Dylemat - Mercedes W124 Coupe

20 Lut 2017, 14:23

Witam, posiadam golfa 5 1.9 tdi 2003r, 3 drzwiowy. Ostatnio spodobał mi się strasznie mercedes w124 coupe(w przedziale rocznikowym mniej więcej 88-96). I teraz nasuwa się pytanie czy warto zmieniać moje obecne auto, na starego klasyka oczywiście w gazie bo na benzyne bym nie wyrobił. czy to ma w ogóle sens i jest mądre? :D
Taktakk
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 12 2015
Auto: Golf 5

20 Lut 2017, 14:43

nie jest to mądre z kilku powodów.
1. Klasyk to nie jest auto do codziennej eksploatacji. Jak zaczniesz go tak traktować to za rok będziesz miał złom a nie klasyka.
2. Klasyk to jest zwieńczenie miłości do motoryzacji a to powoduje że to jest samochód do dbania a nie jeżdżenia.
3. Jeżeli nie masz suchego garażu, smykałki do mechaniki a twoim hobby nie jest rozkręcanie silnika czy wnętrza w każdą sobotę albo przeszukiwanie złomowisk w poszukiwaniu półosi czy innych przegubów to nie jest to dla ciebie.
4. Klasyki się najpierw kocha, potem płaci a na końcu jeździ. więc to na pewno nie jest tanie hobby a przejechanie 50 kilometrów może kosztować majątek.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

20 Lut 2017, 14:56

Hmmm, no dużo w tym racji, ale pisałem z ludźmi co je sprzedają, to mówią, że normalnie używają na dojazdy do pracy, jako podstawowe auto.
Taktakk
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 12 2015
Auto: Golf 5

20 Lut 2017, 16:18

Może z tą niedzisiejszością W124 to lekka przesada, jest to nadal dość nowożytny wóz. Ale jak już piszesz autorze o montażu gazu, bo nie wyrobisz na paliwo (żeby nie było, nie mam nic do LPG), no to raczej bym został przy Twoim Gulfie :ok: inna sprawa, że w124 przed bodaj '92 czy '93 miał wtrysk mechaniczny, z którym dojście do ładu na benzynie jest już sporym wyczynem, tak na LPG jest to jak szukanie Atlantydy...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...