Dym z lewego tylniego koła i zapach spalenizny

12 Sty 2019, 10:28

Cześć, jestem młodym kierowca, są to moje początki samodzielnej jazdy autem wiec proszę o wyrozumiałość :) Mam Renault Clio rocznik 99, zawracałam na parkingu, przez to ze było ślisko ruszyłam na piskach, zaparkowałam samochód wysiadlam i poczułam zapach spalenizny i zauważyłam ze lewe tylnie koło się dymi, miałam butelkę z woda i polałam trochę na każde koło (nie wiem czy to zle czy dobrze) koło lekko zasyczalo. Napewno w następnym tygodniu udam się do mechanika by się temu przyjrzał, ale chciałabym byście może mi podpowiedzieli czy to po prostu tzw ,,spalona guma” czy jest prawdopodobnie jakiś problem z np klockami hamulcowymi. Nie piszcie tylko ,,baba za kołkiem nie potrafi jeździć” :p cały czas się uczę a niestety ze względu na dojazd do pracy musze jednak z auta korzystać a się martwię czy dojadę w jednym kawałku :) z góry dziękuje za odpowiedzi
Czarna22
Obserwowany

12 Sty 2019, 10:55

Czarna22 napisał(a): ,,baba za kołkiem nie potrafi jeździć” :p
"Baba"tez niby czlowiek ale po 45 latach "niewoli"mam swoje zdanie na ten temat... :D
Czarna22 napisał(a): zauważyłam ze lewe tylnie koło się dymi, miałam butelkę z woda i polałam trochę na każde koło (nie wiem czy to zle czy dobrze) koło lekko zasyczalo.
W tym przypadku nie wykluczam ze "zapach"pochodzi z opony ale jezeli bylo syczenie jak piszesz to moze być zapieczony zacisk lub linka hamulca ręcznego/nie odbija do końca/Oczywiscie wizyta u mechanika powinna to wyjasnić... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Sty 2019, 13:07

Migi60 napisał(a): Czarna22 napisał(a):
,,baba za kołkiem nie potrafi jeździć” :p

"Baba"tez niby czlowiek ale po 45 latach "niewoli"mam swoje zdanie na ten temat... :D
:lol: dobre

Jeżeli dymiło się tylne koło to prawdopodobnie coś trzyma hamulec i koło się grzeje stąd syczenie, do mechnika aby to sprawdził.

PS. Nie polewaj nigdy kół/hamulców wodą bo narobisz jeszcze większych szkód
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Sty 2019, 19:50

Dziękuje za odpowiedzi :) dzisiaj przejechałam autem około 50 km i wszystko było w porządku, koło nie dymiło, hamulce tez sprawnie hamują, wyglada na to, ze nic się złego nie wydarzyło, jednak mechanika odwiedzę w następnym tygodniu
Czarna22
Obserwowany

18 Sty 2019, 09:45

Nie wiem czy wtedy była ujemna temperatura ale problemem może być linka hamulca ręcznego której pancerz jest nie szczelny i przez to może przymarzać trzymając dalej hamulce po spuszczeniu dźwigni od ręcznego.

Miałem kiedyś taki przypadek i wymiana linki pomogła dlatego zwróć uwagę czy taki problem występuje tylko jak jest poniżej zera.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Sty 2019, 10:16

Cichy77 napisał(a):Nie wiem czy wtedy była ujemna temperatura ale problemem może być linka hamulca ręcznego której pancerz jest nie szczelny i przez to może przymarzać trzymając dalej hamulce po spuszczeniu dźwigni od ręcznego.

I najprawdopodobniej tu leżał problem - nie powinno się zostawiać samochodu na zaciągniętym hamulcu ręcznym. W szczególności w zimie.
Ale równie dobrze mogą to być zapieczone zaciski hamulcowe w tym kole. I raz puszczą a raz nie. Warto to skontrolować. Chyba, że jesteś pewna, że w dniu kiedy wyjeżdżałaś zostawiłaś auto na hamulcu ręcznym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...
    Lexus LS będzie elektrykiem?
    Choć rynek aut nowych jest dziś zdominowany przez SUV-y, a podwyższone auta pojawiają się w salonach jak grzyby po deszczu, Lexus LS pozostaje ważnym modelem w gamie japońskiej marki. To w końcu od niego wszystko się zaczęło. ...

18 Sty 2019, 12:50

MotoAlbercik napisał(a):nie powinno się zostawiać samochodu na zaciągniętym hamulcu ręcznym. W szczególności w zimie.
Chyba miałeś na myśli że powinno się zostawiać na ręcznym ale w zimie przy minusowych temperaturach lepiej tego unikać. Oczywiście jeżeli stoimy na jakiejś pochyłości to powinniśmy odpowiednio zabezpieczyć samochód żeby nam przypadkowo nie zjechał jak nie chcemy zaciągać ręcznego to bieg może nie wystarczyć i wtedy dobrze jest użyć jakiegoś klinu pod koła.

Generalnie jak z linkami jest ok to problemu nie powinno być nawet przy większym mrozie bo rzadko się zdarza żeby same okładziny przymarzły do bębna.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Sty 2019, 13:05

Ja nie mam zaufania do ręcznego i używam go tylko gdy naprawdę zachodzi taka potrzeba, chyba ze jest automat to preferuje używać ręcznego. Trzeba tez wspomnieć ze nieużywany ręczny tez dostaje w kość bo zapieka sie i rdzewieje w pancerzu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sty 2019, 19:35

Kao napisał(a):Trzeba tez wspomnieć ze nieużywany ręczny tez dostaje w kość bo zapieka sie i rdzewieje w pancerzu
Niestety ale doswiadczylem tej przyjemności na wlasnej...duszy.. :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014