W opisywanym samochodzie Toyota Auris II od 2015 roku pojawiła się możliwość przypisania dwóch zestawów czujników. Dzięki temu nie trzeba za każdym razem ich programować jak to było w przypadku wcześniejszych wersji. W moim przypadku oba komplety zostały zaprogramowane przez poprzedniego właściciela w ASO o czym zostałem poinformowany ale nie otrzymałem instrukcji jak poinformować komputer o takiej zmianie nie udając się do ASO.
W instrukcji czytamy: "Kody identyfikacyjne zaworów z czujnikami ciśnienia i przekaźnikami sygnału w oponach mogą być rejestrowane dla dwóch zestawów kół.
Nie ma w związku z tym potrzeby rejestrowania kodów identyfikacyjnych po wymianie opon letnich na opony zimowe, jeżeli wcześniej zostały już zarejestrowane kody identyfikacyjne dla obu rodzajów opon: letnich i zimowych.".
Poinformowanie układu TPMS o zmianie kół z drugim kompletem czujników
W tym przypadku jeżeli mamy już zmienione koła z czujnikami i ustawionym odpowiednim ciśnieniem. Włączamy zapłon, a następnie przycisk od TPMS wciskamy szybko w ciągu trzech sekund trzy razy. Kontrolka od ciśnienia w oponach zacznie migać i tak będzie aż do momentu kiedy system przełączy wszystkie cztery czujniki na drugi komplet. Jak już to się stanie lampka zgaśnie. Teraz sterownik wie że ma korzystać z tego drugiego kompletu czujników. Powinniśmy przejść teraz do wykonania kolejnego kroku jakim jest kalibracja układu monitorowania ciśnienia w ogumieniu opisana poniżej.
Na załączonym zdjęciu widać, że mamy dwa komplety czujników (ID zostawiłem częściowo widoczne, a zrzuty wykonane raz na letnich a raz na zimowych kołach). Korzystałem z aplikacji "Tire Assistant" która pokazuje nam aktualnie brane czujniki pod uwagę, ich ID, ciśnienie w oponach i temperaturę.
Kalibracja układu monitorowania ciśnienia w ogumieniu (na podstawie instrukcji)
- Zaparkować samochód w bezpiecznym miejscu i przyciskiem
rozruchu wybrać stan wyłączony (Kalibracja nie jest możliwa, gdy samochód się porusza). - Doprowadzić ciśnienie we wszystkich oponach do prawidłowej
wartości dla zimnego ogumienia (Istotne jest, aby ciśnienie w ogumieniu było prawidłowe, ponieważ układ monitorowania ciśnienia w ogumieniu przyjmie aktualny stan jako wzorcowy). - Przyciskiem rozruchu wybrać stan ON.
- Otworzyć schowek w desce rozdzielczej. Przytrzymać wciśnięty przycisk zerowania układu, aż trzykrotnie mignie lampka ostrzegawcza
ciśnienia w ogumieniu. - Odczekać kilka minut, pozostawiając wybrany stan ON, a następnie
przyciskiem rozruchu wybrać stan wyłączony.
Przypuszczam, że procedura będzie taka sama w innych samochodach Toyoty np. RAV4, Corolla, Camry, Yaris, które mają możliwość przypisania dwóch kompletów czujników monitorowania ciśnienia w oponach.