Dylemat co wybrać punto siena lub brava

17 Sie 2009, 19:39

witam prosze o rade co wybrać mam do wydania 5200 zł zastanawiam sie nad siena punto lub bravą zalezy mi aby silnik nie przekraczał 1400 prosze mi poradzić co było by najlepsze biorac pod uwage ze jestem nowym kierowca i to moj pierwszy samochód :P pozdrawiam

EDIT: @Bodzioo89 - chcesz odpowiedzi? Pisz tak, zeby Czytający rozumiał o co pytasz!
Używaj Wielkich liter na początku zdania (uzyskasz je wciskając klawisz (Shift) jednocześnie z wybraną literą), oraz używaj znaków przestankowych (kropkek i przecinków).Na klawiaturze kropka (.) znajduje się w drugim rzędzie (licząc od dołu) jako drugi klawisz na prawo od klawisza (M). Przecinek (,) znajduje się pomiędzy (M) i kropką (.).

~fourup
Ostatnio edytowany przez bodzioo89, 13 Wrz 2009, 18:32, edytowano w sumie 1 raz
bodzioo89
Nowicjusz

Miejscowość: chorzów

17 Sie 2009, 19:57

Witam ja jechalem pare razy siena i moge ci powiedziec ze od razu zrazila mnie bardzo slaba widocznoscia do tylu. Trudno jest tym samochodem cofac, zwlaszcza jesli jestes poczatkujacym kierowca. Jesli koniecznie chcesz fiata to ja bym wzial na twoim miejscu pod uwage tez fiata bravo
parzted
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

17 Sie 2009, 21:10

jak juz chodzi mi o brava a nie brawo
bodzioo89
Nowicjusz

18 Sie 2009, 05:54

Omijaj silniki w Sienie i w Bravie o pojemności 1,4. W sienie jest to silnik w spadku po Tipo i jego przestarzała konstrukcja powoduje,że dużo pali. W bravie stosowany był silnik 1,4 12v,który jest wyjątkowo awaryjny. Z czystym sumieniem polecam za to silniki 1,2 z serii FIRE,które są przyzwoicie wykonane i w miarę dynamiczne przy rozsądnym spalaniu.
Gdybym był na twoim miejscu,to szukałbym cierpliwie zadbanej Bravy z 1,2 82 KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sie 2009, 18:36

a co sadzisz o punto ???
bodzioo89
Nowicjusz

18 Sie 2009, 18:40

A czemu nie Ściemka 1.6 16V w gazie np.?
To za 5200 nie lepiej Dobrego Poloneza?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci zarabiają na częściach
    Bezawaryjność? To dla producenta bankructwo. Dlatego producenci robią wszystko, żeby części, które psują się często lub są konieczne do wymiany po danym przebiegu, połączyć z częsciami drogimi, któe psują się rzadko albo ...

18 Sie 2009, 18:47

Za te pieniadze poszukal bym jakies zadbane Punto
[link do autocentrum.pl wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

18 Sie 2009, 18:52

A ja dalej swoje... POLONEZ!!!
np: [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Daje rade z czystym sumieniem polecam ten samochód :!:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

18 Sie 2009, 19:45

Tez sie przychylam do Poldka ale czy autorowi tematu spasi?? Mi osobiscie sie podoba poniewaz duzo miejsca w srodku,pojemny bagaznik,silnik 1.6 z gazem koszt przejechania 100km na LPG to tylko 20zl,no i jesli ma wspomaganie to poprostu zyc nie umierac i za te pieniadze (5200zl) bedzie to Poldek z koncowki produkcji czyli 2001r
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Sie 2009, 20:15

Witam moge z cała pewnoscia polecic ci brava mam ja od 2 lat tzn dostalem od ojca mam rocznik 2001 z silnikiem 1.2 16 v jest calkiem dynamiczny 175 -180 wyciagnie i ekonomiczy. mam 194 cm wzrostu i jest w nim sporo miejsca bagaznik tez ok posiadam wersje steel i taka tez polecam klima 2 poduchy abs biale zegary itp ale bedzie drozsza.ogolnie to nigdy mnie nie zawiodl i nic powaznego sie nie stalo wiec jakbym mial do wyboru to zdecydowanie brava a i jest znacznie ladniejsza :)
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

19 Sie 2009, 06:28

Brava jest dobre tylko podoba wam się ten tył i te światła... koszmar.
Polecam Sienę taki wójek jeździ z Katowic do Krakowa i wszysko dobrze się trzyma
Orzeszek
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Malopolska

19 Sie 2009, 20:01

musze chyba sprecyzowac pytanie chodzi mi by ktoś kto sie zna doradził mi pod wzgledem mechanicznym te 3 samochody a nie proponował poloneza lub pisał co mu sie podoba a co nie !!!!! ja nadal jestem przekonany za punto było by naj lepsze lecz brava wyglada ładnie agresywnie i tu chyba bede sie zastanawiał na tymi dwoma chyba ze ktos mnie jeszcze przekona do sieny :D

EDIT: @Bodzioo89 - chcesz odpowiedzi? Pisz tak, zeby Czytający rozumiał o co pytasz!
Używaj Wielkich liter na początku zdania (uzyskasz je wciskając klawisz (Shift) jednocześnie z wybraną literą), oraz używaj znaków przestankowych (kropkek i przecinków).Na klawiaturze kropka (.) znajduje się w drugim rzędzie (licząc od dołu) jako drugi klawisz na prawo od klawisza (M). Przecinek (,) znajduje się pomiędzy (M) i kropką (.).

~fourup
Ostatnio edytowany przez bodzioo89, 13 Wrz 2009, 18:33, edytowano w sumie 1 raz
bodzioo89
Nowicjusz

19 Sie 2009, 20:16

no za te pieniadze moze byc troche ciezko znalesc dobra Brave
Barol
Awatar użytkownika

21 Sie 2009, 10:15

Posłuchaj Bodzioo... widzę,że sam dobrze,realnie i trzezwo myślisz.
Tak więc jeśli jeszcze można coś tobie podpowiedzieć to tylko tyle,że jeśli nie znajdziesz takiego egzemplarza Bravy z 1,2 którego stan techniczny by cię zadowolił,to pozostań przy opcji Punto I. Tu także skłaniałbym się do silnika 1,2,który pozwala sprawniej się poruszać od 1,1 gdyż ma prawie 20 KM więcej,a spalanie jest akceptowalne. :smile:
poza tym poczytaj tutaj:
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM