Dylemat, co kupić? Opel Meriva vs Kia Venga

29 Maj 2012, 12:38

Witam,
mam zamiar kupić samochód. Sam nie wiem co wybrać, jak wyżej czy Opel Meriva czy Kia Venga.
Kia Venga: silnik 1,6 DOHC CVVT benzynowy
Opel Meriva: silnik 1,4 Turbo benzynowy

Dodam, że za wypasioną Kię zapłacę o jakieś 8 000 mniej niż za opla, który droższy o podaną kwotę nie ma składanych np. elektrycznie lusterek, podgrzewanych foteli, złączą usb, zestawu głośnomówiącego bluetooth. Z kolei wykończenie wewnątrz opla jest zdecydowanie ładniejsze, niż w Vendze.
Kia kusi mnie ceną, wszystkimi funkcjami które posiada oraz 7 letnią gwarancją. Jednak to koreańska marka. A opel to w końcu niemiecka robota. Dlatego mam dylamat. Jak myślicie, lepiej dopłacić do tego opla, czy wziąć Kię?
cerberusos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 2001

29 Maj 2012, 13:18

Od strony tylko ekonomicznej to Kia wygrywa
Tu jest na co popatrzec
country21
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Maj 2012, 13:57

No tak, ale czy to się nie rozsypie? Jednak opel to opel.. Może ma ktoś w posiadaniu jeden z modeli powyżej i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami?
cerberusos
Nowicjusz

29 Maj 2012, 13:59

"koreańska marka" i "niemiecka robota" to tylko stereotypy nie mające nic wspólnego z rzeczywistością... Koreaniec dłużej pojeździ niż niemiec; gwarantuję ;) (turbobenzyna nie pojeździ tyle co prosty silnik)
Meriva jest o wiele za droga do tego co oferuje wg mnie dlatego za moją namową ojciec kupił sobie... Hyundaia ix20 - bliźniaka Vengi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
kupiliśmy dokładnie taki po rabacie do 55500 zł z wyprzedaży rocznika 2011
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Maj 2012, 15:26

i co jesteście zadowoleni?
cerberusos
Nowicjusz

29 Maj 2012, 15:37

pewnie, auto pojemne i nie ma problemu z brakiem mocy
w ten weekend miałem nadkomplet na tylnej kanapie i żadna nie siedziała innej na kolanach
Jak wracaliśmy z salonu auto spaliło 7,1l ale znów jak ja jeździłem nim to spalił tylko 6,1l/100km więc wg mnie wynik bardzo dobry

Dodam, że przy rozważaniu kupna auta braliśmy też Citroena C3 Picasso, Suzuki SX4, Kie Soul i Venge z tego segmentu i wygrał Hyundai ze względu na najlepsza ofertę (silnik i wyposażenie) i wygląd (wg nas ładniejszy od Vengi)
Myśleliśmy również nad kompaktami w stylu nowego Hyundaia i30, Kii Cee'd, Citroena C4, Peugeota 308 itd ale ojciec stwierdził, że chce auto wyższe do którego się wchodzi, a nie wsiada, bo młody już nie jest i "kulić" się nie będzie :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] Cruze 1,8 / Elantra V 1,6 / 3 II 2,0 / Fluence 2,0
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu C - silnik benzynowy o mocy około 140KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2011 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Chevrolet Cruze 1,8 - 141KM - Hyundai ...

29 Maj 2012, 19:00

No tak tylko, że hyundai jest droższy, zapłacę za niego prawie 60 tys. To dołożę sobie trochę i jest meriva. Ktoś może ma jeszcze jakieś doświadczenia z tymi modelami? :wink:
cerberusos
Nowicjusz

29 Maj 2012, 20:00

przy podobnych poziomach wyposażenia Meriva jest droższa o 10k od H (rocznik 2012)
Venga ma troszke gorsze wyposażenie od ix20 dlatego jest tańsza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

29 Maj 2012, 20:15

Teraz w Oplu jest edycja 150. Co wiąże się z lepszym wyposażeniem i upustem 9 500. A co do Vengi i ix20, to venga w wersji L z pakietem euro jest wyposażona jak hyundai.
cerberusos
Nowicjusz

