Witam,
aktualnie jeżdzę Mitsubishi Carismą 1.6 90KM z 1997 z lpg, lecz właśnie ją sprzedaję i zamierzam kupić nowy samochód. Mój budżet to około 8 000 zł (może być tysiąc więcej).
Chcę kupić auto o podobnych gabarytach do Carismy, ma być w nim sporo miejsca. Zależy mi na wygodzie i komforcie podczas jazdy. W ciągu ostatniego roku pokonałem 18 tysięcy km, nowym samochodem planuje podobne przebiegi - ok. 20 tysięcy rocznie. I oczywiście samochód musi mi się wizualnie podobać.
Silnik musi być wyłącznie benzynowy, zamontowany gaz będzie miłym dodatkiem, ale raczej skłaniałbym się ku samej benzynie. Diesle odpadają. Nie potrzebuję wielkiej mocy, na drogach raczej nie szaleję. Od przyszłego samochodu oczekuję jednak troszkę więcej niż 90KM jak w Carismie. Powiedzmy, że 100-150KM będzie mi odpowiadało. Pojemność - nie większa niż 3.0, może być nawet dużo mniejsza.
Ważnym kryterium jest pojemność zbiornika paliwa - 60l to absolutne minimum, generalnie im większy bak, tym lepiej. Spalanie nie jest dla mnie bardzo istotnym czynnikiem - 12l/100km jestem w stanie zaakceptować, chociaż gdyby udało się zejść poniżej 10l - będzie super.
Kupując Carismę, byłem świadomy, że nie będzie to najtańszy samochód pod względem awaryjności i kosztów napraw. Podobnie jest z moim przyszłym autem - oczywiście chciałbym, żeby był w miarę bezawaryjny i abym nie musiał zostawiać dużych pieniędzy u mechanika, jednak zdaje sobie sprawę, że szukając wśród samochodów tej klasy, zapewne muszę liczyć się z pewnymi wydatkami.
Najbardziej podoba mi się Volvo S80, ale podejrzewam, że ten budżet będzie za niski nawet na rocznik 1998. W związku z tym, moją uwagę zwróciło Audi A6 C5 (w tej cenie również sam początek produkcji) oraz Audi A4 B5 (gdyby udało się znaleźć wersję poliftową...
![Uśmiechnięty :)]()
). Nie chcę kupować takiego samochodu, który bez problemu spotkam na każdym parkingu, w związku z czym samochody typu Mondeo MK3 czy Passat B5 odpadają. Wiem, że wymienione przeze mnie modele Audi również są bardzo popularne, ale za mocno mi się podobają, by je odrzucić
Moim marzeniem jest Alfa 166, jednak jej nawet nie biorę pod uwagę z innych względów. Wiem o tym, że mój budżet jest niski jak na wymienione przeze mnie modele i wcale nie liczę na to, że za te pieniądze dostanę świetny, bezwypadkowy egzemplarz. Mam nadzieję, że mimo wszystko, uda mi się znaleźć coś, co będzie w miarę dobrze jeździło
Nowym autem planuję jeździć przez około 2 lata.
Jak widać, moje wymagania są trochę nietypowe, bowiem bardziej niż na niskim spalaniu zależy mi na dużej pojemności baku, ważna jest również wygoda. Jaki samochód sprosta moim wymaganiom i będzie najlepszy? Co z podanymi przeze mnie propozycjami?
Pozdrawiam