Dylemat - jakie auto za ok 10 tys???

25 Maj 2008, 20:36

witam wszystkich! mam wielki dylemat co do kupna auta. po pierwsze to mam 10 tys pln. mam tez zapas w razie czego czyli jakieś 1000. pierwszą podstawową sprawą, z która mam dylemat jest silnik. obecnie opłaca sie kupić diesla bo paliwo jest tańsze i mniej pali ale ostatnio dowiedziałem sie że olej napedowy zdrożeje i będzie droższy od benzyny czyli jazda na dieaslu będzie mniej opłacalna. pozatym samochód z dielsem będzie droższy od benzynowego o ok 3-4 tys. benzyna jest ciągle na wysokim poziomie ale jezeli prognoza sie sprawdzi to to niedługo będzie wszystko jedno czy jeżdzić dieslem czy benzyna. jeżeli benzyna to czy z gazem czy lepiej bez?? prognozy na temat gazu tez niesą kolorowe. gaz też ma zdrożeć. ponoć do 2.80pln za litr gazu to będzie górna granica opłacalności jazdy na gazie. następną sprawą jest wiek samochodu - lepiej kupić za te pieniądze leciwe np audi czy VW z pierwszej połowy lat 90 czy moze lepiej np opla czy renaulta z drugiej połowy lat 90?? przedewszystkim niechce fiata ani BMW!!!
ja by wybierał coś z tych modeli:
-audi 80 b4,
-citroen xara,
-ford mondeo mk2,
-honda civic VI,
- opel astra I , vectra B(ewentualnie jak uda mi sie znależć za te pieniądze),
- peugeot 406,
-renault laguna I, magane I,
-rover 400, (ewentualnie 200),
-seat cordoba I,
-VW golf3, vento, passat b4.
lista spora, kazde mi sie mniej wiecej na swój sposób podoba ale tylko podoba. kompletnie i konkretnie niewiem i nieznam opini na temat tych aut. kazdy mówi swoje. jeden poza audi czy vw niewidzi nic a drugi powie że po co kupować stare audi czy vw jak za te pieniadze można kupić 10 - 12 latniego opla albo jakiegoś francuza i prwie niczym niebędzie odbiegac od tamtych aut. bardzo prosze was o pomoc a szczególnie chodzi o silnik. powiedzcie mi tez ile spalaja takie silniki jak 1.8 czy 2.0 i czy wogóle pchac sie w taki duzy silnik?? no prosze o pinie na temat aut z tych listy i innych moich pytań. mozeci równiez poidać swoje probozycje aut. sprawa jest bardzo powazna ponieważ auto jest mi potzrebne na juz a niewiem jeszcze jake a już niewspomnie z jakim silnikem. a samochód próbuje juz kupić od ponad 3 m-c!!! licze na liczne komantarze i opinie!! pozdro...
insert
Nowicjusz

25 Maj 2008, 21:00

Na dzień dzisiejszy decyzja między benzyną, a dieslem jest trudna z kilku powodów. 1.widać ciągle wzrastające ceny ON. Dzisiaj na kilku stacjach te ceny były takie same. Pamiętajmy, że już w poprzednich latach były takie cyrki z ON, że dorównywał benzynie i ostatecznie spadał. Idą wakacje i od zawsze na wakacje były podwyżki. Jaka sytuacja będzie na jesieni? Trudno coś wyrokować.
2.Na zachodzie diesel jest bardzo popularny i wszyscy analitycy szacują, że właściwie dlaczego polski rynek ma być inny? Ale polski rynek już jest inny, bo:
a)nigdzie LPG nie cieszy się takim powodzeniem jak u nas,
b)wysoka cena ON zahamuje sprzedaż diesli.

Ciągle jednak diesel ma przewagę nad benzyną. Chodzi bowiem o spalanie. 2-litrowa benzyna spali 9-10 litrów, diesel o te 2-3 litry mniej.

A co do gazu. Nieopłacalna kwota 2,8 zł? Przecież to zależy od tego ile robi się km. Fakt, że auto na LPG spali 2-3 litry więcej, ale ciągle różnica między nawet 2,8 zł a 4,5 zł jest kolosalna.
Jeżeli kupowałbyś auto z zamontowaną instalacją, to w czym problem?
Generalnie zależy ile jeździsz. Jeżeli do 10 tys. km rocznie to ja bym jeździł na PB95.

Z aut które wymieniłeś z czystym sercem można polecić Opla Astrę I ale jak najmłodszy rocznik (auta z wczesnych roczników cierpią na rdzę).
Renault Laguna I - duży, przestrony samochód z niezłym wyposażeniem. Solidny konstrukcyjnie, a jednoczesnie komfortowy. Dobre silniki.
Hondę Civic VI - o tej to już legendy krążą. Bardzo dobre silniki, można je gazować.
VW-geny, ale z dystansem podchodź do Golfa III ze względu na to, że trudno jest upolować zadbany egzemplarz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Maj 2008, 21:48

o astre akurat sie najmniej martwie bo jeżdzilem kadetem a astra to unowocześniony kadett. technicznie było bardzo dobrze zwłaszcz gdyż niedbałem o to auto. gozej było z blachą i tu akurat pojawia sie znak ?. honde ludzie sobie tez chwala ale ja wolałbym jej odmiane angielską czyli rovera 400 tylko niewiem czy jest tak samo wytrzymała jak honda i jak jest z blachą?
insert
Nowicjusz

26 Maj 2008, 22:00

na twoim miejscu to bym kupił jakiegos volzwagena golfa 3 albo mazde 323f czasami nie kupuj opla astry bo straszne sie psuje i bardzo szybko gnije
wampir1717
Aktywny

Miejscowość: NY

26 Maj 2008, 22:01

ja bym polecił audi 100 2.8 v6

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Audi A6 allroad qattro 4.2 FSI
mily93
Nowicjusz

27 Maj 2008, 08:51

wampir1717 - niewidzisz co napisałem wyżej??? to że opel ma sałabą blache wiadomo nie od dziś. niewiem jak jest z balchą u astru z drugiej połowy lat 90 dlatego sie pytam sie tutaj na forum. widziałem wiele gnitych astr ale one wyraźnie były zaniedbane i napewno z pierwszej połowy lat 90. powtóże jeszcze raz bo niewmówicie mi że ople są słabe technicznie - jeżdziłem kadetem przez 4 lata o którego zupełnie niedbałem jeżeli chodzi o stane techniczny i sprawował sie super a rzeczy które wymieniałem były już kompletnie zużyte i na wyżucenie (było ich niedużo)
mily93- to audi napewno jest super i połuzy jeszcze kilka lat. ten silnik pasuje do tego auta ale juz nie do mojego portwela!!! jeżeli będe kupował benzyniaka to góra 2.0 i to niewiem bo te silniki pala ok 10l.
insert
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...

27 Maj 2008, 17:43

insert - Astry I gniły tylko te modele z pierwszych lat produkcji, później już było lepiej. Astra II mimo, iż produkowana od 10 lat nie ma tego problemu.

A każdy samochód po stłuczce, który nie był odpowiednio zabezpieczony będzie gnił.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Lis 2009, 22:34

Ja ostatnio kupiłam astrę z 98 zadbana, garażowana i jestem bardzo zadowolona
magda32
Nowicjusz

Miejscowość: Szczytno