Dymienie intensywne VOLVO S80 2004 2.4 SE Bi Fuel

02 Lut 2012, 02:20

Jestem w posiadaniu volvo s80 Bi Fuel gas-benzyna instalacja fabryczna mam problem z dymieniem silnika,dym jest koloru białego i jest dość intensywny nie wiem co jest nie tak mogę powiedzieć tylko tyle że auto nie straciło mocy silnik pracuje tak jak powinien i tak jak pracował gdy nie było tego dymienia.Jeśli ktoś wie co może jest przyczyną tego prosiłbym o pomoc.
Jarecki
jareckileeds7
Nowicjusz

Miejscowość: LEEDS

02 Lut 2012, 07:26

Uszczelka pod glowica do wymiany prawdopodobnie lub gorzej, peknieta glowica nawet.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

02 Lut 2012, 09:18

Może być tak jak napisał /Czimi/ Ale przy dwucyfrowym mrozie będzie dymić na biało jeden mniej drugi więcej i nie musi być coś uszkodzone.Jak nie ubywa płynu w chłodnicy przewody nie są zbyt twarde układ chłodzenia nie zapowietrza się może być wszystko ok.
jareckileeds7 napisał(a):mam problem z dymieniem silnika,dym jest koloru białego i jest dość intensywny

Nie napisałeś czy dymić zaczął nagle czy nie.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Lut 2012, 14:05

Tak po prostu zaczął dymić z dnia na dzień i dym jest bardzo intensywny.
A co do temperatury ujemnej tak jak kolega wspomniał to u mnie sytuacja wygląda lepiej jest na plusie nie ma mrozów pracuję w Anglii.
A jeszcze jakieś objawy byłyby przy pękniętej głowicy jak ktoś wspominał?
Chociaż nigdy nie słyszałem o tym by występowały w tych modelach volvo takie usterki albo zdarzenia z pęknięciem głowicy.
Co mogę jeszcze sprawdzić co może mi pomóc w zdiagnozowaniu usterki przed pojechaniem do warsztatu bym nie wpadł w dodatkowe koszta bo nie ukrywam tutaj mechanicy nie zle kręcą i wymieniają to co uważają za stosowne.
Przy tych usterkach co wymieniliście mi czy auto traci moc,czy może jeszcze coś się dziać po za tym dymieniem.Tak jak już wcześniej napisałem auto nie straciło mocy przyspiesza i jedzie na każdym z biegów tak jak jezdziło przed tym dymieniem.
Jarecki
jareckileeds7
Nowicjusz

Miejscowość: LEEDS

02 Lut 2012, 18:41

Ubywajacy plyn chlodzacy, olej w plynie chlodzacym, czy woda w oleju(tz kawa z mlekiem jak korek od oleju odkrecisz), a glowica to w kazdym autku moze strzelic, w jednych sie to czesciej zdarza po prostu, a w innych rzadziej.

Mocy tracic w cale nie musi, problem z odpalaniem na zimynm silniku czesto sie pojawia.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

02 Lut 2012, 21:23

jak auto ma instalacje gazową -ma prawo dymić białą parą ze spalania gazu -
niekoniecznie musi być poniżej 0 st nawet przy + paru stopniach tak jest
przełacz na benzynę i zobacz :wink: czy ustąpi
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...

02 Lut 2012, 21:27

bym nie wpadł w dodatkowe koszta bo nie ukrywam tutaj mechanicy nie zle kręcą i wymieniają to co uważają za stosowne

pociesze :?: Cie w wielu zawodach tak sie dzieje :mrgreen: - niezależnie od miejsca na kuli ziemskiej
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121