 2 osoby) na pewno nie sedan
- w miare dobre wyposażenie, tzn. szyby el., na pewno klima
- pojemność 1.9, maks 2.2, koni minimum 110-120
- rocznik 2001, najmniej 2000
- mam na to wszystko 20 tys, ale chcialbym sie zmiescic w 16-17, bo wiadomo, rejestracja, ubezpieczenie (a zniżek brak), może rozrząd być do roboty, płyny do wymiany, może opłaty związane z pierwszą rejestracją
także najlepiej jakby się zamknąć w 16-17 tyś

myślałem o:
- Lagunie II (ale poczytałem to forum i inne i widzę, że roczniki 2001-2 nie cieszą się dobrą opinią, czemu?? bo akurat na taki rocznik mógłbym sobie pozwolić)
- Volvo V40 (tylko nie wiem czy znajdę coś godnego za te pieniądze)
- Mondeo (choć poczytałem, że silniki TDCi to paście)
- 406 też by mi podeszła
- nie chce Passata - za drogi
- może jakaś zgrabna C5 (citroen)
- nie chce fiatów, alfów,

Najbardziej podoba mi się laguna, ale czemu wszędzie piszą, żę 2001-2 to niewypał???
za wszystkie sugestie z góry dziękuje
no i mam takie pytanko: czy taki silnik jak 1.9 DCi 120 KM w Lagunie albo 1.9 TDi 116 KM w V40 da rade zejść w trasie do 6 litrów ON na 100km?? w większości po naszych pięknych autostradach, a dokładnie A4??????
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

08 Cze 2009, 21:24

A może opel vectra B z końca produkcji?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

08 Cze 2009, 21:31

NFSU9 napisał(a):A może opel vectra B z końca produkcji?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

myślałem też i o tym, jednak:
- skupiałbym się na silnikach 1.9 (bo nie mam zniżek, więc już koszty ubezpieczenia)
- będę robić na prawdę dużo km rocznie, chcę jak najbardziej zejść z kosztów, zachowując te 110-120 KM, więc myśle, że 1.9 będzie OK, a 2.2 bym sobie odpuścił
- no i na końcu - Vectra mi się podoba z przodu, z tyłu już gorzej, a w środku tragedia

[ Dodano: Wto Cze 09, 2009 10:37 ]
nikt nie ma nic do powiedzenia??
tomek84
Początkujący

09 Cze 2009, 16:35

Laguba 2001/2002 to przerost formy nad treścia jesli chodzi o elektronikę. Francuzi napchali gadżetów i auto zaczęło głupieć. Lepiej omijać. Potem naprawili, ale na stałe popsuli markę. Szkoda, bo dla mnie Laguna to jedno z ładniejszych aut. Tyle, ze ładne jest do patrzenia, auto ma być do jeżdżenia

W tych pieniądzach (ok 18 by zostawić sobie ze 2k zapasu) powinieneś znaleźć godziwego Focusa trudniej Mondeo. Raczej silnik TDDi, bo mniej problemowy.

Od siebie poleciłbym bardziej kupić auto z 2000 roku, a wtedy do znalezienia jest Octavia albo Avensis.
Auta może szału nie robią, ale to pewne konie robocze. Octavia na trasie przy umiarkowanej jeździe schodzi poniżej 5l. ( a jak poeksperymentujesz ekodrivingiem to zejdziesz do 4l)
Joter
Aktywny

09 Cze 2009, 17:10

dzięki za sensowną odpowiedź

skoro Laguna nie halo, to byłem zdecydowany na Volvo V40
ale znowu czytałem i ludzie pisali, że V40 w dieslu nie bardzo, tylko benzyna
choć rozmawiałem kiedyś z posiadaczem V40 (1.9 90KM), tylko, że z okolic 96-97 i nie narzekał
więc sam już nie wiem

obecnie skłaniam się do 406 lub C5, oba z silnikami HDi 2.0, które mają coś 107-109 koni, co na ten temat możecie powiedzieć??
tomek84
Początkujący

10 Cze 2009, 12:29

Radził bym radził Peugeota . Silniki te same tylko Peugeot 407 ma lepsze wyposarzenie jak za tą cenę i jest ładniejszy ;D
kacperuszek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    R5 Turbo 3E - auto stworzone do driftu
    R5 Turbo 3E łączy w sobie ultratechniczny design i wybujałe formy z licznymi odniesieniami do sportu samochodowego oraz do świata gier wideo. Takie połączenie przenosi showcar w sferę nowoczesności i technologii na pograniczu ...