Duży diesel za 16-17tys

08 Cze 2009, 20:46

Witam

jako, że zmieniam prace i przeprowadzam się w odległe miejsce i poszukuje auta, wpadłem na to forum
potrzebuje w miarę żwawego dieselka na długie trasy
policzyłem, że będę robić koło 35 tys km rocznie, myśle że nawet 45 tys.
obecnie jeżdze starym mondeo z gazem, a ze auto juz nie mlode, wiec musze zmienic
no, ale do rzeczy
moje priorytety:
- diesel
- kombi lub przestronne 5 drzwi (ze względu na to, że często coś przewoże, wyjazdy na narty, a bagażnik dachowy nie jest mi potrzebny bo jeżdze w maks 2 osoby) na pewno nie sedan
- w miare dobre wyposażenie, tzn. szyby el., na pewno klima
- pojemność 1.9, maks 2.2, koni minimum 110-120
- rocznik 2001, najmniej 2000
- mam na to wszystko 20 tys, ale chcialbym sie zmiescic w 16-17, bo wiadomo, rejestracja, ubezpieczenie (a zniżek brak), może rozrząd być do roboty, płyny do wymiany, może opłaty związane z pierwszą rejestracją
także najlepiej jakby się zamknąć w 16-17 tyś

myślałem o:
- Lagunie II (ale poczytałem to forum i inne i widzę, że roczniki 2001-2 nie cieszą się dobrą opinią, czemu?? bo akurat na taki rocznik mógłbym sobie pozwolić)
- Volvo V40 (tylko nie wiem czy znajdę coś godnego za te pieniądze)
- Mondeo (choć poczytałem, że silniki TDCi to paście)
- 406 też by mi podeszła
- nie chce Passata - za drogi
- może jakaś zgrabna C5 (citroen)
- nie chce fiatów, alfów,

Najbardziej podoba mi się laguna, ale czemu wszędzie piszą, żę 2001-2 to niewypał???
za wszystkie sugestie z góry dziękuje
no i mam takie pytanko: czy taki silnik jak 1.9 DCi 120 KM w Lagunie albo 1.9 TDi 116 KM w V40 da rade zejść w trasie do 6 litrów ON na 100km?? w większości po naszych pięknych autostradach, a dokładnie A4??????
tomek84
Początkujący

Miejscowość: kraków

08 Cze 2009, 21:24

A może opel vectra B z końca produkcji?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
NFSU9
Aktywny

Miejscowość: WWA
Auto: 350z
Silnik: 3.5v6 300km

08 Cze 2009, 21:31

NFSU9 napisał(a):A może opel vectra B z końca produkcji?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

myślałem też i o tym, jednak:
- skupiałbym się na silnikach 1.9 (bo nie mam zniżek, więc już koszty ubezpieczenia)
- będę robić na prawdę dużo km rocznie, chcę jak najbardziej zejść z kosztów, zachowując te 110-120 KM, więc myśle, że 1.9 będzie OK, a 2.2 bym sobie odpuścił
- no i na końcu - Vectra mi się podoba z przodu, z tyłu już gorzej, a w środku tragedia

[ Dodano: Wto Cze 09, 2009 10:37 ]
nikt nie ma nic do powiedzenia??
tomek84
Początkujący

09 Cze 2009, 16:35

Laguba 2001/2002 to przerost formy nad treścia jesli chodzi o elektronikę. Francuzi napchali gadżetów i auto zaczęło głupieć. Lepiej omijać. Potem naprawili, ale na stałe popsuli markę. Szkoda, bo dla mnie Laguna to jedno z ładniejszych aut. Tyle, ze ładne jest do patrzenia, auto ma być do jeżdżenia

W tych pieniądzach (ok 18 by zostawić sobie ze 2k zapasu) powinieneś znaleźć godziwego Focusa trudniej Mondeo. Raczej silnik TDDi, bo mniej problemowy.

Od siebie poleciłbym bardziej kupić auto z 2000 roku, a wtedy do znalezienia jest Octavia albo Avensis.
Auta może szału nie robią, ale to pewne konie robocze. Octavia na trasie przy umiarkowanej jeździe schodzi poniżej 5l. ( a jak poeksperymentujesz ekodrivingiem to zejdziesz do 4l)
Joter
Aktywny

09 Cze 2009, 17:10

dzięki za sensowną odpowiedź

skoro Laguna nie halo, to byłem zdecydowany na Volvo V40
ale znowu czytałem i ludzie pisali, że V40 w dieslu nie bardzo, tylko benzyna
choć rozmawiałem kiedyś z posiadaczem V40 (1.9 90KM), tylko, że z okolic 96-97 i nie narzekał
więc sam już nie wiem

obecnie skłaniam się do 406 lub C5, oba z silnikami HDi 2.0, które mają coś 107-109 koni, co na ten temat możecie powiedzieć??
tomek84
Początkujący

10 Cze 2009, 12:29

Radził bym radził Peugeota . Silniki te same tylko Peugeot 407 ma lepsze wyposarzenie jak za tą cenę i jest ładniejszy ;D
kacperuszek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...
    Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...