Dylemat, diesel za 35-40 tyś, propozycje

30 Gru 2012, 12:38

Witam,

Rozglądam się za dieslem w cenie ok 35-40 tyś, ma to być sedan lub hatchback o mocy przynajmniej 150km. Rocznie pokonuje dystans około 40-50 tyś i potrzebuje auta niezawodnego z jak najbardziej bezawaryjnym silnikiem.
Moje propozycje to:
- Renault Laguna III 2,0 dci 150km- podobno ten samochód zbiera naprawdę świetne recenzje,
- Alfa Romeo 159 1,9 jtd 150 km,
- Bmw e90 320d- pytanie czy w tej cenie da sie kupić dobry egzemplarz,
- ew. Seat Leon II lub VW Jetta 1.9 tdi 105km +program do 140-150km,

Zależałoby mi na tym aby samochód był z polskiego salonu z historia z aso -kupując w Polsce, ponieważ mam dość oglądania sprowadzonych aut od handlarzy z pogniecionymi boczkami fotela, wytartą kierownicą itd. i z przebiegiem 100tyś na liczniku. Ewentualnie jestem w stanie wybrac sie za granice po któryś z modeli, wolalbym jednak zakup w kraju.
Jak myślicie który wybór będzie najlepszy w stosunku jakość-cena lub ewentualnie co innego polecacie ?

Z góry dzięki i pozdrawiam
blazer
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 04 2008
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Seat Ibiza ASZ
Silnik: 1.9 TDI 160km
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

30 Gru 2012, 12:58

Laguna z tym nowy 2.0 to dobra konstrukcja pod warunkiem że będzie dobrze utrzymana :)
Ewentualnie Citroen C5 wystarczy poczytać albo oglądnąć recenzje na YT, ale najlepiej się przejechać ;)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

30 Gru 2012, 13:00

Audi A8 D2 3,3l i 226km. Można sobie pozwolić na dynamiczną jazdę, ale bez większych szaleństw.
acha
Nowicjusz

Auto: różne
Silnik: różne
Paliwo: Inne

30 Gru 2012, 14:22

Ja bym obstawiał właśnie za Laguną III i Alfą, bo właśnie są to samochody, które łamią stereotypy o tych markach.
W chipowanie 1,9TDI bym się nie bawił, bo i tak VW ma problemy z utrzymaniem trwałości z seryjną mocą - TO NIE TEN SAM 1,9TDI CO W NP. GOLFIE IV!!!
Jak BMW to benzynie, bo diesle nie są tak trwałe jak włoskiej czy francuskiej konkurencji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Gru 2012, 14:44

Dokładnie ten 1.9 TDi to nie to samo, ta jednostka ma duże problemy, a skok jakości w Lagunie III jest ogromny i do tego naprawdę trwała jednostka :) Alfa - mówią że jak się umie jeździć to autko odpłaca się bezawaryjną jazdą i miłymi wspomnieniami :D
W aktualnym tygodniku Auto Światu był test długodystansowy Laguny III i przebyła 100 tys. w małym czasie i piszą że auto było bezawaryjne :) Poza drobnostkami. Z silnikiem właśnie 2.0 150 KM. Teraz czekam żeby wysłali Passata i się zobaczy bo nie wydaje mi się że to auto jest takie dobre jak się o nim mówi.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2