Dwóch kandydatów KIA Ceed 3 czy Hyundai i30

29 Sty 2023, 15:57

Cześć wszystkim staje przed dylematem zakupu samochodu i zostało mi dwóch kandydatów (pod uwagę brałem jeszcze astrę K z silnikiem 1.4T).
Jak w temacie stoję przed wyborem pomiędzy kią i hyundaiem oba z silnikiem 1.4T GDI, oba w podobnych pieniądzach, z podobnym przebiegiem, oba kombii. Który z tych samochodów będzie lepszym wyborem? Z różnic wyposażenia to hyundai posiada grzane fotele(które dla mnie nie są jakimś istotnym czynnikiem przemawiającym za wyborem)
Trasy jakie auto będzie pokonywać to codziennie +/-50km z czego 80%autostrada, weekendy około 200km po drogach krajowych.
Na co zwrócić uwagę przy tych samochodach? Który z nich będzie lepszym wyborem? Czy kierować się tylko stanem faktycznym i ewentualnie tym który bardziej mi pasuje wizualnie czy są w nich jakieś znaczące różnice?
pawelx1793
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 04 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Yaris I
Silnik: 1.0 68KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2023, 18:23

Weź ten, który ci się bardziej podoba. Technicznie to samo
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lut 2023, 15:46

Oglądałem kilka i w każdym coś było nie tak :(
Zastanawiam się jeszcze nad leonem, czy ktoś może go oglądał albo widzi coś na pierwszy rzut oka że jest nie tak?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pawelx1793
Nowicjusz

06 Lut 2023, 15:56

Jechałeś Leonem i pozostałymi dwoma samochodami Ceedem i i30? Jak nie to spróbuje się przejechać z wybieranymi silnikami i wtedy zobacz który Ci najlepiej pasuje. Ja osobiście wybierałbym między Ceedem i i30 są egzemplarze które można trafić z fajnym wyposażeniem i wyjdzie taniej od Leona.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

14 Lut 2023, 18:48

pawelx1793 napisał(a):Oglądałem kilka i w każdym coś było nie tak :(

tzn co konkretnie było nie tak ?
toyman40
Stały forumowicz

14 Lut 2023, 19:14

Każde które oglądałem było lepione, albo źle zderzak spasowany, albo koło szpachli. A przy aucie za 80tys to dla mnie nie do zaakceptowania. Gdyby to były jakieś normalne rysy eksploatacyjne to ok ale to źle z bliska wyglądało.
I póki co nic sensownego nie znalazłem. Oglądałem 1 sztukę z 2021roku wygląda ładnie, ale ostatecznie się nie zdecydowałem ze względu na to że miała silnik 1.5 110koni, uznałem że to jednak trochę za słabe będzie auto chociaż teraz też demonem nie jeżdżę bo astra G 1.4
A jak to w Hyundaiach wygląda w polifcie z silnikiem 1.5turbo? Miał ktoś może z nim styczność? Rozglądać się za takim czy lepiej odpuścić i szukać przedlifta z 1.4?
pawelx1793
Nowicjusz

14 Lut 2023, 20:54

to że zderzak źle spasowany to nic nie oznacza jeszcze ,tak samo jak użycie szpachli w jakiejś małej szkodzie , zawsze można to zweryfikować albo przy odpowiedniej cenie po prostu poprawić to sobie.
pawelx1793 napisał(a):A jak to w Hyundaiach wygląda w polifcie z silnikiem 1.5turbo? Miał ktoś może z nim styczność? Rozglądać się za takim czy lepiej odpuścić i szukać przedlifta z 1.4?

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, to są nowe modele, nowe samochody tak naprawdę, ciężko cokolwiek o nich powiedzieć, jak dla mnie auta i silniki skończyły się 10 lat temu. Jedynie chyba jeszcze mazda ma w miarę normalne silniki
toyman40
Stały forumowicz

14 Lut 2023, 21:03

pawelx1793 napisał(a):to ok ale to źle z bliska wyglądało
pawelx1793 napisał(a):wygląda ładnie

Generalnie czy ty szukasz tylko auta i jedynym kryterium oceny to jest tylko WYGLĄD ?
Jeżeli tak to ktoś ci w końcu wciśnie syfa który WYGLĄDA ładnie :lol:
toyman40
Stały forumowicz