30 Maj 2012, 13:08

Przyjżałem się dokładnie specyfikacji Opla/Kii/Hyundaia i wg mnie Opel w wersji edition 150 jest słabo wyposażony. Meriva ma tylko alufelgi w porónaniu do koreańców ale nie posiada automatycznej klimy, tylnych szyb elektrycznych, wejścia USB/iPod
i bluetooth'a w przypadku Hyundai'a.
Kia nie ma świateł do jazdy dziennej.
To takie podstawowe różnice w tych trzech.
W przypadku Kii i Hyundai'a możesz bez problemu wytargować opony zimowe (markowe nie chińskie) i czujniki parkowania z tyłu - mi od ręki zaproponowali bez zbytniej negocjacji. (wartość to jakieś 2000zł)

Ceny to:
Kia - 54990zł
Hyundai - 58200zł
Opel - 65600zł po rabacie!

Wybór pomiędzy Vengą a ix20 to kwestia gustu a pomiędzy Merivą kwestia sumienia i stereotypów.

Przykładowe porównanie - dodałem jeszcze Citroena ale są rozbieżności z rzeczywistościa, bo dla przykładu ix20 ma przyciemniane tylne szyby i zdalny centralny zamek które nie są tutaj ujęte:
http://www.samar.pl/__/52/52.t/1/Por-wn ... .c=0,41104
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Maj 2012, 17:30

Dziękuję za pomoc i analizę tych samochodów. W oplu zaproponowali mi ciekawą ofertę, ponieważ z różnymi rabatami po negocjacjach za cenę ok. 66 000 zaproponowano mi oprócz tego co jest w najprostszej wersji: poduszki powietrzne boczne, poduszki kurtynowe przód i tył, wyświetlacz trójfunkcyjny, lampki do czytania z przodu i z tyłu, czujnik zapięcia pasów na tylnej kanapie, felgi aluminiowe, tapicerka częściowo skórzana, przyciemniane szyby z tyłu, wielofunkcyjny podłokietnik, klimatyzacja elektroniczna 2 strefowa, przednie lampy przeciwmgielne, komputer pokładowy, radio 7 głośników z wyświetlaczem graficznym, pakiet zimowy(skórzana kierownica, podgrzewana kierownica, podgrzewane fotele, sterowanie radiem z kierownicy, tempomat) + autoalarm.
Byłem dziś na jeździe testowej i Merivą i Vengą. Obie jazdy były pozytywne jeśli chodzi o prowadzenie i przyśpieszenie. Zdecydowanie w Merivie jest lepsze zawieszenie, co odczułem jadąc po dużych dziurach. Ogólnie byłbym bardziej skłonny kupić Vengę, gdyby nie tandetne wnętrze. Jeśli chodzi o wykonanie samochodów i stylistykę to Meriva oczywiście jest zupełnie inną klasą. Co byście doradzili? Meriva za 66 000, czy Venga za 55 000 z gorszym wyposażeniem (jedyną różnicą w wyposażeniu na plus Vengi są elektrycznie sterowane lusterka). Z góry dziękuję za wasze opinię.
cerberusos
Nowicjusz

30 Maj 2012, 17:45

Z tych 2 wybrałbym Vengę - 11k w kieszeni, a wyposażenie praktycznie takie samo.
Osobiście nie zwracam uwagi na plastiki we wnetrzu bo kto je dotyka w czasie jazdy? Ważna jest skóra na kierownicy i dźwigni zmiany biegów, bo ich dotykamy.
Zawsze możesz wziąć wersje XL z jeszcze lepszym wyposażeniem i i tak bedzie tańsza.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

30 Maj 2012, 17:57

Ja chyba jednak zwracam większą uwagę na plastiki :P Tak czy siak mam dylemat, muszę przespać sprawę. Ktoś może ma jeszcze jakąś opinię na ten temat? Dziękuję "dzida" za opinię :)
cerberusos
Nowicjusz