REKLAMA
Witam. Z racji tego iż przymierzam się do kupna samochodu a moje pojęcie o mechanice I samochodach jest nikłe piszę tutaj z prośbą o radę co wybrać w kwocie do 30 tysięcy?
Czego oczekuję od auta? Do tej pory dzielnie służyło nam Audi A4B5, 1.6 z 1996 roku i właściwie bym go nie wymienił ale niestety jesteśmy do tego zmuszeni. Nie ukrywam że mój wzrost ok. 197 cm dość utrudniał komfortowe podróżowanie tym autem, dlatego teraz pomyślałem o czymś większym wybór padł na jakiegoś SUVa ale po wstępnym przeglądaniu ofert, opinii, usterek i ogólnych informacji to w tej kwocie nie znajdę nic godnego polecenia, szczególnie że interesują mnie roczniki jak najmłodsze. Dlatego chciałbym rozejrzeć się za jakimś sedanem, w benzynie by móc założyć gaz, o pojemności max 2.0, nie interesują mnie konie ale fajnie by było jakby potrafił troszkę szybciej przyśpieszać niż ww. Audi, bardziej stawiam na komfort, niskie spalanie oraz małą awaryjność. Skrzynia biegów raczej manualna chociaż myślałem nad automatem i nie ukrywam chciałbym tylko że za tą kwotę automaty będą raczej złym pomysłem. Autko głównie do pracy i wycieczek (ok. 450km na tydzień) oraz raz na 2-3 miesiące dłuższa trasa do Polski z Holandii. Rozejrzałem się troszkę i znalazłem kilku faworytów:
Skoda Octavia II 1.6 MPI – podoba mi się po facelifcie ale w tej cenie trudno znaleźć tyle egzemplarzy do tego słabe wyposażenie
Hyundai I30 II 1.6 CVVT – i tu podoba mi się w wersji kombi, fajnie wyposażony jak w tej cenie
Ford Mondeo mk4 2.0 – chwilowo ford to chyba mój faworyt.
Co o tym myślicie? czy może macie jeszcze jakieś inne modele i marki godne uwagi? Z góry dziękuje za odpowiedzi