Dylemat dotyczący TurboSprężarki

27 Paź 2013, 23:13

Mam problem dotyczący TurboSprężarki, otóż zakupiłem ostatnio Fiata Cinquocento 1.1 Sporting i chciałbym zabrać się za jego tuning.

Postanowiłem więc, że zamontuję do tego małego, zadziornego autka, turbosprężarkę.

I teraz dochodzimy do sedna tego całego "cyrku", bo dowiadywałem się u znajomych co to tego pomysłu.

I teraz tak, ja uważam że jeśli wpakuję tam doładowanie, to znacząco zwiększy mi się spalanie.

Natomiast słyszałem również, że wcale takie spalanie się nie zwiększy (wręcz odwrotnie) ponieważ to doprowadzenie większej dawki powietrza i zwiękrzenie stopnia sprężania.

Kto ma racię ?
Może faktycznie jestem w błędzie ?

Z góry dziękuję za rozwiązanie tego dylematu, ja już sam nie wiem w co mam wierzyć.

Pozdrawiam ziomeczków z forum :D
DamiBetta3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2011
Auto: Golf MK3
Paliwo: Benzyna

28 Paź 2013, 23:38

Spalanie przy pewnym zaresie prędkości może minimalnie spaść. Zakres tych prędkości raczej nie będzie używany jak założysz turbo :naughty:
Jak będziesz szaleć to spalanie dosyć mocno poleci ponad to co teraz masz.

Co do samego turbo to pamiętaj jeden temat to założenie turbo a drugi zgranie wszystkiego tak żeby fajnie jechało i dużo nie paliło.
Jeżeli bardzo Ci się nie śpieszy to olej uturbianie n/a dozbieraj kasy i kup auto z seryjnym turbo ponieważ jak zaczniesz sam dłubać to wyjdzie to drożej i gorzej.
Pewnie teraz powiesz że czytałeś to czy tamto o CC turbo ale generalnie przyjmij zasadę że 30 osób będzie Ci doradzać ale Ty będziesz płacił.

Ogólnie odpuść temat.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Paź 2013, 18:13

Rozumiem. Bardzo dziękuję za te cenne wskazówki. Na pewno je rozważę. Pozdrawiam. :D
DamiBetta3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 2011
Auto: Golf MK3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chiny włączają hybrydy do programu elektromobilności
    Chiński rząd ogłosił, że uwzględni samochody hybrydowe w programie wspierania elektromobilności jako kolejną kategorię niskoemisyjnych aut. Nowe przepisy, które wejdą w życie w styczniu 2021 roku, mają na celu zwiększenie ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...