Dymienie przy większych obrotach

07 Wrz 2016, 20:11

Jestem posiadaczem Citroena C4(2011 R, 1.6 HDI, 190 tyś. ). Kupiłem go w maju. W styczniu tego roku poprzedni właściciel wyciął filtr cząstek stałych oraz zrobić chipa. Wykres z hamowni w załączniku. Liczyłem się z tym, że z wiadomych względów będzie troszkę dymił. Jednak w tej chwili moim zdaniem wypuszczanie czarnego dymu z rury wydechowej jest coraz mocniejsze i powtarza się coraz częściej.
Gdy jadę normalnie tak do 3 tys obrotów czyli w miarę spokojna jazda po mieście jest ok. Jednak gdy chce pojechać bardziej dynamicznie tj. (od 2 tys obrotów w górę) np. zmieniając pas ruchu z rury wylatuje czarny dym. Na postoju gdy przekazuje go do 4 tys. na asfalcie potrafi zostać czarna plama.
Byłem w firmie, która wykonała wycięcie oraz chip i jedyne co zaproponowali to wyczyszczenie układu dolotowego oraz jeżeli nie pomoże to jako drugą przyczynę podali kończące się wtryski albo egr.
Nie było niestety mowy o być może wadliwej mapie do chipa...

Podjechałem do innego warsztatu, który także potwierdził, że trzeba by było sprawdzić układ dolotowy(przeczyścić go) ale jako pierwsze co polecił to poprawę mapy, bo jak twierdzi samochód nie powinien dymić i podał mi namiary na osobę, które taką mapę może poprawić.

Czy, ktoś się orientuje czy z załączonego wykresu z hamowni można wyczytać coś na temat poprawności chipa? Ewentualnie jakieś namiary na kogoś sprawdzonego w obrębie do 100km od Warszawy?
Nie chcę metodą prób i błędów zostawić 1000 zł za czyszczenie układu dolotowego i zmianę mapy i to ma nic nie pomóc
Wykres z hamowni: [link wygasł]
citroenmarcin
Obserwowany

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Citroen c4 b7

08 Wrz 2016, 08:30

EGR-a możesz sam wyczyścić - jest z tym troszkę roboty, ale możesz zaoszczędzić kasę.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

masz obrazki na filmie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Wrz 2016, 09:28

Czyszczenie EGR w tym silniku, to zawracanie głowy ponieważ tam pada sekcja elektroniczna nie podlegająca regeneracji. O ile faktycznie to zaczyna szwankować, to należałoby EGR zaślepić + wyprogramować i masz wtedy spokój, a silnik oddycha pełną piersią. Podam ci namiary na zakład, który na prawdę zna się na chipowaniu i przy tym jest znacznie tańszy od ogółu (3x tam byłem i zawsze zadowolony wracałem). Dodam, że nie jest to jakiś dzieciak z laptopem, tylko prawdziwy elektronik z hamownią i odpowiednim zapleczem technicznym. Adres: Warszawa-Reguły ul. Ogrodowa 20, tel. 605-599-720.

Powiesz chłopu w czym rzecz, to ci doradzi czy warto to robić. Moim zdaniem u ciebie wszystko jest OK, po prostu samochód od czasu do czasu gromadzi sadzę i trzeba go na trasie przedmuchać. Ja miałem podobny przypadek w samochodzie znajomego z tym samym silnikiem, tez mu kopcił na wyższych obrotach - pomogło wlanie litra benzyny na 20 litrów ropy + przejażdżka na trasie.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot