Dylemat... auto - 8-10 tys. lub 12-13 tys.

22 Wrz 2016, 19:18

Jeszcze pytanie co do jednego modelu. Wydaje mi się że Astra H raczej poza zasięgiem, ale czy Vectrę C w budżecie znajdę? I czy silniki 2.0 albo 2.2 są godne polecenia, bo 1.8 chyba trochę mały do tego auta.
MadLoneWolf
Nowicjusz

Auto: Nie mam

22 Wrz 2016, 20:45

MadLoneWolf napisał(a):I czy silniki 2.0 albo 2.2 są godne polecenia,

chyba masz na myśli diesle i nie, nie są godne polecenia
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Wrz 2016, 07:52

Nie :) Diesle od początku sobie odpuściłem i mam na myśli benzynowe 2.0 i 2.2, bo te mocniejsze jednostki chyba raczej nie w nim budżecie, a szkoda bo fajnie musi kręcić się Vectra w silniku 6 cylindrowym 2.8 ;)
MadLoneWolf
Nowicjusz

23 Wrz 2016, 08:20

No to 2,0T nieosiągalne, a 2,2 jest średnio udany
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

23 Wrz 2016, 23:31

Warto któreś odwiedzić? Wiem że przekrój aut spory i linków też kilka się znalazło. Część od handlarzy i żarówka się pali ale jednak tam też da się znaleźć coś ciekawego więc nie skreślam tej formy sprzedających choć podchodzę do nich z dużą rezerwą.

1. [link do oferty na Allegro wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do oferty na Allegro wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
6. [link do oferty na Allegro wygasł]
7. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
8. [link do oferty na Allegro wygasł]
9. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
10. [link do oferty na Allegro wygasł]
11. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
12. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
13. [link do oferty na Allegro wygasł]

Jeśli komuś zechce się przejrzeć linki będę wdzięczny :)
MadLoneWolf
Nowicjusz

03 Paź 2016, 05:07

Warto się zainteresować?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Podobno podwozie i kielichy bez oznak korozji. Kilka lat temu były pierwsze oznaki na nadkolach ale zostały usunięte i zabezpieczone.
Silnik w chwili obecnej bez wycieków, zostały wymieniane uszczelki pokrywy zaworowej kilka miesięcy temu przy wymianie rozrządu.
Auto garażowane. W najbliższym czasie do zrobienia będą hamulce przód (tarcze i klocki) oraz czujnik poziomowania świateł.

Dodatkowo mam pytanie. Czy ten 2.5 V6 oplowski nadaje się do zgazowania? Bo jednak łac po 15-20 litów PB w mieście na 100km trochę mnie przeraża :o
Pytanie drugie. Czy w związku z tym że podnoszona była już naprawdę sporo lat temu (ponad 8 lat, zakładam że jakieś 10-12) moc silnika ze 170 na prawie 200 nie ma zwiększonego ryzyka że bardzo diametralnie wpłynęło to na żywotność silnika i obecnie jest już bliski wykończenia?

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź na ten post bo auto wygląda na całkiem ok. :)
MadLoneWolf
Nowicjusz

03 Paź 2016, 12:33

Ktoś coś? Zależy mi na pomocy bo dzisiaj albo jutro jechałbym obejrzeć, a wiem że osoby tutaj odpowiadające mają dużo większą wiedzę ode mnie :/
MadLoneWolf
Nowicjusz

03 Paź 2016, 17:07

MadLoneWolf napisał(a):Dodatkowo mam pytanie. Czy ten 2.5 V6 oplowski nadaje się do zgazowania?
bardzo dobrze się do tego nadaje.
MadLoneWolf napisał(a):Pytanie drugie. Czy w związku z tym że podnoszona była już naprawdę sporo lat temu (ponad 8 lat, zakładam że jakieś 10-12) moc silnika ze 170 na prawie 200 nie ma zwiększonego ryzyka że bardzo diametralnie wpłynęło to na żywotność silnika i obecnie jest już bliski wykończenia
przyrost mocy nie jest za duży, a silniki były projektowane na o wiele większe przeciążenia (ach ta stara, dobra motoryzacja...), więc nie ma się czego obawiać.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Paź 2016, 23:13

mike napisał(a):przyrost mocy nie jest za duży, a silniki były projektowane na o wiele większe przeciążenia (ach ta stara, dobra motoryzacja...), więc nie ma się czego obawiać.

Uwaga piszę o aucie niemieckim... :ok:

Modyfikacja programu kompa raczej jest wątpliwą sprawą i w 80% przypadków nic nie daje albo nawet psuje... Więc byłby to dla mnie raczej minus niż plus bo:

jak naprawdę wyskoczyło więcej pałera to nie wiadomo co z niutem więc w rezultacie auto może tak samo jechać albo gorzej paląc o wiele więcej.

Jeżeli właściciel będzie pewny modów to trzeba się zapytać kto stroił auto, na jakiej hamce i niech pokaże wydruk... jak nie będzie miał to umówcie się na hamowni i niech pokaże co to cudo potrafi :ok:

Ogólnie oceniam że będzie lipa... :lol:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

04 Paź 2016, 05:44

Lipa z mocą, czy ogólnie z autem? Bo czasami ocenianie po ofercie czy warto się zainteresować czy lepiej odpuścić, jak w tym przypadku myślicie? ;)

W sumie ostatnim moim autem, z którym rozstałem się kilkanaście miesięcy temu było Mondeo mk.2 1.8TD więc cudów od tej Omegi nie oczekuję :p Czy będzie miała 170 czy 200 chyba będzie dla mnie i tak z zapasem.

Generalnie plus jest taki że miałbym auto taniej niż zakładałem (myślę że jakoś 6500 - 7000 bym ją wyciągnął). Na góra dwa, max maxów trzy lata liczę że by wystarczyło. Ogromnych przebiegów chyba nie będę kręcił +/- 12500 rocznie. Za ten któryś rok jeśli Oma przeżyje :p puszczę ją za 4-5 tysi, dołożę z 15 i poszukam czegoś nowszego. Chyba do takiego planu by się nadała? ;)

Ewentualnie przeglądałem jeszcze ostatnio Focusy mk1 ST170. Mogłyby się dla mnie sprawdzić, czy zły pomysł? :)
MadLoneWolf
Nowicjusz

04 Paź 2016, 21:50

MadLoneWolf napisał(a):Lipa z mocą, czy ogólnie z autem?

Lipa z mocą ...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

05 Paź 2016, 05:30

Do piątku nie mam jak obejrzeć Omegi, ale nie napalam się specjalnie dlatego co myślicie o tych autach?

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

:)
MadLoneWolf
Nowicjusz

06 Paź 2016, 01:52

Niewiem przed kim chcesz się pokazać,ale w Wawie nikomu nie zaimponujesz tymi autami.
Ja Ci polecam, rozsądne auto z fajnym silnikiem. Resztę wyczytaj w necie.
Mitsu Carisma 1,8 GDI 122KM rocznik np 00 lub 02-03.
thefirm
Nowicjusz

06 Paź 2016, 05:02

Chodzi o to że nie chcę nikomu szpanować :/ Po prostu szukam auta które dla mnie byłoby fajne i w jakiś tam sposób cieszyło z obcowania z nim. Dlatego najchętniej kupiłbym w mojej kwocie po prostu Mitsu Galanta, ale jest ich niestety jak na lekarstwo... :/

Warto obejrzeć któreś z aut z mojego poprzedniego posta czy żadne nie jest warte rozważania?
MadLoneWolf
Nowicjusz

06 Paź 2016, 12:35

thefirm napisał(a):Mitsu Carisma 1,8 GDI 122KM
no fantastyczny wybór... :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013