Duży samochód o wartości aktualnego , plusy , minusy / ok.40tyś

01 Paź 2016, 07:31

witam.

Zacznę od tego ,że urodził mi się synek a aktualnie śmigam z żonką
Nissanem Quashkaiem 3letnim , 60tyś przebiegu , nigdy nie był bity, stan igła bo więcej jest w garażu niż na drogach ,natomiast jak już jedzimy to potrzebujemy zabierać sporo bagażu , wózek , do tego królik , klatka dla królika itd. bla bla bla

Szukamy mniej więcej o wartości tego samochodu , innego , większego.
Jakie mamy wymagania ? :
- duży bagażnik
- sporo miejsca z przodu jak i z tyłu
-pikacz z tyłu do cofania akurat w wypadku żony niezbędny :lol:
-błagam tylko nie BMW

więc dużych wymagań nie mamy , ja jestem zielony , powoli muszę zacząć się interesować samochodami bo się na tym nie znam.
Wyceniam nissana na około 40tyś złotych , jeśli przesadzam może mnie ktoś poprawić dlatego tak mniej więcej szukamy samochodu w granicach 40tyś

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc
tataczapla :naughty:
tataczapla
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 02 1989
Auto: nissan quashkai
Paliwo: Benzyna

01 Paź 2016, 08:54

Temat nie jest wg wzoru.
wazne-zanim-napiszesz-nowy-temat-przeczytaj-ten-wazne-vt72479.htm

Jaki silnik i wyposażenie(mniej więcej) tego Qumkwata? (od tego zależy cena)
Jeździsz więcej po mieście? Czy to auto ma być na trasy jak obecne?
Jaki przebieg rocznie? (ważne, bo od tego zależy czy ma być diesel/gaz/benz)
czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm

Rocznik i przebieg jest ważny dla typowych januszy podczas rozmów przy wódce, tutaj Cie zjedzą za takie teorie.
przebieg-rocznik-stan-czy-marka-co-jest-wazne-przy-zakupie-vt92905.htm
twecho
Początkujący

Auto: M

01 Paź 2016, 09:46

Czy zjedzą - nie do końca, powoli się to trochę wyjaśnia, że nie wszystko jest czarne, albo białe. A stan techniczny to przecież pochodna przebiegu i rocznika (a, że na polskim rynku ani przebiegu, ani bezwypadkowości nie możesz być pewnym, stąd taki obrót sprawy z tym przebiegiem, rocznikiem i stanem technicznym na forum - i oczywiście jest w tym swoja racja).
A co to jest stan techniczny? - to kondycja elementów ... a co na nią wpływa?
... wiek, przebieg, jak kto użytkuje, jak kto serwisuje, przy czym niektóre czynniki są ważniejsze, inne mniej, itd.

A załóżmy, że jest jeden użytkownik ... który użytkuje samochód na przestrzeni 12 lat, robi rocznie 20 000 km, i oczywiście ma ten sam styl serwisowania ...
i w którym momencie jego samochód był w lepszym stanie technicznym?
1. Kiedy miał 4 lata i 80 000 km najechane?
2. Kiedy miał 12 lat i 240 000 km najechane?
Sprawa oczywista. To jak możesz powiedzieć, że rocznik i przebieg nie mają znaczenia?

A, że zawsze kij ma dwa końce - to są też inne teorie ... np. podczas porównywania 2 różnych samochodów ... bo to nigdy nie wiadomo kto jak jeździł i serwisował, z drugiej strony nie dasz rady sprawdzić np. w jakim stanie są gładzie na cylindrach, itd. ... książkę można napisać i podać wiele przykładów.
tomekdk

