08 Cze 2009, 20:46
Witam
jako, że zmieniam prace i przeprowadzam się w odległe miejsce i poszukuje auta, wpadłem na to forum
potrzebuje w miarę żwawego dieselka na długie trasy
policzyłem, że będę robić koło 35 tys km rocznie, myśle że nawet 45 tys.
obecnie jeżdze starym mondeo z gazem, a ze auto juz nie mlode, wiec musze zmienic
no, ale do rzeczy
moje priorytety:
- diesel
- kombi lub przestronne 5 drzwi (ze względu na to, że często coś przewoże, wyjazdy na narty, a bagażnik dachowy nie jest mi potrzebny bo jeżdze w maks 2 osoby) na pewno nie sedan
- w miare dobre wyposażenie, tzn. szyby el., na pewno klima
- pojemność 1.9, maks 2.2, koni minimum 110-120
- rocznik 2001, najmniej 2000
- mam na to wszystko 20 tys, ale chcialbym sie zmiescic w 16-17, bo wiadomo, rejestracja, ubezpieczenie (a zniżek brak), może rozrząd być do roboty, płyny do wymiany, może opłaty związane z pierwszą rejestracją
także najlepiej jakby się zamknąć w 16-17 tyś
myślałem o:
- Lagunie II (ale poczytałem to forum i inne i widzę, że roczniki 2001-2 nie cieszą się dobrą opinią, czemu?? bo akurat na taki rocznik mógłbym sobie pozwolić)
- Volvo V40 (tylko nie wiem czy znajdę coś godnego za te pieniądze)
- Mondeo (choć poczytałem, że silniki TDCi to paście)
- 406 też by mi podeszła
- nie chce Passata - za drogi
- może jakaś zgrabna C5 (citroen)
- nie chce fiatów, alfów,
Najbardziej podoba mi się laguna, ale czemu wszędzie piszą, żę 2001-2 to niewypał???
za wszystkie sugestie z góry dziękuje
no i mam takie pytanko: czy taki silnik jak 1.9 DCi 120 KM w Lagunie albo 1.9 TDi 116 KM w V40 da rade zejść w trasie do 6 litrów ON na 100km?? w większości po naszych pięknych autostradach, a dokładnie A4??????