Dymi na czarno

30 Sie 2019, 17:15

Witam. Mam problem z mazdą 6 z silnikiem diesla 2 litry . W zeszłym roku kupiłem silnik po remoncie kapitalnym na nominalnym wale i wszystko działało idealne przez 11 miesięcy ( 6500 km. ) . Nieoczekiwanie samochód zaczął kłócić, dałem wtryski do regeneracji ale problem nie zniknął, wymieniłem czujnik ERG , problem nadal pozostał . Teraz doradzono mi żebym wymienił turbosprężarkę . Nie wiem czy to pomoże, a koszty cały czas rosną . Mazda cały czas kopciuszka na ciemno nawet na wolnych obrotach, a jak przygazuję to wylatuje chmura czarnego dymu , ale silnik zapala na dotyk i pracuje równo . Czy mógłby mi ktoś pomóc , lub doradzić co jest przyczyną. Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Lewy1960
Obserwowany

01 Wrz 2019, 12:10

Kolego,zacznij od odmy,zawsze przy takim kolorze dymu należy od niej zaczynać,filtr powietrza też jest ważny,potem następne elem.do sprawdzenia,np.wtryski.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Wrz 2019, 20:09

Odmę warto sprawdzić, ale jakby była zapchana, to raczej byłby problem z olejem silnikowym - nie masz czasami silnika uświnionego olejem?
Filtr powietrza raczej odrzuciłbym, bo tutaj byłby problem z pracą silnika wogóle. Ale wszystko możliwe - wyjmij filtr powietrza i sprawdź czy się coś poprawi ( jak jest w komorze spalania za dużo paliwa a za mało powietrza to też będzie dymił ).
Może to też być turbo. Ale wtedy byłby problem z mocą silnika.
Mogą też być wtryski - tu warto zrobić test przelewowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Wrz 2019, 21:52

Witam , silnik jest suchy , wtryski są świeżo po regeneracji . Sprawdzę jeszcze odmę i filtr powietrza i dziękuję za odzew
Lewy1960
Obserwowany

02 Wrz 2019, 12:12

Może spróbuj płukanki np od teca, gdzieś na forum jest post o tym że pomaga w dymieniu
grzegorek22
Początkujący

02 Wrz 2019, 20:54

Pisałem kiedyś,znajomy miał Audi 100 2.5 TDi ,kopcił na czarno jak lokomotywa,poradziłem mu by zaczął od filtra powietrza,po wymianie nie puścił dymka,ale filtr był zapchany na amen.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fałszywe poczucie bezpieczeństwa
    Pieszy wchodząc na oznaczone pasami przejście często zyskuje fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Jak gdyby fakt, że w tym miejscu ma pierwszeństwo, chronił go przed zagrożeniem. W rzeczywistości na przejściach dla pieszych ...