Dymi na siwo ,szarpie ,przerywa itp.

01 Gru 2020, 00:05

Cześć!Mam dość drażniący problem z autem, otóż mój Nissan kopci okrutnie niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy też się porządnie nagrzeje.Jest to gęsty szarawy dym o gryzącym zapachu.
Możliwe,że to wszystko nie dzieje się od razu bezpośrednio po odpaleniu ,ale jak auto chwilę pochodzi(jakieś 2-3 minuty nie więcej)
Płynu chłodzącego nie ubywa ,w zbiorniku nie ma bąbli ,ani tłustych plam .jedynie brązowy kolor samego płynu wzbudza podejrzenie.
Z rzeczy ,które do tej pory wymieniłem i zaobserwowałem to:
Olej chyba trochę podpija.
Wszystkie filtry wraz z olejem były niedawno wymienione.
Wydaje mi się,że słychać grzechotanie łańcuszka rozrządu(szczególnie podczas odpalania i przekroczeniu 3 tysięcy obrotów).
Czy rozciągnięcie łańcucha może powodować to kopcenie i szarpanie?
Myślałem,że to wtrysk,ale czy jeśli hipotetycznie ,któryś wtryskiwacz "leje" to czy silnik po przełączeniu na listwę wtrysków od LPG nie powinien się wyłączyć?
Pod komputer nie podłączałem.Czy do almery wystarczy zwykły interface diagnostyczny z allegro czy trzeba szukać kogoś z komputerem serwisowym?
Odpala od strzała niezależnie od pogody.
na biegu jałowym auto szczególnie po nagrzaniu chodzi bardzo nierówno -nie gaśnie ale nawet gdy się za nim stanie to z wydechu słychać ,że co jakiś czas praca silnika jest przerywana.
JanuszMaurycy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 11 2008
Auto: Nissan Almera
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Gru 2020, 19:53

Szary dym w benzyniaku to oznaka złej proporcji powietrza do paliwa,czyli zbyt bogata mieszanka na in plus po stronie benzyny,auto dużo pali?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

02 Gru 2020, 21:36

Samego gazu raczej niewiele ,bo za 25 złotych spokojnie przejdę tą stówkę :)
Co do benzyny to ciężko stwierdzić ,bo jeżdze raczej na krótkich odcinkach ,a na LPG przechodzi dość szybko .Musiałbym chyba przegonić samochód z wyłączoną instalacją gazową żeby to jakoś przeliczyć.
Kopci zarówno na benzynie jak i na lpg
JanuszMaurycy
Nowicjusz

03 Gru 2020, 02:44

Jaki model,rocznik,moc?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Gru 2020, 09:24

Jest to Nissan Almera N16 poj. 1.5 benzyna + gaz z 2005 roku
JanuszMaurycy
Nowicjusz

03 Gru 2020, 17:32

Silniki benzynowe w Almerze słyną z tego,ze pomimo rozciągnięcia łacucha rozrządu pracują cicho,od jego sprawdzenia bym zaczął,poza tym lubią się w nich zapiekać pierścienie,to drugi krok w tym kierunku z kolei,czyli preparat do ich uwalniania przed wymianą oleju,stan swiec zapłonowych znasz?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Vision E - wnętrze samochodu koncepcyjnego
    Futurystyczny design modelu VISION E ukazuje charakter nowego języka stylistycznego ŠKODY dla przyszłych pojazdów elektrycznych. Najbardziej uderzające cechy nadwozia to m.in. brak słupka B czy nietypowo otwierane ...

03 Gru 2020, 20:06

cześć.Juro ,najpóźniej w sobotę zajrzę do świec.Chyba dobry trop ,bo mam wrażenie jakby auto nie paliło na wszystkie cylindry .Dziś jak wracałem z pracy szarpało niemiłosiernie a na postoju cała buda mocno drżała.

Dziś sprawdziłem przepływkę i przepustnicę - niby wszystko ok.
Czy łańcuch powinien być na tyle luzny żeby od góry można było go lekko wcisnąć,czy ma być sztywny bez żadnego luzu?Ten mój poddaje się po lekkim naciśnięciu - nie czuć oporu.

Co do tych pierścieni to mam nadzieję ,że to nie to ,bo wyczytałem gdzieś na tym forum,że dla niektórych właścicieli była to prawdziwa droga przez mękę. Podobno nowe almy po 60 tysiącach przejechanych kilometrów miały już ten problem,a co do mojej to kompletnie nie mam pojęcia co było w niej robione,bo auto miało już skończyć swój żywot ale odkupiłem je za grosze i staram się je dla siebie naprawić.Bardziej hobbystycznie ,bo nawet nie mam zamiaru jej sprzedawać jeśli uda się to jakoś naprawić.
JanuszMaurycy
Nowicjusz

03 Gru 2020, 21:08

Łancuch może przesuwać się delikatnie na boki ale do góry ani trochę,ja myślę,że masz jednak już naciągnięty i stąd te kłopoty,świece wymień.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

03 Gru 2020, 21:33

Tak więc w najbliższym czasie zajmę się rozrządem i na dniach wymienie te świece ,zobaczymy co będzie dalej. Tak czy siak odezwę się na forum po wymianie - najwyżej będziemy kombinować dalej :) . Dzięki za pomoc ,pozdrawiam! :)
JanuszMaurycy
Nowicjusz