Ja jeździłem sporo takim Cee'dem już jakiś czas temu, we Włoszech i w Polsce na wakacjach, to był pierwszy rok jak wszedł na rynek więc o jakiejś niezawodności ciężko mówić, bo każdy nowy jest pod tym względem ok
![Smile :)]()
Ale z tego co wiem są to trwałe silniki, kilka lat na rynku już jest i nie ma z nimi poważniejszych problemów (a po takim czasie już coś zaczyna wychodzić jeśli silnik jest zły, np. 2.0 TDI)
Natomiast osiągi jak na 1.6, kultura pracy, elastyczność itp są świetne, nie znam lepszego diesla o tej lub nawet trochę większej pojemności (niektóre 1.8 i 1.9 nie dają przy nim rady), ciągnie nieźle od niskich obrotów, śmiało możesz jeździć mając np 1600 obrotów - co w większości diesli jeszcze kilka lat temu było mało realne. Więc Koreańczycy trochę wyprzedzili technologicznie konkurencję pod tym względem moim zdaniem
Dźwięk również ma przyjemny jak na diesla - nie klekocze, w zasadzie bardziej mruczy, tj. nie słychać takiej chamskiej pracy zaworów jak np w 1.9 TDI, 1.3 JTD/CDTI albo silnikach od traktorów.
W sumie to głównie ten Cee'd, zwłaszcza silnik i wykonanie wnętrza skłoniły mnie do tego że szukając nowego auta kilka lat później nie bałem się zajrzeć do Koreańczyków - co jeszcze np. 10 lat temu nie było takie oczywiste
![Very Happy :D]()
Tak pewnie jeździłbym Meganką albo Clio, ale Cee'd mnie przekonał
Z ważniejszych rzeczy - jak każdy samochód świeżo na rynku, i Cee'd nie uniknął tzw. chorób wieku dziecięcego - generalnie auto warte polecenie, ale nie w kolorze czerwonym, bo się łuszczy (w zasadzie to jeden z 2 czerwonych, bo są 2, nie wiem który dokładnie). Tak więc albo dopytaj dokładnie na forum Cee'da o który odcień chodzi, albo unikaj po prostu czerwonych KII