01 Paź 2016, 09:56

budżet około 40 tysięcy
rejon woj.mazowieckie natomiast jak będzie trzeba to na drugi koniec Polski jestem w stanie pojechać :)
auto głównie po mieście natomiast raz na miesiąc robimy wyjazd na dystans 600km oraz często na mazury , grzyby , łowienie ryb (nierówne tereny) te nierówności są przez co prawda 2km ale niski samochód nie ma szans tam wjechać po prostu mamy domek na mazurach w lesie super sprawa
Wymagania to duży bagażnik , ogólnie "większy" niż nissan quashkai , klimatyzacja , skrzynia manualna , najlepiej benzyna

nissan który posiadamy jest z roku 2012 (4 lata , błąd bo napisałem 3 ) 60,000km przebiegu , jeździła nim głownie kobieta do pracy , po mieście na zakupy , osoba nie paląca , pierwszy właściciel , samochód kupiony w salonie , silnik 1.6 benzynka , kolor brązowy ,posiada czujniki ,abs , elektryczne szyby , isofix , klimatyzacja , to bym wybrany model z full opcją tempomap , bluetooth , czujniki deszczu itd.
Kobieta nim jeździła do pracy po dosyć prostej drodze bo ok.20km prostej drogi , już ponad rok nie pracuje więc tak gdzieś po bułki podjechać , zakupy , teściów raz na miesiąc odwiedzić ,też dobra trasa :) jak dla mnie samochód super tylko ZA MAŁY , inaczej byśmy nie kombinowali :)

wyceniam go na 40tyś i szukam samochodu za 40tyś
plus/minus 5tyś może być tańszy/droższy

Poszukujemy samochód rodzinny , pojemny , bezpieczny
tataczapla
Nowicjusz

01 Paź 2016, 10:07

Może być tak, że jakiś kompakt kombi (np. Focus, Ceed) Wam wystarczy, bo później to już klasa średnia (np. Mondeo, Laguna) - zdecydowanie powinniście odwiedzić jakiś salon i popatrzeć na bagażniki.
W Niemczech i Danii każda niedziela to dzień otwarty, i można sobie chodzić i oglądać, a, że często sporo różnych marek w jakimś salonie - to bajka ... ale nie ma co jechać do tych państw, by oglądać bagażniki samochodów ;)
A zakup polecałbym Tobie wykonać tutaj:
[link do mobile.de wygasł]
w jakimś dealerskim salonie z używanymi, pewność większa, masz gwarancję z urzędu ... bo budżet jest dosyć spory, no bo co kupisz? - jakiś sprowadzony przez handlarza na handel? Po co dawać zarabiać komuś i kupić nie wiadomo co (masz pewność skąd sprowadził?), skoro zamiast wydawać na marżę ... możesz te pieniądze przeznaczyć na wyjazd do DE ... a kwota na samochód i tak będzie stała.
A jeśli ta kwota nie starczy na znalezienie "takiego" bezywpadkowego, w super stanie, egzemplarza w Niemczech ... to jakim cudem to się udało handlarzowi? ;)
Na sprawdzonych forach jest trochę ludzi (i pozytywnych opinii o nich), z którymi można jechać do Niemiec.
Tym bardziej, że jak piszesz - średnio znasz się na samochodach, i możesz jechać daleko za autem.
tomekdk

01 Paź 2016, 10:57

tak , tylko właśnie kombi odpada bo żona jest mega przeciwniczką
z kolei terenowe dużo palą bo tak to bym kupił opla frontera 3,2 v6 teść takiego ma i ma się dobrze :D troche staruszek ale mieści się wszystko , wygodny itd.
Zastanawiam się czy nie lepiej mi będzie odłożyć parę zł i dołożyć do volvo xc60 ewentualnie toyota rav4.
W zasadzie najbardziej mi zależy na tym czy w cenie około 40tyś znajdzie się coś w stylu tych dwóch samochodów , są większe od nissana mojego , więcej się zmieści , ładne z wyglądu , opinie też chyba mają nie najgorsze

dzieki wezmę pod uwagę to co napisałeś :)
tataczapla
Nowicjusz